Μήπως αυτό που κάνω είναι μικρο-απιστία;

Μήπως αυτό που κάνω είναι μικρο-απιστία;

Υπάρχουν πιθανώς στιγμές μέσα στην ερωτική σχέση που μπορεί να μην είμαστε απόλυτα ειλικρινείς με τον/τη σύντροφό μας. Λευκά ψέματα,  παραλείψεις ή ακίνδυνα μυστικά πολλές φορές χρησιμοποιούνται για να αποφευχθεί μια σύγκρουση ή  συναισθηματική ένταση. Σε αυτό το πλαίσιο έχει διερευνηθεί και η μικρο-απιστία. Σαν όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις καθημερινές ενέργειες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν από κάποιους ως ακατάλληλο φλερτ ή που φέρουν τον υπαινιγμό της απιστίας,  όταν κάποιος βρίσκεται σε σχέση. Χαρακτηρίζονται από μια σειρά από  φαινομενικά ασήμαντες ενέργειες ή διακριτικά σημάδια που δείχνουν ότι ένα  άτομο είναι συναισθηματικά ή σωματικά επικεντρωμένο σε κάποιο άλλο πρόσωπο πέραν του/της ερωτικού συντρόφου, χωρίς ωστόσο αυτές οι ενέργειες να υποδηλώνουν απαραίτητα ότι το άτομο ενδιαφέρεται ρομαντικά για κάποιον εκτός της σχέσης .

Η μικρo-απιστία αναφέρεται σε μια ενδιάμεση περιοχή μεταξύ απιστίας και πλήρους αφοσίωσης, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει συναισθηματικές σχέσεις και άλλες συμπεριφορές εκτός της σχέσης  με τις οποίες ο σύντροφός δεν θα ήταν σύμφωνος, όπως π.χ. υποβάθμιση της σοβαρότητας της σχέσης μας στο άλλο πρόσωπο, αποστολή ρομαντικά επιφορτισμένων emoji σε μια διαδικτυακή συνομιλία, αποστολή ερωτικών αστείων και μιμιδιών με γραπτά μηνύματα, επικοινωνία με ένα άλλο άτομο χωρίς να το γνωρίζει ο/η σύντροφος, εγγραφή σε ιστοσελίδες γνωριμιών μόνο για εξερεύνηση, δημιουργία συναισθηματικών σχέσεων σεξουαλικά χρωματισμένων, φλερτ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή με κάποιον πρώην σύντροφο, διατήρηση παλιών προφίλ γνωριμιών, αποθήκευση επαφών με ψεύτικα ονόματα κ.ο.κ.

Η διαφορά μεταξύ της συναισθηματικής απιστίας  και της μικρο-απιστίας  είναι η πρόθεση. Στην δεύτερη περίπτωση οι άνθρωποι  παρότι συνήθως σταδιακά  εγκαταλείπουν  τις συντροφικές σχέσεις τους, μπορεί να μην συνειδητοποιούν τι κάνουν. Η μικρο- απιστία εμπίπτει στην ομπρέλα της συναισθηματικής απιστίας, αλλά δεν αναφέρεται αποκλειστικά στη συναισθηματική υπέρβαση των ορίων και  δεν περιλαμβάνει ερωτική συνεύρεση.

Η άνοδος της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ψηφιακής τεχνολογίας  φαίνεται να ενισχύει την τάση προς την μικρό –απιστία. Σαφώς, η συμπεριφορά δεν αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα, τόσο το πλαίσιο όσο και η πρόθεση είναι σημαντικοί δείκτες. Άλλοι παράγοντες φαίνεται να είναι  η ώρα της αλληλεπίδρασης, αν λαμβάνει χώρα τη μέρα ή το βράδυ, το χρονικό διάστημα που διαρκεί, καθώς και ο βαθμός αποκάλυψης πληροφοριών.

Μια ερώτηση  που μπορούμε να κάνουμε για να φιλτράρουμε τη συμπεριφορά μας σε σχέση με την μικρό-απιστία είναι να αναρωτηθούμε:  Αν ο/η σύντροφός μας έκανε κάτι αντίστοιχο, θα μας πλήγωνε συναισθηματικά ή θα μας έκανε να νιώσουμε άβολα; Αν η απάντηση είναι ναι, τότε είναι πιθανό ότι  παρασυρόμαστε σε συμπεριφορές μικρο-απιστίας.

 

 Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.