Λίγα λόγια για τον τουρισμό ευεξίας

Λίγα λόγια για τον τουρισμό ευεξίας

Ο τουρισμός ευεξίας (wellness tourism) παρέχει υπηρεσίες πρόληψης, διατήρησης ή βελτίωσης της σωματικής και ψυχικής υγείας και απευθύνεται σε τουρίστες που αποσκοπούν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με παροχές ολικής αναζωογόνησης και χαλάρωσης. Η συγκεκριμένη μορφή τουρισμού συχνά συγχέεται με τον τουρισμό υγείας ή αλλιώς ιατρικό τουρισμό, ωστόσο ο τελευταίος έχει σχεδόν αποκλειστικά θεραπευτικό χαρακτήρα (π.χ. όταν ταξιδεύουμε σε ένα μέρος για μια χειρουργική επέμβαση ή ιατρική θεραπεία επειδή είναι πιο προσιτή, υψηλότερης ποιότητας ή δεν διατίθεται στην περιοχή μας), αν και συχνά οι δυο αυτές μορφές τουρισμού συνδυάζονται.

Η ευεξία είναι στην ουσία μια γενική αίσθηση που υποδηλώνει την καλή κατάσταση της υγείας, σωματικής και ψυχικής και όχι μόνο την απουσία ασθένειας ή παθολογίας. Ετυμολογικά η λέξη προέρχεται από το συνδυασμό των λέξεων εὖ + ἕξις (< ἔχω), δηλ. καλή συνήθεια. Παλαιότερα ο τουρισμός ευεξίας ήταν πιο δημοφιλής στα άτομα της τρίτης ηλικίας και αφορούσε κυρίως επισκέψεις σε ιαματικά λουτρά και θεραπείες για χρόνιους πόνους. Ολοένα και περισσότερα ξενοδοχεία και καταλύματα ωστόσο ενσωμάτωσαν δραστηριότητες ευεξίας, όπως υγιεινά μενού, παροχές spa, όργανα γυμναστικής κ.ά. ανταποκρινόμενα στις απαιτήσεις των πελατών για πιο ποιοτικά πακέτα διακοπών. Αντίστοιχα σήμερα υπάρχουν ειδικά πακέτα διακοπών ευεξίας που προσφέρουν οργανωμένες δράσεις προς αυτήν την κατεύθυνση και αποσκοπούν στο να μειώσουν το άγχος, να αποτρέψουν την επαγγελματική εξουθένωση, να προλάβουν ασθένειες, να ενισχύσουν τη δημιουργική σκέψη και γενικότερα να βελτιώσουν την ευημερία των επισκεπτών.

Ο τουρισμός ευεξίας αναπτύσσεται συνεχώς και μπορεί να περιλαμβάνει αθλητικές δραστηριότητες (περπάτημα, τρέξιμο ή άλλη σωματική άσκηση), μασάζ, θεραπείες προσώπου και σώματος, θεραπείες για την καταπολέμηση του γήρατος, προγράμματα για απώλεια βάρους ή βελτίωση του ύπνου, μουσικοθεραπεία, βοτανοθεραπεία, ιαματικά λουτρά, βελονισμό, γιόγκα, διαλογισμό, γηγενείς θεραπευτικές πρακτικές και πολλά ακόμα. Μπορεί να  διαχωριστεί σε δυο τύπους: στον εσωτερικό τουρισμό ευεξίας (inner wellness tourism) που εστιάζει στην ενίσχυση της συναισθηματικής, πνευματικής και διανοητικής ευημερίας των επισκεπτών και στον φυσικό τουρισμό ευεξίας (physical wellness tourism) που συνήθως περιλαμβάνει επισκέψεις σε χώρους περιποίησης και ομορφιάς μαζί με ποικιλία από θεραπείες. Ο τουρισμός ευεξίας δεν αφορά όμως μόνο ενήλικες, καθώς πλέον προωθούνται και προγράμματα που αφορούν παιδιά με δράσεις και ασκήσεις που ταιριάζουν στην ηλικία τους. Χαρακτηριστικό δε παράδειγμα της συνεχούς εξέλιξης στον τουρισμό ευεξίας είναι και η σύγχρονη τάση για προσφορά θεραπειών ενίσχυσης της άμυνας του οργανισμού μέσα από ολιστικά προγράμματα που συνδυάζουν εξετάσεις, θεραπείες, ασκήσεις και διατροφή, τα οποία διαμορφώθηκαν με γνώμονα τις ανάγκες των πελατών εν μέσω πανδημίας.

Υπάρχει δυστυχώς μια λανθασμένη αντίληψη ότι ο τουρισμός ευεξίας αφορά μόνο τουρίστες με υψηλά εισοδήματα, ενώ στην πραγματικότητα περιλαμβάνει μια ευρύτερη ομάδα επισκεπτών, καθώς σαν μορφή τουρισμού στοχεύει κυρίως σε μια γενικότερη στάση και φιλοσοφία ζωής. Εξάλλου κάθε προορισμός έχει τις δικές του ξεχωριστές προτάσεις σε σχέση με την ευεξία, που συνδέονται με την τοπική κουλτούρα, τα φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής, τα τοπικά τρόφιμα κ.ο.κ. προσφέροντας αυθεντικές και μοναδικές εμπειρίες για όλα τα γούστα σε ποικιλία τιμών.



Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.