Ξεφορτωθείτε τις ενοχές σας!

Ξεφορτωθείτε τις ενοχές σας!

Οι ευτυχισμένες στιγμές που απολαμβάνει κάθε γονιός συχνά εναλλάσσονται με στιγμές απόγνωσης και ψυχικής εξάντλησης, κάτι που συχνά δεν περιμέναμε να βιώσουμε πριν γίνουμε γονείς. Οι ενοχές και οι τύψεις είναι ακόμη ένα δύσκολο κεφάλαιο που ίσως χρειαστεί να διαχειριστεί κανείς πολλές φορές μέσα στον γονεϊκό του ρόλο. Σίγουρα δεν μπορεί ένας άνθρωπος να πράττει πάντα “το σωστό”. Πώς όμως μπορούμε να ξεφορτωθούμε αυτό το ασήκωτο, κάποιες φορές, βάρος των ενοχών;

-Εστιάστε στη θετική πλευρά των ενοχών!

Υπάρχει; Και φυσικά υπάρχει, καθώς και μόνο το γεγονός ότι νιώθουμε ενοχές δείχνει ότι μας ενδιαφέρει να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτεροι γονείς και ότι είμαστε διατεθειμένοι να προσπαθήσουμε γι’ αυτό. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να είναι κάποιος τέλειος γονιός, αλλά υπάρχουν εκατοντάδες τρόποι να είναι καλός γονιός και αυτό είναι αρκετό.

-Νιώστε αποδοχή για τα ελαττώματά σας

Είναι ανέφικτο να μεγαλώσουμε ένα παιδί μέσα σε ένα χρυσό κλουβί, εγκλωβισμένο στην φούσκα της τελειότητας, και στην τελική, ευτυχώς που δεν μπορεί αυτό να συμβεί! Όπως κάθε άνθρωπος έτσι και εμείς οι γονείς, αλλά και τα παιδιά, μας έχουμε ελαττώματα και αυτό είναι κάτι όχι απλά φυσιολογικό αλλά και εξαιρετικά χρήσιμο. Είναι όμορφο να εξελίσσεις και να βελτιώνεις τον εαυτό σου μέσα σε ένα κλίμα αυτό-φροντίδας.

-Να θυμάστε ότι οι ενοχές ανήκουν σε όλους τους γονείς.

Δεν είστε οι μόνοι που νιώθετε έτσι! Αντί να ντρέπεστε για τα συναισθήματά σας, μοιραστείτε τα με το σύντροφό σας και τους φίλους σας που έχουν επίσης παιδιά. Όχι μόνο θα καταφέρετε να το βγάλετε από μέσα σας, αλλά πιθανόν και να φτάσετε στο σημείο να γελάσετε συνειδητοποιώντας πόσο περίπλοκα βλέπετε τα πράγματα μερικές φορές.

-Μην ξεχνάτε πως συνεχώς μαθαίνετε

Κανένας άνθρωπος δεν γεννιέται έτοιμος και εκπαιδευμένος γονιός, ούτε υπάρχει κάποιο εγχειρίδιο οδηγιών χρήσης για γονείς. Όλοι μαθαίνουν μέρα με την ημέρα. Κάθε πράγμα χρειάζεται διάθεση για να γίνει, αλλά και χρόνο.Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.