Μητέρες που άλλαξαν τον κόσμο

Μητέρες που άλλαξαν τον κόσμο

ANN JARVIS

Η Ann Jarvis (1832—1905) ενέπνευσε το κίνημα που έγινε η έμπνευση για τον εορτασμό της Γιορτής της μητέρας. Τα περισσότερα από τα παιδιά της πέθαναν από διάφορες ασθένειες. Μόνο τέσσερα από τα 13 που είχε φέρει στον κόσμο κατόρθωσαν να ενηλικιωθούν. Το τραύμα της απώλειας των παιδιών της την κατέβαλε, αλλά δεν τη νίκησε. Θέλοντας να βοηθήσει τις άλλες μητέρες, αγωνίστηκε για να δημιουργήσει ειδικές λέσχες που στόχο είχαν να συγκεντρώνουν χρήματα για την περίθαλψη, τη φαρμακευτική αγωγή και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των άπορων μητέρων. Η κόρη της αγωνίστηκε εναντίον της εμπορευματοποίησης της γιορτής, αλλά παρόλο που δεν τα κατάφερε, το συναίσθημα ευγνωμοσύνης για όλες τις μητέρες του κόσμου παραμένει μέχρι και σήμερα έντονο.

NANCY EDISON

Το έβδομο παιδί της Nancy Edison ήταν ο Thomas Edison. Στο σχολείο θεώρησαν ότι υστερούσε νοητικά και δεν του επέτρεψαν τη συνέχιση της φοίτησης. Η Nancy αντί να αποδεχθεί το γεγονός ότι ο γιος της δεν θα μορφωθεί, επέλεξε να  συνεχίσει την εκπαίδευσή του στο σπίτι, κάνοντας τα αδύνατα δυνατά για να ξεπεράσει τα εμπόδια που συνάντησε. Ο ίδιος ο Edison, (που πιθανώς είχε δυσλεξία) είπε για τη μητέρα του: «Η μητέρα μου ευθύνεται γι΄αυτό που είμαι. Πίστευε τόσο πολύ σε μένα. Μ΄έκανε να νιώθω ότι η ζωή μου είχε νόημα, ότι άξιζε να προσπαθήσω, για να μην την απογοητεύσω.» Ο Thomas απέκτησε 1000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας μεταξύ των οποίων ο ηλεκτρικός λαμπτήρας, το τηλέφωνο, η κινηματογραφική μηχανή προβολής και οι σιδηροαλκαλικές μπαταρίες.

CANDY LIGHTNER

Το 1989 ένας μεθυσμένος οδηγός σκότωσε τις δίδυμες κόρες της Candy, που τότε ήταν 13 χρονών. Ο οδηγός είχε συλληφθεί άλλες τρεις φορές, (δύο ημέρες πριν το γεγονός είχε χτυπήσει κι εγκαταλείψει ένα άλλο θύμα). Μέσα σε λίγους μήνες μετά τον θάνατο των παιδιών της η Candy ίδρυσε το “MADD”, ένα ίδρυμα που στόχευε στην πλήρη απαγόρευση της οδήγησης υπό την επήρεια του αλκοόλ και στην επιβολή αυστηρότερων ποινών. Παράλληλα το ίδρυμα βοηθούσε τα θύματα και παρείχε πληροφόρηση στο ευρύ κοινό. Έκτοτε εκατοντάδες ζωές έχουν σωθεί χάρη στις προσπάθειές της.

KATHY HEADLEE

Η Kathy Headlee, μητέρα 7 παιδιών, ίδρυσε τον οργανισμό «Μητέρες χωρίς σύνορα» για να βοηθήσει τα ορφανά παιδιά όλου του κόσμου. Η ίδια είχε υιοθετήσει ένα παιδί από τη Ρουμανία. Ξεκίνησε το 1992 με μία ομάδα εθελοντών να στέλνει προμήθειες σε ορφανοτροφεία και να εκπαιδεύει τους φροντιστές και σιγά σιγά επεκτάθηκε στη Βολιβία, στη Βοσνία, στη Γουατεμάλα, στην Ινδία, στο Μεξικό, στη Ζιμπάμπουε, στην Ουγκάντα και στο Νεπάλ. Σε πολλές χώρες, όπως και στην Ελλάδα οι διακρατικές υιοθεσίες επιτράπηκαν μετά τον δικό της αγώνα.

THERESA KACHINDAMOTO

Μία γυναίκα που μεγάλωσε στο Μalawi, μία χώρα στην οποία, επειδή οι γονείς δυσκολεύονται να ταΐσουν τα παιδιά τους, ένα στα δύο κορίτσια παντρεύεται πολύ πριν ενηλικιωθεί. Η Kachindamoto, αγωνίστηκε για τη θέσπιση νόμων που ακύρωσαν περίπου 850 γάμους παιδιών και για την κατάργηση εθίμων, όπως αυτό που ηλικιωμένοι πληρώνουν τους γονείς μικρών  κοριτσιών για να τους διδάξουν «τις χαρές του έρωτα». Μέσω συνεχών ενημερώσεων και εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης πολλοί γονείς κατανόησαν τις επιπτώσεις αυτής της βάρβαρης παράδοσης. Η Theresa συνεχίζει να αγωνίζεται για την αύξηση του ορίου ηλικίας για τέλεση γάμου στα 21 έτη.

LOU XIAOYING

Η Lou Xioaying ήταν μία φτωχή αμόρφωτη γυναίκα που επιβίωσε για πολλά χρόνια, ψάχνοντας στα σκουπίδια της Jinhua, στην Κίνα. Το χάος που επικράτησε στην Κίνα μετά από την Πολιτισμική Επανάσταση και η πολιτική του ενός παιδιού, οδήγησε πολλούς γονείς σε ακραία φτώχεια, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν τα μωρά τους στα σκουπίδια. Η Lou παρά τον προσωπικό της αγώνα για επιβίωση, κατάφερε να διασώσει τουλάχιστον 30 μωρά που βρήκε πεταγμένα στα σκουπίδια. Άλλα τα μεγάλωσε η ίδια και σε άλλα βρήκε γονείς που τα υιοθέτησαν προσφέροντάς τους αγάπη και φροντίδα.

 

 

Μητέρες που άλλαξαν τον κόσμοΤο psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.