Li Wenliang: ένας γιατρός που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ

Li Wenliang: ένας γιατρός που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ

Ο Δρ Λι εργαζόταν ως οφθαλμίατρος σ’ ένα νοσοκομείο στη Wuhan, την πόλη που αποτέλεσε το επίκεντρο του ξεσπάσματος της πανδημίας COVID-19. Τον Δεκέμβριο του 2019 έστειλε ένα μήνυμα σε συναδέλφους του  ενημερώνοντάς τους ότι παρατήρησε επτά περιπτώσεις ασθενών που εργαζόταν στην ψαραγορά και παρουσίαζαν συμπτώματα ενός ιού που έμοιαζε με τον ιό Sars. Στα μηνύματά του, τους παρακινούσε να φορούν προστατευτικά μέσα όπως μάσκες και γάντια. Λίγες ημέρες μετά συνελήφθη από τις κινεζικές αρχές με την κατηγορία της διασποράς ψευδών φημών και υποχρεώθηκε να ανακαλέσει και να δηλώσει μετάνοια, υπογράφοντας ένα έντυπο στο οποίο ομολογούσε ότι είχε διασπείρει ψευδείς φήμες. Σε συνέντευξη που του πήραν από το CNN και αποκαλύφθηκε μετά τον θάνατό του, δήλωνε ότι φοβόταν για την ασφάλεια του και την ασφάλεια της οικογενείας του.  «Μια υγιής κοινωνία, δεν πρέπει να έχει μόνο μία φωνή» ήταν τα δικά του λόγια σε μία συνέντευξη στο κινέζικο περιοδικό Caixin.

Στις 10/1/2020 ξεκίνησε να βήχει, την επόμενη ημέρα άρχισε ο πυρετός και στις 12/1 ξεκίνησε η νοσηλεία του.  «Τελικά επιβεβαιώθηκε η διάγνωση», έγραψε στις 31/1/2020. Ένα μήνα περίπου μετά την αναφορά του στον καινούργιο αυτό ιό, κόλλησε και ο ίδιος από έναν ασθενή του. Όσο νοσηλευόταν συνέχιζε να ενημερώνει κρατώντας ένα ημερολόγιο στο οποίο περιέγραφε τα συμπτώματά του. Δήλωνε με θάρρος, ότι μόλις γίνει καλά, θα επιστρέψει στην πρώτη γραμμή για να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Στην τελευταία του ανάρτηση την 1η Φεβρουαρίου  για τις εξετάσεις του δέχτηκε δεκάδες χιλιάδες σχόλια συμπαράστασης. Δυστυχώς, στις 7 Φεβρουαρίου του 2020, πέθανε από επιπλοκές του κορωνοϊού, σε ηλικία 34 χρονών. Ακόμα και η επίσημη αναγγελία του θανάτου του περιβάλλεται με μυστήριο,  καθώς είχε ήδη μεταφερθεί η είδηση νωρίς το απόγευμα από στόμα σε στόμα, αλλά οι αρχές έκαναν την ανακοίνωση μετά τα μεσάνυχτα, πιθανώς για να μην υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις.

Μετά τον θάνατό του οι κινέζοι πολίτες ξεσηκώθηκαν καθώς συνειδητοποίησαν ότι αν ο Λι δεν είχε συλληφθεί  και τιμωρηθεί, όταν προσπαθούσε να προειδοποιήσει για τον ιό, χιλιάδες άνθρωποι (και ο ίδιος) θα μπορούσαν να είχαν σωθεί. Οργισμένα μηνύματα άρχισαν να εμφανίζονται στα κοινωνικά δίκτυα Sina Weibo και WeChat στηλιτεύοντας τις ενέργειες της κυβέρνησης σε τέτοιο βαθμό που οι προσπάθειες των αξιωματούχων να τα κατεβάσουν, έπεφταν στο κενό. Το απίστευτο κύμα οργής που εκδηλώθηκε μετά τον θάνατό του, ανάγκασε την κυβέρνηση να τον ανακηρύξει ήρωα. Συγκεκριμένα έλαβε τον τίτλο του «μάρτυρα» (η μεγαλύτερη τιμή που μπορεί να αποδοθεί μετά θάνατον σε κάποιον) για την προσπάθεια του να καταπολεμήσει τον SARS-CοV-2 και σύμφωνα με τον κινεζικό νόμο όποιος προσβάλλει το όνομά του ή τον κριτικάρει αρνητικά, συλλαμβάνεται.

Η γυναίκα του η οποία ήταν έγκυος στο δεύτερο παιδί τους, δυσκολεύτηκε πάρα πολύ την περίοδο μετά τον θάνατό του, τον οποίο απέκρυψε αρχικά από το μεγαλύτερο παιδί τους. Χρειάστηκε μάλιστα να νοσηλευτεί λόγω προβλημάτων υγείας που συνδέθηκαν με το πένθος. Η σύζυγός του ανακοίνωσε τη γέννηση του δεύτερου γιου τους τον περασμένο Ιούνιο στην πλατφόρμα WeChat, περιγράφοντας την ως το τελευταίο δώρο από τον Δρ Λι. Την ίδια ημέρα οι σελίδες του στα social media κατακλύστηκαν από εκατομμύρια μηνύματα με ευχές για το νεογέννητο.

Ο Λι θα μείνει στην ιστορία ως σύμβολο των επαγγελματιών υγείας, οι οποίοι δίνουν ακόμα και τη ζωή τους στην προσπάθεια τους να κάνουν το καθήκον τους.Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.