Η Παγκόσμια Ημέρα της σταθεράς π

Η Παγκόσμια Ημέρα της σταθεράς π

Η Ημέρα του π (Pi Day) είναι ένας ετήσιος εορτασμός για τη μαθηματική σταθερά π, δηλαδή τον λόγο της περιφέρειας προς τη διάμετρο κάθε κύκλου, η οποία ανακαλύφθηκε από τον Αρχιμήδη. Για να τιμηθεί το σπουδαίο έργο του Έλληνα μαθηματικού, η Ημέρα του πι εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Μαρτίου (3.14 με τον αμερικανικό τρόπο γραφής των ημερομηνιών), επειδή το 3, το 1 και το 4 είναι τα πρώτα τρία ψηφία του αριθμού πι (π = 3,141592653…).

Εκτός της Ημέρας του π, υπάρχει και η Ημέρα προσεγγίσεως του π (Pi Approximation Day), στις 22 Ιουλίου κάθε χρόνου (22/7 με τον δικό μας τρόπο γραφής των ημερομηνιών), καθώς το κλάσμα 22/7 αποτελεί μία συνηθισμένη προσέγγιση του π, χρονολογούμενη από τον Αρχιμήδη (22:7=3,1428). Δεκάδες διάσημοι μαθηματικοί και φυσικοί επιστήμονες έχουν ασχοληθεί με το π, όπως ο Fibonacci, ο Newton, ο Leibniz, και ο Gauss.

Το 1988 οργανώθηκε η πρώτη γνωστή εορταστική εκδήλωση μεγάλης κλίμακας για την Ημέρα του π. Οργανωτής της ήταν ο Αμερικανός φυσικός και καλλιτέχνης Larry Shaw (1939-2017) στο μουσείο Exploratorium του San Francisco. O εορτασμός εκείνος περιελάμβανε παρέλαση του προσωπικού και των επισκεπτών του μουσείου γύρω από έναν από τους κυκλικούς χώρους του, καθώς και την κατανάλωση στρογγυλών φρουτοπιτών (η λέξη pie = πίτα είναι στην αγγλική ομόηχη του pi = π).

Το Exploratorium συνεχίζει να διοργανώνει εορτασμούς της Ημέρας του π. Στη δεκαετία του 1990 σημαντικός στην Ευρώπη υπήρξε ο ρόλος του συλλόγου «Φίλοι του αριθμού π» (Freunde der Zahl Pi), που συστάθηκε το 1995 στη Βιέννη.

Στις 12 Μαρτίου 2009 η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ πέρασε ένα ψήφισμα που αναγνώριζε την 14η Μαρτίου ως «Εθνική Ημέρα του π». Για την Ημέρα του π του 2010, η Google παρουσίασε ένα εορταστικό  Google Doodle, με απεικονίσεις κύκλων και συμβόλων του π. Από τότε έχει επαναλάβει το ίδιο σε άλλα έτη (π.χ. το 2018, τριακοστή επέτειο του πρώτου εορτασμού του Shaw).

Ολόκληρος ο μήνας Μάρτιος του 2014 (3.14) εορτάσθηκε από μερικούς ως «μήνας του π». Το επόμενο έτος, το 2015, η Ημέρα του π είχε και πάλι ιδιαίτερη σημασία, ιδίως στις 9:26:53 π.μ., όταν η ημερομηνία (3.14.15) και η ώρα αντιπροσώπευαν τα πρώτα 10 ψηφία του π (3,141592653). Συμπληρώνοντας την τριετία, η Ημέρα του π το 2016 ήταν επίσης σημαντική, καθώς η ημερομηνία (3.14.16) αντιπροσώπευε το πι στρογγυλεμένο στα 4 πρώτα δεκαδικά ψηφία του.

Η Ημέρα του π έχει εορτασθεί με πολλούς και διάφορους τρόπους, όπως η συζήτηση της σημασίας του αριθμού, η κατανάλωση και το πέταγμα πιτών, κ.ά..

Το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασσαχουσέτης  (ΜΙΤ) έχει συχνά ταχυδρομήσει τις αποφάσεις του για την τύχη των αιτήσεων εισαγωγής σε επίδοξους μελλοντικούς φοιτητές, έτσι ώστε να τις λαμβάνουν κατά την Ημέρα του π. Από το 2012 το MIT έχει ανακοινώσει ότι θα αναρτά αυτές τις αποφάσεις (ιδιωτικά) στο Διαδίκτυο κατά την Ημέρα του π, ακριβώς στις 6:28 μ.μ., χρόνο τον οποίο έχουν αποκαλέσει «χρόνο του ταυ», ώστε να τιμήσουν εξίσου τους αριθμούς π και τ (τ=2π).

Το Πανεπιστήμιο Πρίνστον φιλοξενεί πολυάριθμες εκδηλώσεις σε έναν κοινό εορτασμό της Ημέρας του π και των γενεθλίων του Άλμπερτ Αϊνστάιν, τα οποία συμπίπτουν την ίδια ημερομηνία (14 Μαρτίου 1879).

Το π έχει υπολογιστεί σε πάνω από ένα τρισεκατομμύριο ψηφία πέρα από το δεκαδικό του σημείο. Ως υπερβατικός αριθμός, θα συνεχίζει στο άπειρο, χωρίς επαναληπτικότητα ή συγκεκριμένο μοτίβο. Ενώ χρειάζονται μόνο λίγα ψηφία για τους τυπικούς υπολογισμούς, η άπειρη φύση του π προκαλεί για ανταγωνισμό και απομνημόνευση όλο και περισσότερων ψηφίων.

Η ανακάλυψη της σταθεράς από τον Αρχιμήδη ήταν τόσο σπουδαία ώστε να γιορτάζεται ποικιλοτρόπως σε διάφορα μέρη του κόσμου. Είναι στ΄αλήθεια κρίμα που στη γενέτειρά του, όχι μόνο δεν υπάρχουν αντίστοιχης εμβέλειας εκδηλώσεις, αλλά οι περισσότεροι από εμάς αγνοούμε παντελώς ότι σήμερα τιμάται η ανακάλυψή του.Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.