Μαθαίνω να σκέφτομαι θετικά γιατί μου κάνει καλό

Μαθαίνω να σκέφτομαι θετικά γιατί μου κάνει καλό

Σε λίγο θα αφήσουμε πίσω μας μια πολύ δύσκολη χρονιά και δυστυχώς θα πρέπει να την αποχαιρετήσουμε με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο και ίσως μακριά από τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Όσο η επιστροφή στην κανονικότητα μοιάζει αβέβαιη και πολλές σταθερές μας κλονίζονται μέρα με τη μέρα, μπορούμε πολύ εύκολα να αφεθούμε σε αρνητικές σκέψεις,  που τελικά ενισχύουν τη δυσφορία μας και περιορίζουν τις επιλογές που βλέπουμε γύρω μας. Δυστυχώς, όσο υιοθετούμε μια αρνητική στάση, ο εγκέφαλός μας μαθαίνει να λειτουργεί υπό το πρίσμα της αρνητικότητας, δηλαδή να καταγράφει και να επαναφέρει το αρνητικό βίωμα με τα συναισθήματα που το συνοδεύουν. Όσο επαναλαμβάνονται οι αρνητικές σκέψεις, ενισχύουμε  έναν φαύλο κύκλο που περιορίζει τις εναλλακτικές μας, μας εμποδίζει να δούμε καθαρά και τελικά να μας απομακρύνει από το να  δράσουμε αποτελεσματικά και προς όφελός μας.

Τι γίνεται όμως όταν επικεντρωθούμε σε θετικές σκέψεις;

Πριν από κάθε πρόκληση το «να είσαι θετικός» είναι ίσως η πιο κοινή προτροπή κι ενώ δεν είναι πάντα τόσο απλό όσο ακούγεται, είναι μάλλον ότι πιο αποτελεσματικό και ωφέλιμο μπορούμε να κάνουμε. Τα οφέλη των θετικών σκέψεων δεν σταματούν σε ένα στιγμιαίο χαμόγελο ή μετά από μερικά λεπτά καλής διάθεσης, ακόμα και όταν νιώθουμε ότι τα θετικά συναισθήματα αρχίζουν να υποχωρούν. Τα θετικά συναισθήματα που συνδέονται με τις θετικές σκέψεις διευρύνουν την αίσθηση των δυνατοτήτων που έχουμε και την οπτική μας. Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο όφελος που μας προσφέρουν  οι θετικές σκέψεις είναι οι συνδέσεις που δημιουργούν στον εγκέφαλό μας, οι οποίες σταδιακά ενισχύουν την προσωπική μας ανάπτυξη και μας βοηθούν να καλλιεργήσουμε νέες δεξιότητες. Οι θετικές σκέψεις μας δίνουν με απλά λόγια την ευκαιρία να δημιουργήσουμε ολοένα και περισσότερες δεξιότητες και να εστιάσουμε σε πόρους που μπορούν να προσφέρουν αξία σε πολλούς τομείς της ζωής σας. Η δημιουργία μιας σταθερά θετικής νοοτροπίας ωστόσο δεν γίνεται πάντα αυθόρμητα, μερικές φορές χρειάζεται προσπάθεια και  εξάσκηση. Τα  καλά νέα λοιπόν είναι ότι το να είσαι θετικός, μαθαίνεται!

Τι μπορούμε να κάνουμε για να υποδεχτούμε τον νέο χρόνο πιο δυνατοί παρά τις δυσκολίες;

Οτιδήποτε προκαλεί συναισθήματα χαράς, ικανοποίησης και αγάπης είναι η καλύτερη στρατηγική. Δεν λειτουργούν όλα για όλους με τον ίδιο τρόπο, αλλά οι περισσότεροι ίσως μπορούν να βρουν έστω και κάτι μικρό για να αντλήσουν δύναμη αυτήν την περίοδο.  Πόσο συχνά σκεφτόμαστε, «Αν …, τότε θα είμαι καλά» ή «Μόλις καταφέρω να …, θα είμαι ικανοποιημένος,-η.» Ας μην περιμένουμε άλλο, ας δώσουμε στον εαυτό μας την άδεια να χαμογελάσουμε και να απολαύσουμε τα οφέλη των θετικών σκέψεων με κάθε ευκαιρία.

Μικρά απλά τρικ θετικότητας:

  1. Θετικές επιβεβαιώσεις. Οι θετικές επιβεβαιώσεις είναι σύντομες, θετικές δηλώσεις που μπορούμε να επαναλαμβάνουμε τακτικά στον εαυτό σας ή να γράφουμε και να κολλάμε σε μικρά χαρτάκια σε εμφανή σημεία του σπιτιού ή της δουλειάς μας, π.χ. σήμερα θα είναι μια υπέροχη μέρα!
  2. Υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας να εστιάζει στα καλά πράγματα, ανεξάρτητα από το πόσο μικρά είναι.
  3. Κάνουμε κάτι καλό για κάποιον. Μπορούμε πάντα να πάρουμε την ευθύνη και δημιουργήσουμε μια θετική στιγμή για κάποιον άλλο. Επειδή αυτήν τη στιγμή τα χαμόγελα καλύπτονται από μάσκες, δεν είναι λιγότερο ευεργετικά.
  4. Εστιάζουμε στο παρόν. Οι αρνητικές αναμνήσεις από το παρελθόν ή η ανησυχία για το μέλλον μπορεί να επηρεάσουν πολύ έντονα το παρόν. Κάθε στιγμή στο εδώ και τώρα, όσο μικρή ή φαινομενικά ασήμαντη κι αν μοιάζει, μπορεί να έχει πολύ έντονη θετική επίδραση, αν δεν αφήσουμε την ανησυχία μας να υπερνικήσει. Αν προσέξουμε τι μας επηρεάζει στο εδώ και τώρα, ίσως συνειδητοποιήσουμε πόσο ασήμαντα είναι μερικά πράγματα που απλά κατακλύζουν το μυαλό μας, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα συμβούν.
  5. Αναζητάμε την επαφή με θετικά άτομα. Όσο περισσότερο ακούμε θετικές σκέψεις και προοπτικές από τους γύρω μας, τόσο πιθανότερο είναι να μάθουμε κι εμείς να εστιάζουμε στα θετικά.


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.