Λίγα λόγια για τη ΜΠΥΡΑ

Λίγα λόγια για τη ΜΠΥΡΑ

Από το 2007, κάθε πρώτη παρασκευή του Αυγούστου γιορτάζεται η «Διεθνής Ημέρα Μπύρας». Οι διακηρυγμένοι στόχοι της ημέρας είναι τρείς: να τιμήσει τους παραγωγούς, τους διαμεσολαβητές και τους  καταναλωτές σε όλο τον κόσμο, να δώσει μια αφορμή στους φίλους να συναντηθούν για μια μπύρα και να  «ενώσει» τον κόσμο. Σήμερα λοιπόν είναι μια καλή ευκαιρία να απολαύσουμε ένα παγωμένο ποτήρι μπύρας, χωρίς καθόλου ενοχές.

Τα είδη

Η μπύρα είναι το δημοφιλέστερο αλκοολούχο ποτό στον πλανήτη. Πλέον αποτελεί το εθνικό ποτό για πολλές χώρες. Παρόλο που υπάρχουν πολλές κατηγορίες μπύρας ανάλογα με τα υλικά, τη χώρα προέλευσης κ .ο. κ., ένας βασικός διαχωρισμός γίνεται με βάση τη διαδικασία της ζύμωσης.  Υπάρχουν λοιπόν οι μπύρες Lager ή βυθοζύμωτες μπύρες (η ζύμωση γίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες και η μαγιά έχει την τάση να καθιζάνει στον πυθμένα), οι μπύρες Ale ή αφροζύμωτες μπύρες (η ζύμωση γίνεται  υψηλές θερμοκρασίες και η μαγιά έχει την τάση να ανέρχεται στην επιφάνεια) και οι μπύρες φυσικής ζύμωσης (ζυμώνονται σε ανοιχτά δοχεία, χωρίς προσθήκη μαγιάς).  Φυσικά κάθε κατηγορία έχει τις δικές τις υποκατηγορίες.

Η προέλευση

Η γέννησή της ζυθοποιίας αποδίδεται στους Σουμέριους (3000-2800 π.Χ.). Χαρακτηριστικό είναι ένα ποίημα με τη μορφή προσευχής περίπου 4000 ετών που εξυμνεί την Ninkasi, προστάτιδα θεά της μπύρας και περιέχει την αρχαιότερη γραπτή συνταγή από κριθάρι μέσω ψωμιού. Η μπύρα το πιθανότερο ήταν ότι δεν έγινε δημοφιλής μόνο λόγω της γεύσης  και της επίδρασή της,  αλλά και λόγω του ότι ήταν πιο υγιεινή από το νερό της περιοχής. Μέσω του εμπορίου η μπύρα έφτασε στην Αίγυπτο, όπου οι άνθρωποι την αγάπησαν όσο και οι κάτοικοι της Μεσοποταμίας και από εκεί ταξίδεψε και στην Ελλάδα (χαρακτηριστική είναι και η ομοιότητα μιας άλλης αιγυπτιακής λέξης για τη μπύρα, «zytum», και της αρχαίας ελληνικής, ζύθος). Η παλαιότερη μαρτυρία κατανάλωσης μπύρας στην Ελλάδα επιβεβαιώνεται από  ευρήματα στην περιοχή το Αρχοντικό, στη Μακεδονία, και την Άργισσα, στη Θεσσαλία μέσα σε σπίτια δύο οικισμών της Εποχής του Χαλκού, όπως αποτυπώθηκαν από το ΑΠΘ μέσω του ερευνητικού προγράμματος PlantCult (2016-2021).  Ωστόσο φαίνεται ότι οι αρχαίοι έλληνες θεωρούσαν τη μπύρα ποτό κατώτερης ποιότητας από το κρασί και αργότερα με την εξάπλωση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας η μπύρα θεωρούταν  “ποτό των βαρβάρων” .

Το συστατικό της επιτυχίας

Το μυστικό της μπύρας που προσδίδει ευεξία και καλή διάθεση είναι η ουσία χορδενίνη (περιέχονται περίπου 12–24 mg ανά λίτρο μπύρας),  η οποία  έχει ανάλογα αποτελέσματα με την ντοπαμίνη (ενεργοποιεί τον υποδοχέα D2 της ντοπαμίνης), ακολουθώντας μία εντελώς διαφορετική διαδρομή μέσω των πρωτεϊνών G, κάτι που πιθανόν να οδηγεί σε παρατεταμένη επίδραση στο κέντρο επιβράβευσης του εγκεφάλου. Παρόλα αυτά το  αλκοόλ στη μπύρα  έχει ιδιαίτερα επιβλαβείς συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό και έτσι η κατανάλωση πρέπει να γίνεται  με σύνεση.

Ήξερες ότι:

  • Τα μπουκάλια της μπύρας δεν είναι διάφανα για να μην αλλοιώνεται η μυρωδιά και η γεύση του ποτού από τις ακτίνες UV.
  • Ο ρόλος της μαγιάς στη ζύμωση ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στα μέσα του 1800, από τον Louis Pasteur.
  • Η cenosillicaphobia (προφέρεται sen-no-sill-ick-uh-fobia) και είναι η φοβία του άδειου ποτηριού της μπύρας. Δεν αποτελεί επίσημη διάγνωση και οι πρώτες αναφορές καταγράφονται το 2008.
  • Η nobrewphobia αναφέρεται αντίστοιχα στον φόβο να ξεμείνει κάποιος από μπύρα.
  • Η methyphobia/potophobia αναφέρεται στον φόβο να χάσει κάποιος τον έλεγχο, όταν πίνει.
  • Η zythophobia αφορά τον φόβο για τη μπύρα και όσους την καταναλώνουν. Περιγράφει ανθρώπους  που συνήθως αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις στις οποίες θα υπάρχει μπύρα ή δεν επιτρέπουν την κατανάλωση μπύρας μπροστά τους.


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.