Η σχολική ποδιά

Η σχολική ποδιά

Η σχολική ποδιά συμβόλιζε για τους μεγαλύτερους σε ηλικία την αθωότητα των παιδικών τους χρόνων. Για περίπου 100 χρόνια η μπλε ποδιά στόλιζε τα σχολεία της Ελλάδας, μαρτυρώντας την ιδιότητα του μαθητή.

Από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους στα σχολεία είχε επιβληθεί κανονισμός ένδυσης και εμφάνισης. Η καθιέρωση συγκεκριμένης στολής, με στόχο την εξασφάλιση της ομοιομορφίας, αποφασίστηκε το 1876 και συγκεκριμένα στις 8 Μαΐου. Μέχρι το 1965, οπότε καθιερώθηκε το μπλε χρώμα στις σχολικές ποδιές, το κυρίαρχο χρώμα ήταν το μαύρο, χωρίς να είναι υποχρεωτικό. Με την ίδια απόφαση που καθιέρωνε το μπλε χρώμα, καθορίστηκε το μήκος της ποδιάς για τα κορίτσια (κάτω από το γόνατο) και προβλεπόταν ότι ο κάθε μαθητής θα έπρεπε να φορά μία κονκάρδα με τα στοιχεία του σχολείου και της τάξης του.

Ανεξάρτητα από τις αλλαγές στη μορφή και το χρώμα ο σκοπός για τον οποίο καθιερώθηκε η στολή παρέμενε ο ίδιος: η ομοιόμορφη παρουσία των μαθητών και μαθητριών, η οποία συμβολίζει τον σεβασμό στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Η αντίστροφη μέτρηση για την άρση της ομοιομορφίας της σχολικής ένδυσης ξεκίνησε το έτος 1982 –στις 6 Φεβρουαρίου– όταν επισήμως καταργήθηκε η υποχρεωτική χρήση της μπλε σχολικής ποδιάς. Αρχικά, κάποια παιδιά ήταν διστακτικά, αλλά σιγά σιγά οι ποδιές εξαφανίστηκαν από τα σχολεία.

Υπέρ της στολής τάσσονται όσοι προκρίνουν την ομοιομορφία στο ντύσιμο, επειδή καταργεί τις διακρίσεις ως προς την οικονομική και κοινωνική θέση της οικογένειας του παιδιού και προάγει την πειθαρχία. Επιπλέον, εξασφαλίζει ότι τα παιδιά δεν θα αναλώνονται ψάχνοντας να βρουν τι θα φορέσουν και δεν θα ανταγωνίζονται με τους συμμαθητές τους για την εξωτερική εμφάνιση.

Όσοι είναι κατά της στολής, θεωρούν το μέτρο αναχρονιστικό θεωρώντας ότι περιορίζεται η ελευθερία της έκφρασης και η ανάδειξη των διαφορετικών προσωπικοτήτων.

Η σχολική ποδιά παραμένει υποχρεωτική σε αρκετά δημόσια και ιδιωτικά σχολεία ανά τον κόσμο, αλλά στην Ελλάδα ανήκει πλέον στην ιστορία και ως εκ τούτου τη βρίσκει κανείς μόνο ως έκθεμα σε μουσεία ή παραμένει φυλαγμένη στα πατρικά σπίτια, ως ανάμνηση μίας εποχής πολύ διαφορετικής από τη σημερινή.Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.