Λίγες σειρές για τον γιατρό που έσωσε εκατομμύρια γυναίκες με καρκίνο του μαστού

Λίγες σειρές για τον γιατρό που έσωσε εκατομμύρια γυναίκες με καρκίνο του μαστού

Πολλά πράγματα άλλαξαν για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού, όταν ο Dr Dennis Slamon ένας αμερικανός ογκολόγος παρακολούθησε την ομιλία του Dr Axel Ulirich, ενός γερμανού επιστήμονα, ο οποίος ανακάλυψε μία πρωτεϊνη επονομαζόμενη Her-2. Βρισκόμαστε στο 1986 και ήδη οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι οι ορμόνες παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στη γένεση κάποιων καρκινικών κυττάρων. Ένα εύλογο συμπέρασμα, αν σκεφτεί κανείς πόσο μεγάλη διαφορά υπάρχει στα ποσοστά καρκίνου του μαστού μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Παρακολουθώντας το συνέδριο, ο Dr Slamon άρχισε να σκέφτεται ότι είναι πιθανό μία μετάλλαξη της Her-2 να είναι υπαίτια για κάποιους ιδιαίτερα επιθετικούς, μεταστατικούς ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους του μαστού και πρότεινε στον Dr Ulirich να συνεργαστούν με στόχο τη δημιουργία ενός νέου φαρμάκου. Μέσα από δαιδαλώδεις ερευνητικές προσπάθειες του Dr Slamon και της ομάδας του, οι οποίες διήρκησαν 12 ολόκληρα χρόνια, η δραστική ουσία τραστουζουμάμπη αποτέλεσε τη βάση για ένα νέο φάρμακο με την επωνυμία Herceptin, εξειδικευμένο για τον Her-2 θετικό καρκίνο του μαστού. Το φάρμακο δεν είναι χημειοθεραπευτικό, ανήκει στην κατηγορία των μονοκλωνικών αντισωμάτων κι έχει πολύ λιγότερες παρενέργειες από τα χημειοθεραπευτικά σκευάσματα.

Έως το 2006 δημοσιεύτηκαν τέσσερις τυχαιοποιημένες μελέτες οι οποίες επιβεβαίωσαν τα θεαματικά αποτελέσματα της θεραπείας με Herceptin σε γυναίκες που διαγνώστηκαν με πρώιμο καρκίνο μαστού και είχαν υπερέκφραση του ογκογονιδίου Her-2. Η επιβίωση της πενταετίας αυξήθηκε πάνω από 50% και η πιθανότητα υποτροπής περιορίστηκε περίπου στο 24%. Όπως ήταν αναμενόμενο το φάρμακο πήρε την έγκριση για χορήγηση σε περιπτώσεις Her-2 θετικού καρκίνου του μαστού.

Το 2008 οι προσπάθειες του Dr Slamon και των συνεργατών του αποτυπώθηκαν σε μία ταινία με τίτλο «Κυνηγώντας το θαύμα» (Living Proof, 2008), με πρωταγωνιστή τον Harry Connick, Jr. Η ταινία βασίστηκε στο βιβλίο του Robert Bazell «HER-2: η δημιουργία του Herceptin, μία επαναστατική θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού», που εκδόθηκε το 1998. Στην πρεμιέρα της ταινίας, όταν έδινε συνέντευξη ο Dr Slamon είπε χαρακτηριστικά: ”ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί γυρίστηκε ταινία για μένα”.

Η συμβολή του Dr Slamon στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού δεν περιορίζεται μόνο στην ανακάλυψη ενός καινούργιου φαρμάκου που άλλαξε ουσιαστικά την επιβίωση των ασθενών, αλλά και στη σήμανση ενός καινούργιου δρόμου, που κατεύθυνε πολλούς ερευνητές στην προσπάθεια εξατομίκευσης της θεραπείας του καρκίνου με βάση τους βιολογικούς δείκτες και την ανοσοιστοχημεία. Το ερευνητικό έργο του ιδίου συνεχίζεται ακατάπαυστα και μάλιστα ένα νέο φάρμακο (palbociclib-Ibrance), που δημιουργήθηκε στο εργαστήριό του, πήρε έγκριση πρόσφατα για τους καρκίνους του μαστού που είναι θετικοί στον ορμονικό υποδοχέα (ER+), τον πιο κοινό υπότυπο της ασθένειας. Η χρήση του φαρμάκου και άλλων παρόμοιων φαρμάκων διπλασίασε τον αριθμό των γυναικών που ζουν χωρίς επανεμφάνιση του καρκίνου ποτέ ξανά! Η ανακάλυψη αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόοδο που συντελέστηκε στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού μετά την εισαγωγή της ορμονοθεραπείας στη δεκαετία του 1970. Πρόκειται για μία ανακάλυψη η οποία μετατρέπει την ελπίδα σε σημαντική πιθανότητα, όταν μιλάμε για ίαση του καρκίνου του μαστού.  Η επίδραση της έρευνάς του δεν περιορίζεται μόνο στις ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του μαστού, αλλά και σε εκατομμύρια καρκινοπαθείς με άλλους τύπους καρκίνου που ωφελούνται από τα ευρήματά του.

Στις 31/3/2019,  ο Dr. Dennis Slamon, διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος για τον καρκίνο του Πανεπιστημίου του Λος Άντζελες, βραβεύτηκε από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών για την έρευνα, που οδήγησε σε εστιασμένες θεραπείες για τον καρκίνο.  Για πολλούς είναι προάγγελος μίας υποψηφιότητας για Νόμπελ. Σίγουρα ένα Νόμπελ είναι το επιστέγασμα της απίστευτης αφοσίωσης που επέδειξε στην έρευνα για τον καρκίνο του μαστού, αλλά αν και έχει δεχθεί δεκάδες βραβεία μέχρι τώρα, το μεγαλύτερο είναι και θα είναι η γνώση ότι έχει σώσει χιλιάδες ζωές με τις προσπάθειές του.

Ευχαριστούμε Dennis.

 

 

 

 

 

 

 

 

Λίγες σειρές για τον γιατρό που έσωσε εκατομμύρια γυναίκες


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.