Μικρές αλλαγές για να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση των παιδιών

Μικρές αλλαγές για να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση των παιδιών

Τα παιδιά μπορεί να νιώθουν αυτοπεποίθηση κάποιες φορές στη ζωή τους και κάποιες όχι. Μπορεί σε κάποια πράγματα να τα καταφέρνουν πολύ καλά και σε κάποια λιγότερο καλά. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή τους;

  • Όταν δίνουμε περισσότερη έμφαση στη διαδικασία του «πράττω» ή «μαθαίνω», παρά στο αποτέλεσμα, τότε ακόμα και μια πιθανή αποτυχία δεν αποθαρρύνει εύκολα ένα παιδί. Αντίθετα, το βοηθά να αποκτήσει μια καλύτερη εικόνα για το εύρος των δυνατοτήτων του.
  • Ο έπαινος είναι σημαντικό να ανταποκρίνεται σε αυτό που συμβαίνει. Όταν επαινούμε συνεχώς τα παιδιά τα μαθαίνουμε ότι πρέπει να ανταμείβονται για το παραμικρό. Με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβάνονται την αξία τους μόνο μέσα από τον έπαινο και τις κολακείες και αποθαρρύνονται εύκολα κάθε φορά που χρειάζεται να προσπαθήσουν πολύ για κάτι ή όταν κάτι τους φανεί δύσκολο.
  • Τα παιδιά χρειάζεται να αντιλαμβάνονται τόσο τα δυνατά όσο και τα αδύναμα σημεία τους. Μια εποικοδομητική κριτική από την πλευρά μας, τα βοηθάει να μάθουν καλύτερα τον εαυτό τους και αργότερα να δέχονται τη γνώμη των άλλων, όχι σαν απειλή, αλλά σαν έναυσμα για πιθανές αλλαγές.
  • Οι χαρακτηρισμοί (θετικοί ή αρνητικοί) είναι καλύτερο να αποφεύγονται. Αντί για παράδειγμα να λέμε συνέχεια στα παιδιά πόσο έξυπνα είναι, μπορούμε να τους εξηγήσουμε τι είναι αυτό που έκαναν καλά, εστιάζοντας στη συμπεριφορά τους.
  • Όταν τα παιδιά έχουν να κάνουν μια δραστηριότητα είναι καλύτερο να αποφεύγουμε να δίνουμε έτοιμες λύσεις. Επιλέγουμε να δίνουμε μικρές βοήθειες μόνο όπου και όταν είναι απαραίτητο, ώστε τα παιδιά να μάθουν να βασίζονται στις ικανότητες και τις ιδέες τους και να αναζητούν βοήθεια μόνο όταν πραγματικά τη χρειάζονται.

 

 Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.