18 Ιούλ Η ψυχολογία των εκπτώσεων
Οι εκπτώσεις αναγκάζουν τους πελάτες να εστιάσουν στην τιμή του προϊόντος και όχι στο προς πώληση προϊόν. Το πρώτο εκπτωτικό κουπόνι που παρουσιάστηκε ποτέ στους πελάτες δημιουργήθηκε από την Coca-Cola το 1887. Μπορούσε να εξαργυρωθεί για ένα δωρεάν δείγμα του αναψυκτικού, το οποίο πωλούταν προς 5 σεντς. Τα ευρήματα πολλών μελετών που αφορούν την ψυχολογία των εκπτώσεων επιβεβαιώνουν ότι τα άτομα που επωφελούνται μίας έκπτωσης έχουν αυξημένα επίπεδα της ορμόνης “ευεξίας”, γνωστής ως ωκυτοκίνη.
Έτσι, εκτός από το να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται καλά, οι εκπτώσεις δίνουν στους καταναλωτές ένα κίνητρο, για να συνεχίσουν να αναζητούν προσφορές ώστε να διατηρήσουν τα θετικά συναισθήματα, με μεγάλη πιθανότητα να υποκύψουν σε μία αγορά για την οποία μπορεί να ήταν διστακτικοί ή ακόμα και αδιάφοροι.
- Σχεδόν το 70% των millennials θα ψάξουν για μια προσφορά πριν προβούν σε μια αγορά.
- Τα δύο τρίτα των ανθρώπων λένε ότι θα έκαναν μια αγορά αν το προϊόν είχε μεγάλη έκπτωση, ανεξάρτητα από το αν σχεδίαζαν αρχικά να αγοράσουν κάτι.
- Το 80% παραδέχονται ότι θα δοκίμαζαν μια νέα μάρκα αν τους πρόσφερε μεγάλη έκπτωση.
- Το 48% των ανθρώπων δηλώνει ότι θα αποφύγει τις μάρκες που δεν προσφέρουν εκπτώσεις ή προσφορές.
Την περίοδο των εκπτώσεων, υπάρχει η πιθανότητα να παρασυρθείτε σε αγορές που δεν είναι απαραίτητες ή να απογοητευτείτε από την ποιότητα των προϊόντων. Δείτε πώς μπορείτε να αντισταθείτε στη μαγεία των εκπτώσεων και να πάρετε έξυπνες αποφάσεις για τις αγορές σας, ακόμη και όταν βρίσκεστε αντιμέτωπος,-η με μία έκπτωση της τάξεως των 70%.
- Μετρήστε μέχρι το 10 ή και λίγο παραπάνω. Είκοσι λεπτά είναι περίπου το χρονικό διάστημα που χρειάζεται το μυαλό σας για να ανακτήσει τον έλεγχο, όταν έχετε αναστατωθεί συναισθηματικά. Αν βρίσκεστε σε μια κατάσταση όπου αισθάνεστε πίεση να αγοράσετε, κρατήστε το αντικείμενο για λίγα λεπτά και σκεφτείτε αν πραγματικά πρόκειται για ευκαιρία.
- Χρησιμοποιήστε μετρητά. Αν και οι πιστωτικές κάρτες προσφέρουν ευκολία και συχνά μπόνους μίλια ή επιστροφή μετρητών, αν θέλετε να παραμείνετε σε επαφή με τον προϋπολογισμό σας, τα μετρητά είναι η καλύτερη λύση, γιατί με αυτόν τον τρόπο διατηρείτε τον έλεγχο των εξόδων σας. Οι πιστωτικές κάρτες επιτρέπουν στους αγοραστές να εστιάζουν υπερβολικά σε αυτό που παίρνουν και να μην εστιάζουν επαρκώς σε αυτό που χάνουν. Εξάλλου, με τις πιστωτικές κάρτες δεν αντιλαμβάνεστε πλήρως τη μείωση των χρημάτων σας.
- Οραματιστείτε το αντικείμενο που πωλείται για να συνειδητοποιήσετε αν πραγματικά θέλετε να το αγοράσετε ή απλά υποκύπτετε στον πειρασμό των εκπτώσεων. Πρώτα φανταστείτε ότι ψωνίζετε και βλέπετε το αντικείμενο που πωλείται στην αρχική του τιμή. Θα σταματούσατε να ρίξετε μια ματιά; Θα το θέλατε και θα το λαχταρούσατε τόσο πολύ όσο και τώρα; Σκεφτείτε ότι όταν πρόκειται για είδη ένδυσης, καλλυντικά και είδη παντοπωλείου ειδικότερα, οι εκπτώσεις συχνά στρέφουν την προσοχή σας σε είδη που δεν είχατε ποτέ πριν σκεφτεί να αγοράσετε. Οι μεγάλες εκπτώσεις και τα δώρα που προσφέρονται με την αγορά, είναι δελεαστικά, ωστόσο η εστίαση είναι στην ευκαιρία και όχι στο κόστος. Το κλειδί είναι να αναρωτηθείτε γιατί δεν σκεφτήκατε ποτέ ότι χρειάζεστε το αντικείμενο πριν παρατηρήσετε ότι ήταν σε έκπτωση. Ίσως, δεν είναι το αντικείμενο που θέλετε, αλλά η ευχαρίστηση που προκύπτει όταν παίρνετε περισσότερα με τα χρήματά σας. Δεύτερον, φανταστείτε ότι βλέπετε το είδος στην τρέχουσα (εκπτωτική) τιμή του, αλλά όχι σε έκπτωση. Με άλλα λόγια, φανταστείτε ότι ξεκίνησε στην τιμή πώλησης. Σας φαίνεται ότι αξίζει τον κόπο; Θυμηθείτε ότι μπορεί να μην αγοράζετε ένα αντικείμενο αξίας 50 Ευρώ που αξίζει πραγματικά 100 Ευρώ, αλλά ένα αντικείμενο αξίας 50 Ευρώ, που αξίζει 50 Ευρώ και για το οποίο κανείς δεν θα πλήρωνε 100 Ευρώ.
- Μην αισθάνεστε ένοχοι. Αν σας αρέσει να ψωνίζετε στις εκπτώσεις, θέστε έναν προϋπολογισμό, τηρήστε τον και κυρίως – απολαύστε την αγορά σας. Οι άνθρωποι που αισθάνονται ένοχοι στερούν από τον εαυτό τους αυτό που είναι εξαρχής γοητευτικό σε μια πώληση. Κατά συνέπεια, μένουν ανικανοποίητοι και συνεχίζουν να λαχταρούν.