Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνεται

Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνεται

Ο Απρίλιος είναι ο “Μήνας Eυαισθητοποίησης για το Αλκοόλ” -μια δημόσια εκστρατεία που στόχο έχει να αυξήσει την ευαισθητοποίηση και την κατανόηση των αιτίων, των επιπτώσεων και της θεραπείας ενός μείζονος προβλήματος δημόσιας υγείας που έχει πλέον λάβει επιδημικές διαστάσεις: του αλκοολισμού.

Οι συνολικοί θάνατοι και η συνεπαγόμενη θνητότητα από κατάχρηση όλων των ειδών ουσιών, συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ, έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αν και όχι ομοιόμορφα στις διάφορες δημογραφικές υποομάδες και στις διάφορες χώρες. Πρόσφατα, η χρήση αλκοόλ αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, με μελέτες στο εξωτερικό να δείχνουν πολύ μεγαλύτερη αύξηση της κατάχρησης μεταξύ των γυναικών από ό,τι μεταξύ των ανδρών. Στην Ελλάδα παρόμοια μελέτη έδειξε ότι δεν υπήρχε τόσο μεγάλη αύξηση της χρήσης του αλκοόλ, όσο σε άλλες χώρες, ωστόσο και σ΄αυτή τη μελέτη φαίνεται ότι οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έπιναν περισσότερο αλκοόλ απ΄όσο συνήθιζαν. Επιπλέον, οι γιατροί αναφέρουν αύξηση στην κατανάλωση αλκοόλ μεταξύ των ασθενών τους, όσο τα περιοριστικά μέτρα συνεχίζονται.

Το αλκοόλ σκοτώνει πολύ περισσότερους ανθρώπους από ό,τι πολλοί μπορούν να συνειδητοποιήσουν. Συμβάλλει σημαντικά στους θανάτους που συνδέονται όχι μόνο με την παθολογία του ήπατος και την ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων, αλλά και με σοβαρούς σωματικούς τραυματισμούς, διαπροσωπική και ενδοοικογενειακή βία, φρικτά τροχαία ατυχήματα, αυτοτραυματισμούς και πολλά άλλα επιβλαβή αποτελέσματα. Ένας λόγος για αυτό μπορεί να είναι ότι το αλκοόλ θεωρείται γενικά ως κοινωνικά αποδεκτό.

Μεταξύ 2000 και 2016, οι θάνατοι που σχετίζονται με το αλκοόλ αυξάνονταν συνεχώς τόσο για τους άντρες (2,3% ετησίως κατά μέσο όρο), όσο και για τις γυναίκες (4,1%). Οι συνέπειες είναι σοβαρές. Όσοι κάνουν κατάχρηση αλκοόλ είναι πιθανότερο να αστυνομεύονται και πολύ πιο πιθανό να έχουν αρνητικές επιπτώσεις κατά τις αλληλεπιδράσεις τους με τα όργανα επιβολής του νόμου και με το δικαστικό σύστημα, όπως τεκμηριώνεται όχι μόνο κατά το πρόσφατο έτος της πανδημίας όσο και ιστορικά.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι γυναίκες πέθαιναν από αλκοολική ηπατική νόσο τελικού σταδίου κατά μέσο όρο δύο έως τρία χρόνια νωρίτερα από τους άνδρες, παρόλο που είχαν γενικά μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι γυναίκες παρουσίασαν μια εντυπωσιακή αύξηση κατά 41% στα επεισόδια βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική.

Το ανησυχητικό με την αύξηση του αλκοόλ αφορά τους εφήβους. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα του ΕΠΙΨΥ περίπου το 10% των εφήβων ηλικίας 16 ετών είχε πιει πέντε ή περισσότερα ποτά τουλάχιστον σε τρεις εξόδους κατά τη διάρκεια ενός μήνα. Μελετώντας τη σχέση μεταξύ εμπορίας αλκοόλ και κατανάλωσης αλκοόλ, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι ανήλικες γυναίκες είναι εκτεθειμένες και υποφέρουν από τις επιπτώσεις ενός επιθετικού μάρκετινγκ προϊόντων αλκοόλ, παρά το γεγονός ότι απαγορεύεται η πώληση αλκοολούχων ποτών σε ανηλίκους. Συγκεκριμένα αλκοολούχα προϊόντα και υποκατηγορίες προϊόντων δημιουργήθηκαν στοχεύοντας πρωτίστως ανήλικες και νεαρές γυναίκες: πιο γλυκά, χρωματιστά, αφρώδη ποτά που διατέθηκαν στην αγορά σε ελκυστικές συσκευασίες, ως μοντέρνα και πιο «θηλυκά» ποτά. Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει σχεδόν κάθε σύστημα του σώματος, από την καρδιά, έως το ήπαρ, έως τα κόκκαλα και το νευρικό σύστημα και μπορεί επίσης να έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Βλέπουμε τις συνέπειες τώρα, με αυξανόμενα ποσοστά ηπατικής ανεπάρκειας, κίρρωσης του ήπατος και θανάτων από καρκίνο του ήπατος στις γυναίκες, δεδομένο που μπορεί να συσχετισθεί με ένα ευρύ φάσμα αρνητικών επιπτώσεων.

Με όλο και περισσότερους ανθρώπους στη δημόσια σφαίρα να εξομολογούνται για την νηφαλιότητά τους ή για τον αγώνα τους για να παραμείνουν νηφάλιοι και όλο και περισσότερη έρευνα για τον επιπολασμό, τις αιτίες και τις συνέπειες του αλκοολισμού, το μέλλον φαίνεται ότι είναι κάτι περισσότερο από ελπιδοφόρο.Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.