Ικανότητες επίλυσης προβλημάτων

Ικανότητες επίλυσης προβλημάτων

Ικανότητες επίλυσης προβλημάτων

Τα παιδιά αντιμετωπίζουν καθημερινά μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα, από θέματα που αφορούν τις σχολικές επιδόσεις μέχρι τις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Είναι σημαντικό λοιπόν να έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα ή έστω να γνωρίζουν τις επιλογές τους. Για να βοηθήσει κάποιος ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει με τη διδασκαλία βασικών δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων από πολύ μικρή ηλικία. Αυτές οι δεξιότητες στη συνέχεια εμπλουτίζονται ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και τις καταστάσεις που προκύπτουν.

Προσχολική ηλικία:

Χρησιμοποιήστε μεθόδους αναγνώρισης και διαχείρισης συναισθημάτων. Δώστε όνομα στα συναισθήματα που βιώνει εκείνη τη στιγμή το παιδί και βοηθήστε το να τα αναγνωρίσει και να τα κατανοήσει.

Διαβάστε ένα παραμύθι. Υπάρχουν ιστορίες οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να ταυτιστούν με τους ήρωες και να μάθουν μέσα από την εκάστοτε ιστορία πώς άλλοι άνθρωποι διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και αντιμετωπίζουν προβλήματα που προκύπτουν.

Δημιουργικό παιχνίδι. Υπάρχουν πολλές και ποικίλες ιδέες που μπορούν να σας βοηθήσουν να εξοικειώσετε τα παιδιά με αυτά που αισθάνονται ή αντιμετωπίζουν εκείνη τη στιγμή, όπως το παιχνίδι ρόλων και η ζωγραφική.

Πρώτες τάξεις του δημοτικού:

Ακούστε τι έχει να σας πει. Πολλές φορές δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα παραπάνω από το να ακούσετε προσεκτικά. Μπορεί να το παιδί να έχει λάθος οπτική ή να μην μπορείτε να καταλάβετε τι προσπαθεί να σας πει, παρόλα αυτά και μόνο ότι βρίσκεστε εκεί και το ακούτε μπορεί να βοηθήσει πραγματικά ένα παιδί να διαχειριστεί μία δύσκολη κατάσταση.

Κάνετε στο παιδί ανοιχτές ερωτήσεις. Με αυτό τον τρόπο του δίνετε τη δυνατότητα να σας περιγράψει αυτό που έχει συμβεί και τα συναισθήματα που προκύπτουν από αυτό.

Κατευθυνόμενες ερωτήσεις. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να βοηθήσετε το μικρό μας φίλο να βάλει σε μία σειρά τις σκέψεις του και να μπορέσει και αυτό να καταλάβει το πραγματικά συμβαίνει.

Τελευταίες τάξεις του δημοτικού:

Οργάνωση σκέψεων. Ενθαρρύνετε το παιδί να καταγράψει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει και στη συνέχεια να σκεφτεί πιθανές λύσεις που μπορεί να το βοηθήσουν.

Από τη σκέψη στην πράξη. Αφού καταλήξετε σε αυτό που μπορεί να βοηθήσει στην προκειμένη φάση, βρείτε μαζί τρόπους να το υλοποιήσει. Για παράδειγμα, αν θέλει πολύ να αγοράσει ένα παιχνίδι, μπορείτε να φτιάξετε ή να αγοράσετε ένα κουμπαρά για να μαζέψει τα χρήματα που χρειάζεται για να το αποκτήσει.

Πρωτοβουλίες. Τα παιδιά μεγαλώνουν και πολλές φορές είναι δύσκολο στους γονείς να το συνειδητοποιήσουν. Προσπαθήστε να αφήσετε το παιδί να σας καθοδηγήσει αυτό σε ό,τι έχει ανάγκη ή πιστεύει ότι χρειάζεται εκείνη τη στιγμή. Ακόμα και το λάθος είναι μία εκπαιδευτική μέθοδος.

 

Ikanothtes epilushs problhmatwn

 

 Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.