Η ωφέλιμη για την υγεία μας πρακτική της νηστείας

Η ωφέλιμη για την υγεία μας πρακτική της νηστείας

Παντού στον κόσμο, η νηστεία είναι μια παμπάλαια πρακτική με δεδομένη την ωφέλεια από τις μικρές ποσότητες φαγητού, την χορτοφαγία ή και την αποχή. Έτσι εξασφαλίζονταν η ευεργετική «ανάπαυση» του ζωικού βασιλείου, ιδίως σε χρονικές περιόδους άνθησης της χλωρίδας. Συνεπώς πρόκειται για μια συμπεριφορά οικολογικής συνείδησης. Τα βιολογικά οφέλη της νηστείας είναι γνωστά ήδη από την αρχαία Ελλάδα.

Οι Σπαρτιάτες και οι Ρωμαίοι μαχητές νήστευαν πριν την μάχη για να ενισχύσουν τον οργανισμό τους και να είναι έτοιμοι για τις κακουχίες. Παρόμοια πρακτική ακολουθούσαν στην Ινδία πριν από τις τελετουργίες οι ινδουιστές ιερείς. Ο Πυθαγόρας και οι μαθητές του απέφευγαν συγκεκριμένες τροφές με στόχο την καθαρότητα του νου.

Η νηστεία, όπως έχει επικρατήσει στις μέρες μας, αναφέρεται ως ρουτίνα περί τον 10ο αιώνα. Οι καθολικοί νηστεύουν μόνο στο κρέας, όχι στα γαλακτοκομικά. Η ελληνική νηστεία έχει επικρατήσει με διαφοροποιημένες πρακτικές παρασκευής των τροφών, τόσο στο σπίτι όσο και στα εστιατόρια, αποκλείοντας τα προιόντα γάλακτος και το κρέας. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η νηστεία επιβάλλεται στην Ελλάδα σχεδόν για τον μισό χρόνο!

Οι καθιερωμένες νηστείες είναι προ Χριστουγέννων και Πάσχα και 15 ημέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο. Τυπικά, νηστεία επιβάλλεται κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, με αποφυγή γαλακτοκομικών και κρέατος. Βέβαια, οι νηστεύοντες καλό είναι να γνωρίζουν ότι πολλές από τις νηστίσιμες λιχουδιές είναι άκρως θερμιδογόνες, με πολύ λάδι και πολλά τηγανητά.

Νηστίσιμα είναι τα λαδερά, τα τηγανητά λαχανικά, το ρύζι, τα μανιτάρια, τα κολοκυθάκια, οι ταραμοσαλάτες και οι μελιτζανοσαλάτες, τα όσπρια, τα σπαράγγια, το κριθαράκι με ντομάτα και τα βρώσιμα άγρια χόρτα, αρωματικά και βότανα. Επίσης οι μακαρονάδες με μαλάκια (όπως η αστακομακαρονάδα ή το χταπόδι), οι χορτόπιτες, οι σουπιές με σπανάκι, τα όστρακα και τα μύδια με πλιγούρι. Με πολλές παραλλαγές, όλα αυτά μπορεί κανείς να τα απολαύσει παντού στην Ελλάδα.

Τα νηστίσιμα γλυκά φτιάχνονται χωρίς βούτυρο και αυγά αλλά με επιπρόσθετη ζάχαρη. Μια ευπρόσδεκτη εξαίρεση είναι ο μπακαλιάρος της 25ης Μαρτίου, ένα διάλειμμα στη νηστεία, αφού το τηγανητό ψάρι είναι εύγεστο, ιδίως μαζί με την σκορδαλιά. Την Καθαρά Δευτέρα αρχίζει η νηστεία με ένα χορταστικό γεύμα!

Πρακτικά λοιπόν, οι Έλληνες είμαστε χορτοφάγοι τις μισές μέρες του χρόνου, αποκλείοντας τα ζωικά τρόφιμα, ιδίως την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Η νηστεία είναι μια ευκαιρία επανεκτίμησης των σύγχρονων διατροφικών συνηθειών και μια ευκαιρία δημιουργικής ενασχόλησης με την μαγειρική. Σίγουρα συμβάλλει στην εξοικείωσή μας με την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, που είναι γεμάτη από νόστιμα χορτοφαγικά φαγητά και διατροφικές ιδέες, χωρίς κρέας ή γαλακτοκομικά, με πολλά μυρωδικά και βότανα. Σημαντικά είναι τα οφέλη από το διάλειμμα από τις ζωικές τροφές και από την διαιτητική εξισορρόπηση. Εξάλλου, η κρεατοφαγία και οι συνδεδεμένες με αυτήν νοσηρότητες έχει εκτιναχθεί διεθνώς (διαβήτης, καρκίνος παχέος εντέρου, παχυσαρκία και καρδιοπάθειες).

Η πειθαρχία μέσω της εγκράτειας εξασφαλίζει ακόμη μεγαλύτερη απόλαυση των γευμάτων που μας αρέσουν, επισφραγίζοντας την παραγνωρισμένη αλήθεια ότι κάθε γεύμα, ακόμα και το πιο λιτό, είναι και μια τελετή. Άλλοτε βραχεία και απλή, άλλοτε πολυσύνθετη και εορταστική.Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.