Η κρίση της μέσης ηλικίας: Διαφορές ανδρών-γυναικών

Η κρίση της μέσης ηλικίας: Διαφορές ανδρών-γυναικών

Η κρίση μέσης ηλικίας επηρεάζει τον καθένα με διαφορετικό τρόπο, αλλά αγγίζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Οι άνθρωποι αλλάζουν συνεχώς σε όλα τα στάδια της ζωής και η μέση ηλικία είναι ένα κρίσιμο στάδιο. Ορισμένα από τα στερεότυπα σχετικά με την κρίση μέσης ηλικίας είναι δικαιολογημένα αλλά επηρεάζουν μόνο ορισμένους τύπους προσωπικότητας και σε διαφορετικό βαθμό. Ενώ κάποιοι άνθρωποι μπορεί να πάρουν μια νέα πνοή στη ζωή μέσω της γυμναστικής ή ενός χόμπι, άλλοι μπορεί να στραφούν σε πιο καταστροφικές συμπεριφορές. Το σίγουρο πάντως είναι ότι όλοι θα αντιμετωπίσουν την κρίση μέσης ηλικίας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίσουν την κρίση της μέσης ηλικίας με αρκετά κοινά αλλά και σημαντικές διαφορές:

 Άντρες: Οι άνδρες περνούν την κρίση μέσης ηλικίας μεταξύ του ηλικιακού φάσματος 40 και 60 ετών. Τα σημάδια για τους άντρες περιλαμβάνουν δραστηριότητες που εστιάζουν στην εμφάνιση ή στην προσπάθεια διατήρησης της νεότητας όπως να κάνουν  τατουάζ ή να αγοράσουν μηχανή. Επίσης, μπορεί να αγοράζουν μεγάλα ή ακριβά αντικείμενα που τους κάνουν να αισθάνονται πιο επιτυχημένοι ή περισσότερο ισχυροί. Οι άντρες μπορεί να έχουν μεταβολές στη διάθεσή τους όπως να είναι οξύθυμοι ή να μελαγχολούν. Ίσως γίνονται περισσότερο ευερέθιστοι και θυμώνουν με το παραμικρό. Αυτό συμβαίνει επειδή προσπαθούν να αντιμετωπίσουν συναισθήματα που δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν ακόμα. Γερνούν και θέλουν να βεβαιωθούν ότι είναι ευτυχισμένοι, αλλά συχνά δεν ξέρουν πώς να το κάνουν αυτό και δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους στους άλλους ή σε όσους θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

Γυναίκες: Οι γυναίκες περνούν την κρίση μέσης ηλικίας γύρω στα τέλη της δεκαετίας των 30 ή στα τέλη της δεκαετίας των 40. Τα σημάδια για τις γυναίκες περιλαμβάνουν την αμφισβήτηση των επιλογών τους, είτε αυτές αφορούν την καριέρα είτε την προσωπική τους ζωή και χαρακτηρίζονται από προσπάθειες για δραστικές αλλαγές, από το χτένισμά τους μέχρι τον σύντροφό τους. Σε αυτήν την φάση, οι γυναίκες μπορεί να γίνουν καταθλιπτικές ή απόμακρες και αποστασιοποιημένες. Οι γυναίκες σε αντίθεση με τους άντρες εκφράζουν τα συναισθήματά τους και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου καταφεύγουν στους άλλους αναζητώντας βοήθεια για τις σημαντικές αλλαγές που θέλουν  να κάνουν και για τις αποφάσεις που χρειάζεται να λάβουν.

Ανεξάρτητα από το φύλο, η κοινωνική υποστήριξη είναι απαραίτητη όταν κάποιος άνθρωπος περνάει μια δύσκολη φάση κατά τη διάρκεια μιας κρίσης μέσης ηλικίας. Αρκετές φορές η συναισθηματική φόρτιση μπορεί να είναι κακός σύμβουλος και να οδηγεί σε σπασμωδικές κινήσεις και παρορμητικές αποφάσεις. Η βοήθεια των κοντινών ανθρώπων είναι πολύτιμη καθώς τοποθετεί τα προβλήματα στην αληθινή τους διάσταση και παρέχει μία πιο ρεαλιστική προοπτική απαλλαγμένη από την ομίχλη των συναισθημάτων.Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.