Η ιστορία του παγωτού

Η ιστορία του παγωτού

Η ιστορία του παγωτού

Το παγωτό με τη σημερινή του μορφή είναι ένα παγωμένο γλύκισμα με κύριο συστατικό το γάλα. Από την άλλη η γρανίτα είναι το παγωτό χωρίς γάλα, με διάφορες γεύσεις φρούτων.

Η ιστορία του αγαπημένου γλυκού του καλοκαιριού ξεκινάει από το 600 π.Χ., στην Κίνα. Σε πηγές που βρέθηκαν αναφέρεται ότι τα πρώτα συστατικά του παγωτού ήταν το χιόνι, το γάλα και το βρασμένο ρύζι. Την περίοδο του Ρωμαίου αυτοκράτορα Νέρωνα, μεταξύ του 37 και του 68 μ.Χ., υπάρχουν αναφορές σύμφωνα με τις οποίες μεγάλες ποσότητες φρέσκου χιονιού μεταφέρονταν από τα βουνά για την παραγωγή παγωτού μαζί με φρούτα. Μία άλλη πηγή αναφέρει πως στη Σικελία οι κάτοικοι έφτιαχναν γρανίτες από χυμό και κομμάτια φρούτων αναμεμιγμένα με πάγο, σε μία παραλλαγή από σερμπέτια που έφεραν οι Άραβες περίπου το 800 μ.Χ..

Όμως το παγωτό, που γνωρίζουμε με τη σημερινή του μορφή, αναφέρεται πρώτη φορά στην Ιταλία στις αρχές του 17ου αιώνα. Ήταν μία συνταγή που εφηύραν οι Ιταλοί και αποτελούνταν από κρέμα γάλακτος, ζάχαρη και πολτό φρούτων, χτυπημένα σε πάγο και αλάτι.

Ταυτόχρονα στη Γαλλία, στα μέσα της ίδιας δεκαετίας, άρχισε να κυκλοφορεί στα μικρά καφέ και μπιστρό η σημερινή γρανίτα. Μόνο όμως μετά από έναν αιώνα η γρανίτα μετατράπηκε στο γνωστό σορμπέ, με την προσθήκη ασπραδιού αυγού.

Ο πρώτος παγωτατζής ήταν Ιταλός και λεγόταν Francesco Procopio Cuto. Ξεκίνησε τη δουλειά του το 1686 και μετά από λίγο άνοιξε ένα μαγαζί στο Παρίσι, με το όνομα Le Procop, το οποίο λειτουργεί μέχρι και σήμερα.

Το 1768 εκδίδεται το πρώτο βιβλίο αφιερωμένο στην παρασκευή παγωτού με όνομα L’ Art De Faire des Glaces, αλλά η παρασκευή του συνεχίζει να είναι δύσκολη και απαιτητική. Μέχρι το 1846, που η Nancy Johnson, μία νοικοκυρά από το New Jersey, εφηύρε μία χειροκίνητη παγωτομηχανή.

Το 19ο αιώνα, με το μεγάλο κύμα μετανάστευσης, το παγωτό διαδόθηκε στην Αγγλία και στην Αμερική, χάρη στους Ιταλούς που το πουλούσαν στο δρόμο και γρήγορα ονομάστηκαν χόκι- πόκι, που σημαίνει ορίστε λιγάκι.

Το παγωτό στην Ελλάδα έφτασε περίπου στα 1934, που άνοιξε η πρώτη εταιρεία γαλακτοβιομηχανίας στον Βοτανικό. Λίγα χρόνια αργότερα άνοιξε μεγάλη γαλακτοβιομηχανία στις Σέρρες και κυκλοφόρησε το πρώτο τυποποιημένο παγωτό. Για πολλά χρόνια οι πλανόδιοι παγωτατζήδες περιφέρονταν στους δρόμους και τις γειτονιές της μεταπολεμικής Ελλάδος και πουλούσαν παγωμένη κρέμα και παγωτό κασάτο.

Οι γεύσεις παγωτού που μπορεί να βρει κανένας σήμερα είναι αμέτρητες και πεντανόστιμες. Κάνετε λοιπόν μία βόλτα με τους φίλους και την οικογένειά σας και επιτρέψτε στον εαυτό σας αυτή την παγωμένη αμαρτία…

H istoria tou pagwtou


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.