Η θεραπευτική αξία του κουκλοθέατρου

Η θεραπευτική αξία του κουκλοθέατρου

Το κουκλοθέατρο είναι από τα πιο ενδιαφέροντα και απολαυστικά παιχνίδια για όλα τα παιδιά, αλλά και για εμάς τους μεγάλους. Εκτός από γέλιο και διασκέδαση, χαρίζει στους μικρούς μας φίλους πολλαπλά οφέλη για τη γνωστική, ψυχοσυναισθηματική και κοινωνική τους εξέλιξη. Θα λέγαμε ότι έχει ισχυρή παιδαγωγική και ψυχοθεραπευτική αξία. Όχι μόνο ως θεατές, αλλά κυρίως  όταν εμπλέκονται σε αυτό υιοθετώντας  τον ρόλο του δημιουργού μιας κουκλοθεατρικής παράστασης, αποκομίζουν τα παρακάτω «δώρα»:

  1. Ενισχύεται η δημιουργικότητά τους και απασχολούνται παραγωγικά με μία δραστηριότητα εκτός οθόνης.
  2. Αυξάνονται οι γνωστικές δεξιότητες της μνήμης, της προσοχής, της συνθετικής ικανότητας και της συγκέντρωσης, με το να αναπαράγουν διαλόγους σε διάφορους ρόλους.
  3. Μέσα από τον ρόλο του δημιουργού αποκτούν τον έλεγχο, κάτι που δρα ανακουφιστικά στις όποιες ανασφάλειες ή άγχη βιώνουν.
  4. Χρησιμοποιώντας τη φωνή, τις κινήσεις των χεριών και το μυαλό τους για τη δημιουργία διαλόγου ή αφήγησης, εμπλουτίζεται το λεξιλόγιό τους, ενισχύονται οι γλωσσικές τους δεξιότητες και καλλιεργείται ο προφορικός τους λόγος.
  5. Ταυτίζονται συναισθηματικά με τους πρωταγωνιστές που ενσαρκώνουν με αποτέλεσμα να ενισχύεται η συναισθηματική τους νοημοσύνη. Ταυτόχρονα εκφράζονται και ανακουφίζονται από δικά τους αφόρητα συναισθήματα που δεν εκφράζουν λεκτικά (π.χ. θυμός, αγωνία, φόβος).
  6. Εξερευνούν αβίαστα την πολυεπίπεδη προσωπικότητά τους και τις διαφορετικές εκφάνσεις του χαρακτήρα τους. Με αυτό τον τρόπο ενδυναμώνουν την πίστη στον εαυτό τους, μαθαίνοντας να χρησιμοποιούν τα δυνατά τους σημεία.
  7. Πειραματίζονται και εξερευνούν διαφορετικά υλικά, υφές, χρώματα. Μέσα από τον χειρισμό των υλικών αυτών αναπτύσσουν τη λεπτή αλλά και την αδρή τους κινητικότητα, ενώ παράλληλα καλλιεργούν τις κινητικές τους δεξιότητες.
  8. Τέλος, εξασκούν τις κοινωνικές τους δεξιότητες με βιωματικό τρόπο, αξιοποιώντας τη χρήση διαφορετικών επικοινωνιακών μέσων έκφρασης.
kouklotheatro


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.