Κατοικίδια και ψυχική υγεία

Κατοικίδια και ψυχική υγεία

Κατοικίδια και ψυχική υγεία

Όσοι έχουν κατοικίδια γνωρίζουν ένα είδος αγάπης που δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Εκτός όμως από το συναισθηματικό δέσιμο που προσφέρουν στον άνθρωπο,  επιδρούν θετικά στην ψυχική του υγεία και με άλλους τρόπους.

Κατοικίδια και κατάθλιψη

Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν κατοικίδια επωφελούνται σημαντικά από την παρουσία τους. Τα κατοικίδια μπορούν να ηρεμούν τους ιδιοκτήτες τους, προάγουν τη σωματική επαφή και ιδίως οι σκύλοι θυμίζουν στα αφεντικά τους τη σημασία της σωματικής άσκησης. Επιπλέον, η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλεις για τη φροντίδα ενός κατοικιδίου, σου δίνει ένα σκοπό και δεν σου επιτρέπει να βυθίζεσαι στην απελπισία.

Κατοικίδια και κοινωνικότητα

Η βόλτα του σκύλου, η γνωριμία με άλλους ιδιοκτήτες κατοικιδίων, οι εύκολες συζητήσεις που ανακύπτουν προάγουν την κοινωνικότητα και συνεπώς την ψυχική υγεία..

Κατοικίδια και μοναξιά

Τα κατοικίδια είναι σπουδαίοι σύντροφοι και αυτό το γνωρίζουν καλά όσοι για διάφορους λόγους έχουν περιορίσει τις κοινωνικές τους επαφές ή ζουν μόνοι τους.

Κατοικίδια και τρίτη ηλικία

Τα κατοικίδια για τους ηλικιωμένους έχουν αποδειχθεί πολύτιμοι βοηθοί. Μελέτες μάλιστα έχουν δείξει ότι πάσχοντες από Alzheimer έχουν λιγότερο άγχος και λιγότερα ξεσπάσματα αν ζουν σε σπίτι στο οποίο υπάρχει κατοικίδιο. Οι περισσότεροι δε ηλικιωμένοι αισθάνονται και μεγαλύτερη ασφάλεια έχοντας κατοικίδιο στο σπίτι, ιδίως σκύλους.

Κατοικίδια και παιδιά με ΔΕΠΥ

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ μπορούν να επωφεληθούν από την ενασχόλησή τους μ’ ένα κατοικίδιο. Αναλαμβάνοντας καθήκοντα όπως το τάισμα, τις βόλτες και την καθαριότητα μαθαίνουν να τηρούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και να αναλαμβάνουν ευθύνες. Και φυσικά, καθώς αυτά τα παιδιά είναι ιδιαιτέρως ενεργητικά, το παιχνίδι με τα κατοικίδια τα βοηθά να εκτονώνονται, να νιώθουν πιο ήρεμα αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο την ικανότητά τους να συγκεντρώνονται. Έχοντας μάλιστα στο πλάι τους έναν σύντροφο που τους ακούει, χωρίς να τους υπενθυμίζει τα λάθη τους επικρίνοντάς τους, αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Κατοικίδια και Αυτισμός

Οι αισθητηριακές ιδιαιτερότητες είναι πολύ συχνές στα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Τόσο οι σκύλοι όσο και τα άλογα συμβάλλουν στη θεραπεία τους. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η επαφή με τα ζώα βοηθά στη μείωση της στερεοτυπικής συμπεριφοράς και της αισθητηριακής υπερευαισθησίας.

Katoikidia kai psixiki ygeia


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.