Η κόρη μου κι εγώ μπροστά στον καθρέφτη…

Η κόρη μου κι εγώ μπροστά στον καθρέφτη…

Ανοίγει η πόρτα του μπάνιου και μας τσάκωσε ο άντρας μου στα πράσα. Εγώ και η εξάχρονη κόρη μου σε μάθημα μακιγιάζ για προχωρημένους! Προσπαθούσα να της δείξω πώς βάζουμε μάσκαρα χωρίς να βγάλουμε τα μάτια μας.

Η αντίδρασή του ήταν η αναμενόμενη.

-Καλά έξι χρονών και τη βάζεις να βάφεται;

Το μόνο που του είπα ήταν:

-Μην μας το χαλάς αγάπη μου, απλά διασκεδάζουμε.

Ήξερα τι σκεφτόταν. Ότι στην εποχή της σεξουαλικοποίησης των πάντων θέλει να προστατεύσει την αθωότητα και την παιδικότητα της κόρης μας. Θέλει να έχει μία υγιή αυτοεικόνα και να μην προβάλλει τη σεξουαλικότητά της.

Θυμήθηκα όταν ήμουν εγώ παιδί, με πόσο θαυμασμό έβλεπα τη μαμά μου να φορά με επιδεξιότητα το κατακόκκινο κραγιόν της και να τονίζει μαγικά το σχήμα των ματιών της.

-Μαμά τι ωραία ζωγραφίζεις, της έλεγα κι εκείνη γελούσε και με αγκάλιαζε.

-Θέλεις να βάψω κι εσένα, με ρώτησε; κι ο κόσμος μου έλαμψε.

Με πόση λαχτάρα έβλεπα στον καθρέφτη τα έμπειρα χέρια της να βάζουν στο μικρό στοματάκι μου λιπ γκλος. Κι εκείνη η σκιά τι υπέροχο μοβ χρώμα είχε!

Η εικόνα της μαμάς μου να με μαθαίνει να βάφομαι είναι το επιστέγασμα της αθωότητας των παιδικών μου χρόνων. Κανονικά ξεκίνησα να βάφομαι στα 16. Και νομίζω ότι τα «μαθήματα» μακιγιάζ που έκανα με τη μαμά μου με επηρέασαν, ώστε να καθυστερήσω παρά να βιαστώ. Όταν της έλεγα ότι το στόμα μου είναι πιο όμορφο με κραγιόν, μου εξηγούσε ότι το στόμα μου είναι υπέροχο γιατί μιλάω με ευγένεια. Όταν της έλεγα ότι τα μάτια μου είναι μικρά, μου έλεγε ότι τα μάτια μου είναι υπέροχα γιατί μου χαρίζουν το χρυσό φως του ήλιου και το γαλάζιο της θάλασσας. Χωρίς να μου απαγορέψει ποτέ το παιχνίδι με το μακιγιάζ μου δίδαξε ότι δεν το χρειάζομαι για να διορθώσω ατέλειες μου, με έμαθε να μη δίνω έμφαση στην εμφάνιση και παράλληλα με έκανε νιώθω δυνατή γιατί απλά με άφηνε να μπω για λίγο στον κόσμο των μεγάλων.

Τώρα μαμά κι εγώ, θέλω να χρησιμοποιήσω αυτά τα «μαθήματα μακιγιάζ» πρώτον για να περάσω χρόνο αποκλειστικά με την κόρη μου κάνοντας κάτι που αρέσει και στις δύο μας και δεύτερον για να μπορέσω να της μάθω να έχει μία υγιή εικόνα για τον εαυτό της. Είναι εύκολο να επηρεάσεις τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία. Σε έναν κόσμο που προβάλλει την ομορφιά και τη σεξουαλικότητα, θέλω να της μάθω τι είναι υπερβολικό, τι είναι προκλητικό, τι είναι σημαντικό.  Σε έναν κόσμο που κυριαρχεί η τελειότητα στην εμφάνιση θέλω να βρω την ευκαιρία να της εξηγήσω ότι η ομορφιά ξεκινά από μέσα μας και το μακιγιάζ είναι περισσότερο ένα παιχνίδι με τα χρώματα. Μου δίνεται επίσης η ευκαιρία να συζητήσω μαζί της για θέματα όπως η μόδα και η επίδρασή της, η θηλυκότητα ή οι διαφορές των φύλων. Και αυτό που αγαπάω πιο πολύ είναι να της δείχνω τις ρυτίδες γύρω από το στόμα μου και να την ακούω να μου λέει: μου αρέσουν αυτές οι ρυτίδες γιατί δείχνουν ότι η μαμά μου γελάει πολύ!Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.