Η σημασία της «θετικής γλώσσας» για τα παιδιά

Η σημασία της «θετικής γλώσσας» για τα παιδιά

Πολλές φορές μπορεί άθελά μας να σταθούμε περισσότερο επικριτικά απέναντι στον τρόπο που συμπεριφέρονται τα παιδιά ή στη γλώσσα που χρησιμοποιούν. Μια μη αποδεκτή, αγενής ή δύσκολη συμπεριφορά ενός παιδιού μπορεί εύκολα να μας κινητοποιήσει  να αντιδράσουμε, χωρίς να δώσουμε πάντα την απαραίτητη προσοχή στο τι ακριβώς  λέμε ή στο πώς το λέμε. Κι ενώ συχνά η αρνητική συμπεριφορά αποτελεί σημάδι ότι ένα παιδί δεν έχει καταφέρει να αναπτύξει τις δεξιότητες που χρειάζεται ακόμα για να διαχειριστεί τις ανάγκες  ή τα συναισθήματά του (απογοήτευση, άγχος, θυμό κ.ο.κ), δεν είναι εύκολο να παραμείνουμε πάντα ψύχραιμοι και σε εγρήγορση, ώστε να διευκολύνουμε την μετάβαση στην «ωρίμανση».

Τα λόγια που χρησιμοποιούμε μπορεί να έχουν ωστόσο σημαντική επίδραση. Ακόμα και όταν απλά μιλάμε για τα παιδιά, παρουσία αυτών χωρίς να τους απευθυνόμαστε ή όταν αναφερόμαστε σε αυτά ενώ λείπουν, ο τρόπος που θα το κάνουμε μπορεί να φέρει σημαντικές αλλαγές τόσο στη δική τους αφήγηση για το ποια είναι όσο και στη μεταξύ μας διαντίδραση.  Όταν  για παράδειγμα κάποιος  χρησιμοποιεί πολλούς αρνητικά φορτισμένους χαρακτηρισμούς  (π.χ. είσαι εγωιστής, κακός κλ.π.) μπορεί να παρατηρήσει ότι τελικά η συμπεριφορά του παιδιού αντικατοπτρίζει ολοένα και περισσότερο αυτά τα στοιχεία και ότι σε αυτή τη βάση το παιδί διαμορφώνει σταδιακά μια πτυχή από την προσωπικότητά του. Η χρήση θετικής γλώσσας από την άλλη δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να κάνουν τις κατάλληλες επιλογές μόνα τους, αυξάνει την αυτοεκτίμησή τους και τη διάθεση να προσπαθήσουν για να κάνουν το καλύτερο που μπορούν.  Αντίστοιχα η έμφαση στις αρνητικές τους πλευρές, μπορεί συχνά να πυροδοτήσει τη δυσφορία, την απογοήτευση και τη σύγχυση.

Πώς  να το πω αλλιώς;

  • Είναι τόσο πεισματάρα: «Υπερασπίζεται  έντονα αυτό που πιστεύει .»
  • Τρομάζει με το παραμικρό. Είναι φοβιτσιάρα: «Είναι πολύ προσεκτική και αποφεύγει πιθανούς κινδύνους.»
  • Είναι πολύ ντροπαλός: «Του αρέσει πρώτα να ακούει και να παρατηρεί και μετά επιλέγει αν θα μιλήσει ή όχι.»
  • Είναι υπερκινητικός: «Έχει πολύ ενέργεια και όταν αυτή διοχετευτεί στα σωστά κανάλια κάνει θαύματα.»
  • Είναι τεμπέλης: «Προτιμάει να χαλαρώνει και να κάνει πράγματα που του αρέσουν.»
  • Είναι γλωσσού: «Έχει επιχειρήματα και μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της.»


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.