Η θετική επίδραση της περιέργειας στον ανθρώπινο εγκέφαλο

Η θετική επίδραση της περιέργειας στον ανθρώπινο εγκέφαλο

Όταν κάποιος είναι περίεργος, κάθε καινούργια ιδέα ελκύει το ενδιαφέρον του. Το μυαλό του γεμίζει απορίες που διψούν για απαντήσεις. Με αυτόν τον τρόπο ο εγκέφαλος ασκείται διαρκώς και παραμένει ενεργητικός και δραστήριος.

Οι ρυθμοί της καθημερινότητας και η ασφάλεια της ρουτίνας μας εκπαιδεύουν να κινούμαστε σε οικεία και γνώριμα μονοπάτια. Η περιέργεια μας παρασύρει έξω από τη ζώνη ασφαλείας μας, ανοίγοντας νέους ορίζοντες και ωθώντας μας να ανακαλύψουμε νέες ιδέες, νέες στρατηγικές, να μάθουμε και να εξελιχθούμε.

Άλλωστε, η ζωή των περίεργων ανθρώπων δεν είναι ποτέ βαρετή. Έχουν συνηθίσει να προσελκύονται από καινούργια ερεθίσματα και όταν βαριούνται δεν χάνουν τον χρόνο τους γκρινιάζοντας, απλά στρέφουν την προσοχή τους σε κάτι νέο.

  1. Βοηθά στην επιβίωση. Η εσωτερική ανάγκη που έχουν οι περίεργοι άνθρωποι να μαθαίνουν τους βοηθά να βρίσκονται διαρκώς σε εγρήγορση και να απορροφούν τα νέα ερεθίσματα σ΄ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο η προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα γίνεται σχεδόν αυτόματα και η ικανότητα προσαρμογής είναι γνωστό ότι είναι η βάση της επιβίωσης.
  2. Ευνοεί την επιτυχία. Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι η περιέργεια οδηγεί σε μεγαλύτερη συμμετοχή, εμπλοκή και δέσμευση τόσο στο ακαδημαϊκό όσο και στο εργασιακό περιβάλλον, ιδιότητες που συνδέονται με την ικανοποίηση και αποτελούν τη βάση της επιτυχίας.
  3. Ενισχύει την ενσυναίσθηση. Η φυσική περιέργεια μας οδηγεί να ανοιχτούμε και σε ανθρώπους εκτός του στενού κοινωνικού μας κύκλου, δίνοντάς μας μία καλύτερη αντίληψη για την ποικιλία των απόψεων και μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο σκέψης και τις επιλογές των άλλων. Αν σκεφτεί κανείς ότι εντός του κοινωνικού μας κύκλου συνήθως υπάρχει μία σχετική ταύτιση προτιμήσεων και απόψεων, η περιέργεια μας δίνει την ευκαιρία να εξερευνήσουμε το διαφορετικό, και να γίνουμε πιο δεκτικοί.
  4. Βοηθά στην ενδυνάμωση των σχέσεων. Όταν είσαι περίεργος κάνεις ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις είναι πολύ βασικές για τις ανθρώπινες σχέσεις π.χ. «Τι εννοείς;», «Πώς αισθάνεσαι;», «Τι σκέφτεσαι να κάνεις;». Το ενδιαφέρον για τον άλλο που εκδηλώνεται μέσω των ερωτήσεων, φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά και θέτει τα θεμέλια για τη δημιουργία στενών σχέσεων.
  5. Βοηθά στις επαγγελματικές επιλογές. Ένας γιατρός που είναι περίεργος για τον ασθενή του, ένας εργοδότης που κάνει ερωτήσεις για τους υπαλλήλους του ή έχει περιέργεια να μάθει τις προτιμήσεις των πελατών του, συγκεντρώνει πληροφορίες που αν τις αξιοποιήσει θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητά του και θα βελτιώσουν την ποιότητα παροχής υπηρεσίας, των προϊόντων, αλλά και των σχέσεων.

 

 

H thetiki epidrasi tis periergeias


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.