Κοινωνικά Στάδια Παιχνιδιού

Κοινωνικά Στάδια Παιχνιδιού

koinwnika stadia paixnidiou
Αισθητηριακό Παιχνίδι 0- 2½ ετών

Οι ακούσιες (τις περισσότερες φορές ασυντόνιστες κινήσεις) που πραγματοποιούν τα βρέφη στη θέαση ενός αντικειμένου, oι ώρες που περνούν στο βρεφικό «γυμναστήριο», οι ατελείωτες φορές που θα πετάξουν κάτω ένα παιχνιδάκι, η εξερεύνηση (ακόμα και βλεμματική) των αντικειμένων αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της νοητικής τους ανάπτυξης. Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των παιδιών σε αυτό το στάδιο είναι η πράξη που προκαλούν και όχι το αντικείμενο. Καθώς μεγαλώνουν μπορείτε να προσθέτετε ολοένα και περισσότερα υλικά με στόχο τη διέγερση των αισθήσεών τους, όπως για παράδειγμα: πυλό, πλαστελίνη, μπογιές, μουσικά όργανα, νερό, άμμο κ.α..

Παιχνίδι Παρατήρησης 2 ετών και άνω

Χαρακτηρίζεται το στάδιο κατά το οποίο τα παιδιά απλά παρατηρούν τα υπόλοιπα παιδιά να παίζουν και δεν συμμετέχουν. Τους αρέσει να κοιτούν, εάν πιεστούν να συμμετέχουν, συνήθως αντιδρούν έντονα.

Κατασκευαστικό Παιχνίδι 2½ ετών και άνω

Τα παιδιά αρχίζουν να χρησιμοποιούν τα παιχνίδια τους προσπαθώντας να κατασκευάσουν κάτι. Το πιο συνηθισμένο παιχνίδι είναι να τοποθετούν τουβλάκια το ένα πάνω στο άλλο. Παρ’όλ’αυτά μπορεί να μην έχουν στόχο να κατασκευάσουν κάτι συγκεκριμένο.

Μοναχικό Παιχνίδι/ Παιχνίδι Δραματοποίησης 3-8 ετών

Σε αυτήν τη φάση το παιχνίδι τους δεν χαρακτηρίζεται από διάθεση συνεργασίας με άλλα παιδιά. Δεν έχουν πρόβλημα να παίζουν στον ίδιο χώρο (παράλληλο παιχνίδι), αλλά δεν μπορούν εύκολα να συμπεριλάβουν άλλα παιδιά στο παιχνίδι τους. Κυριαρχεί η έντονη  φαντασία και η ένταξη ολοένα και περισσότερων φανταστικών ηρώων στο παιχνίδι. Πολύ βοηθητικές είναι οι μινιατούρες-φιγούρες που αναπαριστούν μέλη της οικογένειας, ζώα, δράκους κ.ο.κ..

Συμβολικό Παιχνίδι 3 ετών και άνω

Φυσικά αντικείμενα τα οποία τα παιδιά βρίσκουν μέσα στο σπίτι, μετατρέπονται σε κάτι εντελώς διαφορετικό (π.χ. το μεταλλικό στραγγιστήρι για μακαρόνια γίνεται διαστημικός σταθμός). Η φαντασία τους, τους επιτρέπει να δίνουν ιδιότητες διαφορετικές στα αντικείμενα και να μετατρέπουν οτιδήποτε βρίσκουν σε παιχνίδι. Σταδιακά πραγματοποιούν φανταστικούς διαλόγους και παίζουν πολλούς ρόλους, οι οποίοι συνεχώς εμπλουτίζονται.

Συνεργατικό Παιχνίδι 5 ετών και άνω

Τα παιδιά αρχίζουν συνήθως να παίζουν σε ομάδες, παιχνίδια με προκαθορισμένους κανόνες, τους οποίους καλούνται να ακολουθήσουν. Σε αυτό το στάδιο του παιχνιδιού τα παιδιά μοιράζονται συναισθήματα, μαθαίνουν να διαχειρίζονται την ήττα, μαθαίνουν να περιμένουν την σειρά τους… Ιδιαιτέρως χρήσιμα είναι τα επιτραπέζια είτε για όλη την οικογένεια είτε για τα παιδιά, ανάλογα την ηλικία, καθώς και ομαδικές δραστηριότητες θεατρικού παιχνιδιού ή αθλημάτων.Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.