Η φιλία στην εφηβεία

Η φιλία στην εφηβεία

Η φιλία στην εφηβεία

«Δεν έχω φίλους», μία φράση που ακούγεται ολοένα και περισσότερο κατά τη διάρκεια της εφηβείας, ιδίως από νεαρά κορίτσια.  Ως ενήλικες, αναρωτιόμαστε γιατί γίνεται αυτό, ως γονείς στενοχωριόμαστε και ανησυχούμε. Ιδίως όταν  κατά τη διάρκεια του δημοτικού τα παιδιά δεν έδειχναν πρόβλημα να αναπτύσσουν και να διατηρούν φιλίες.

Η διακοπή μιας φιλίας που κρατούσε χρόνια συνήθως ξετυλίγεται στο γυμνάσιο. Μία απλή παρεξήγηση που θα μπορούσε να λυθεί σχετικά εύκολα, στα χρόνια του Γυμνασίου μπορεί να  πάρει μεγάλη διάσταση και να καταλήξει στην αποξένωση. Οι έφηβοι την απογοήτευση την  ερμηνεύουν ως προδοσία και σπάνια επιστρέφουν στη σχέση. Αντιμετωπίζουν τη φιλική σχέση όπως θα αντιμετώπιζαν μία ερωτική, τόσο απόλυτα, καταλήγοντας συχνά να μη χαιρετιούνται παρόλο που βρίσκονται στον ίδιο χώρο (π.χ. σχολείο).

Ένας ενήλικας  θα έλεγε δίχως να το πολυσκεφτεί: «Άσε τα παιδιαρίσματα και τους εγωισμούς και πήγαινε κάνε καινούργιους φίλους». Στις μέρες μας όμως αυτό δεν είναι τόσο εύκολο. Ίσως το αίσθημα της προδοσίας δυσκολεύει τους εφήβους να δημιουργήσουν καινούργιες σχέσεις επειδή δεν ξέρουν ποιον μπορούν να εμπιστευτούν για να μην ξαναπληγωθούν. Επιπλέον, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να επιδεινώσουν το αίσθημα της μοναξιάς κάνοντας τους να νιώθουν  ακόμα πιο ευάλωτοι και μόνοι. Για πολλούς εφήβους το Instagram, το Tictoc και οι υπόλοιπες πλατφόρμες αποτελούν  τους δολοφόνους της αληθινής φιλίας, γιατί καλλιεργούν  τον ανταγωνισμό. Συχνά η εικονική αυτή σύνδεση οδηγεί σε κοινωνική αποσύνδεση, καθώς οι συμμαθητές μπορούν να σχολιάσουν θετικά μία φωτογραφία ενός εφήβου στο Instagram, αλλά να ξεχάσουν να τον καλέσουν όταν  θα βγουν. Άλλοι έφηβοι αναγκάζονται να κατασκευάσουν ιστορίες για να προστατευτούν  από πιθανά αρνητικά σχόλια, (π.χ. βγήκα σε αυτό το in μέρος, ή έχω «σχέση» με αυτό το cool άτομο ή πήρα αυτόν τον βαθμό κ.λπ) ) ιστορίες που όταν αποκαλύπτονται θα επιβεβαιώσουν  με τον χειρότερο τρόπο τους φόβους τους.

Πώς μπορούν οι έφηβοι να μάθουν να έχουν υγιείς φιλίες σε αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε; Ακολούθως μπορείτε να βρείτε 10 προτάσεις για να μεταφέρετε στον έφηβο που αντιμετωπίζει προβλήματα με τους φίλους του.

  • Πριν βγάλεις ένα οριστικό συμπέρασμα για κάποιον άλλο, αναζήτησε αποδεικτικά στοιχεία. Είσαι βέβαιος,-η ότι το άτομο αυτό σε μισεί; Ποια είναι τα γεγονότα που το αποδεικνύουν; Τα συναισθήματα δεν είναι γεγονότα – πρέπει να αναζητήσεις πραγματικά αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηρίξεις τα συναισθήματά σου. Ίσως θα διαπιστώσεις ότι ακόμα και τα άτομα που σε αγαπούν μπορεί κάποιες φορές να πουν κάτι που μπορεί να σε πληγώσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η σχέση πρέπει να  σταματήσει.
  • Μετά από μία απογοήτευση υποθέτουμε ότι δεν θα ξανακάνουμε φίλους. Η απογοήτευση  μας κάνει να περπατάμε με σκυφτό το κεφάλι και με μία αναστατωμένη έκφραση στο πρόσωπό μας. Με αυτόν τον τρόπο στέλνουμε μία ακούσια και ανακριβή εικόνα στους άλλους «αφήστε με μόνο,-η).  Ίσως να ελαφρύνεις λίγο το βήμα σου, να περπατήσεις στην τάξη με μία φιλική διάθεση και να  εκμεταλλευτείς κάθε ευκαιρία να χαμογελάς. Αυτή η στάση πάντα ελκύει ανθρώπους κοντά μας.
  • Βελτίωσε τις κοινωνικές σου δεξιότητες. Βρες ασφαλή θέματα για τα οποία αρέσει να μιλούν όλοι, όπως το φαγητό, τα ζώα, ο καιρός, οι τηλεοπτικές εκπομπές και οι διακοπές. Κάνε ερωτήσεις, μην απαντάς μονολεκτικά και μην είσαι επικριτικός,-ή.
  • Ξεκίνα τις σχέσεις από τη βασική αρχή ότι οι άνθρωποι είναι καλοί και θέλουν να κάνουν φιλίες. Προσπάθησε να εστιάζεις στα θετικά του άλλου και όχι στα αρνητικά του. Αντί να ψάχνεις να βρεις που διαφέρετε,  προσπάθησε να βρεις κάποια κοινά σημεία επικοινωνίας και να είσαι έτοιμος,-η να συγχωρήσεις όταν ο φίλος σου υποπέσει σε μία πράξη που δεν εγκρίνεις. Η συγχώρεση είναι ο χρυσός κανόνας της αληθινής φιλίας.
  • Μερικοί έφηβοι είναι δημοφιλείς επειδή πληρούν τα κριτήρια που επιβάλλουν οι εκάστοτε μόδες, (στυλ ντυσίματος,  στυλ ομιλίας ή συγκεκριμένα κριτήρια ομορφιάς). Αυτό δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιποι έφηβοι δεν είναι κατάλληλοι για φίλοι. Τις  περισσότερες φορές μάλιστα οι φιλίες που διαρκούν μακροπρόθεσμα δημιουργούνται από εφήβους που δεν ανήκουν στην πρώτη γραμμή δημοφιλίας.
  • Κατανόησε ότι μπορεί να υπάρχουν επίπεδα φίλων. Μπορείς να έχεις έναν φίλο από την τάξη, έναν φίλο από τη γειτονιά με τους οποίους κάνεις παρέα και βγαίνεις  και κάποιον που θεωρείς αληθινό φίλο και μπορείς να του εμπιστευτείς τα πάντα. Δεν είναι ανάγκη  να αφιερώνεις όλον  τον  ελεύθερο χρόνο σου στον  «αληθινό φίλο». Επένδυσε στη δημιουργία ενός ευρύτερου κοινωνικού δικτύου και να θυμάσαι ότι ακόμα και από άτομα με τα οποία δεν ταιριάζεις πολύ, έχεις κάτι να πάρεις.
  • Δεν μπορείς πάντα να βρεις φίλους στο τηλέφωνό σου. Βάλτε το τηλέφωνό σου στην άκρη, κοίτα γύρω σου συνδέσου αυτοπροσώπως. Ξεκίνησε με ένα φιλικό χαμόγελο και συνέχισε σε ένα «γεια, τι κάνεις;».
  • Έχεις έναν γνωστό που σου αρέσει; Πάρε την πρωτοβουλία και ζήτησε του να κάνετε κάτι μαζί. Βγείτε για βόλτα ή πηγαίνετε στον κινηματογράφο. Ακόμα κι αν φοβάσαι ότι θα αρνηθεί, ρώτα. Αξίζει τον κόπο να διακινδυνεύσεις. αν πει ναι, θα έχεις παρέα και αν πει όχι θα εξασκηθείς στο να παίρνεις πρωτοβουλίες και να αντέχεις τη ματαίωση.
  • Δοκίμασε μια νέα δραστηριότητα. Εάν είσαι καλλιτεχνική φύση, γράψου σε μία σχολή ζωγραφικής ή στο αντίστοιχο club του σχολείου. Εκεί είναι το είδος των παιδιών με τα οποία πιθανώς θα ταιριάζετε.
  • Τα εφηβικά χρόνια είναι αρκετά σκληρά χωρίς την πρόσθετη πρόκληση να αισθάνεσαι μόνος,-η χωρίς φίλους. Η κατανόηση του αντίκτυπου των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, η έλλειψη προσωπικής συνύπαρξης και η απουσία εμπιστοσύνης μπορούν να βοηθήσουν τους ενήλικες να καθοδηγήσουν τους εφήβους μέσω των ευάλωτων συναισθημάτων της φιλίας.


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.