Η θεραπευτική αξία του παραμυθιού για τα παιδιά

Η θεραπευτική αξία του παραμυθιού για τα παιδιά

 

Γιατί οι ιστορίες μπορούν να προσεγγίσουν τα παιδιά ακόμα και στις χειρότερες καταστάσεις ή όταν έχουν αποτύχει άλλες άμεσες μορφές επικοινωνίας; Τα παραμύθια με έναν ξεχωριστό τρόπο στην ψυχή και στο μυαλό των παιδιών.  Είναι ο μόνος τρόπος να καταφέρουμε μία βαθιά και αληθινή επαφή με τα παιδιά, αγγίζοντας το συναίσθημά τους και τον κόσμο τη φαντασίας τους, ακόμη και αν δεν έχει εδραιωθεί μία σχέση μαζί τους.

Μια φορά και έναν καιρό… μια μητέρα που φιλοδοξούσε να δει το Γιο της επιστήμονα, συνάντησε τον Einstein και τον ρώτησε τι πρέπει να κάνει για να τον ενισχύσει πνευματικά και εκείνος της απάντησε «ταΐστε» τον παραμύθια. «Και μετά; ρώτησε η μητέρα, «κι άλλα παραμύθια» …

Τα παραμύθια λοιπόν ενισχύουνεκτός από τις γνωστικές δεξιότητες της μνήμης, της συγκέντρωσης, του σχηματισμού λεκτικών εννοιών, της κατανόησης και της συνθετικής ικανότητας και τη φαντασία, καλλιεργώντας τη συναισθηματική νοημοσύνη, την ενσυναίσθηση και τη συμβολική σκέψη. Είναι από τα ελάχιστα μέσα που έχουν την ικανότητα να καλλιεργήσουν τόσες πλευρές σε ένα παιδικό μυαλό ενώ το διασκεδάζουν ταυτόχρονα.

Τα παραμύθια είναι κατάλληλα για όλα τα αναπτυξιακά στάδια ενός παιδιού, ανάλογα το ύφος τους. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι μας δίνουν τη δυνατότητα να αντλήσουμε πληροφορίες για τον ψυχισμό ενός παιδιού από το σχολιασμό που θα γίνει κατά τη διάρκεια και μετά τη διήγηση. Μαθαίνουμε για τα προσωπικά βιώματα ενός παιδιού μέσα από την ταύτιση που κάνει κάθε παιδί με ένα άτομο της ιστορίας και να δίνουμε το μήνυμα μέσα από το «και ζήσανε αυτοί καλά…» πως ο καθένας με τη δική του αξία μπορεί να καταφέρει να υπερβεί τα όποια εμπόδια και να βγει νικητής.

 

 

paidiko_paramythi


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.