Μπορώ να κρίνω σωστά τη σχέση μου;

Μπορώ να κρίνω σωστά τη σχέση μου;

Ο έρωτας είναι ένα υπέροχο συναίσθημα, συχνά όμως δημιουργεί μία ομίχλη όσον αφορά τα αρνητικά της σχέσης. Στα αρχικά της στάδια, έχουμε την τάση να εξιδανικεύουμε τον σύντροφό μας και να απωθούμε ενδείξεις οι οποίες αποκαλύπτουν τυχόν ελαττώματα ή ναρκοθετούν τη σχέση. Στην πορεία, δενόμαστε συναισθηματικά και είναι δύσκολο να είμαστε αντικειμενικοί κριτές της σχέσης μας ή απλά δεν θέλουμε να μπούμε στη διαδικασία του απολογισμού από φόβο μήπως καταλήξουμε σε οδυνηρά συμπεράσματα.

  1. Θυμήσου τα πράγματα που σε ενοχλούσαν σε προηγούμενες σχέσεις

Αν δεν πρόκειται για την πρώτη σου σχέση, τότε σίγουρα έχεις συλλέξει εμπειρίες οι οποίες είναι πολύ χρήσιμες για να θέσεις τα όριά σου στις καινούργιες σχέσεις. Παρουσιάζει η τωρινή σου σχέση κοινά με τις προηγούμενες; Αν ναι, αυτά είναι θετικά ή αρνητικά; Μήπως τα πράγματα που σε ενοχλούσαν σε παλιότερες σχέσεις, εμφανίζονται και σε αυτήν; Αν ναι, μπορείς να τα ανεχτείς ή θα σε οδηγήσουν σε συναισθηματικό τέλμα;

  1. Αποφάσισε αν βαδίζετε στο ίδιο μονοπάτι

Ένας τρόπος να αξιολογήσεις τη σχέση σου είναι να αναρωτηθείς αν μπορείτε εσύ και ο/η σύντροφός σου να εξελιχθείτε παράλληλα, μέσα από αυτήν. Ταιριάζετε όσον αφορά τις αξίες σας, τις πεποιθήσεις σας και τα όνειρά σας; Δεν είναι απαραίτητο να ταιριάζετε σε όλα, αλλά υπάρχουν κάποιες θεμελιώδεις πεποιθήσεις οι οποίες, αν δεν είναι κοινές, μακροπρόθεσμα θα επηρεάσουν τη σχέση σημαντικά π.χ. αν ο ένας από τους δύο θέλει να κάνει παιδιά και ο άλλος όχι, αν διαφωνείτε στη διαχείριση των οικονομικών, αν έχετε αποκλίνουσες πολιτικές πεποιθήσεις, αν διαφωνείτε στον τρόπο διαπαιδαγώγησης των παιδιών κλπ.

  1. Σκέψου πώς βλέπουν οι άνθρωποι που σε αγαπούν τη σχέση σου

Χρειάζεται γενναιότητα για να μπορέσουμε να δούμε αντικειμενικά τη σχέση μας. Κάποιες φορές οι άνθρωποι που μας αγαπούν διστάζουν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για τη σχέση μας, γιατί φοβούνται ότι οποιοδήποτε αρνητικό σχόλιο για τον/τη σύντροφό μας θα έχει αρνητική επίπτωση στη σχέση μας με εκείνους. Προκειμένου να μη μας χάσουν λοιπόν, επιλέγουν να μη μας στενοχωρήσουν και δεν επισημαίνουν κάποιες συμπεριφορές του/της συντρόφου μας που είναι υποτιμητικές, σκληρές ή δείχνουν έλλειψη ενδιαφέροντος. Επίτρεψε, λοιπόν στους πολύ δικούς σου ανθρώπους να εκφράσουν την άποψή τους, χωρίς συνέπειες. Σαφώς μπορεί να κάνουν λάθος, γιατί δεν γνωρίζουν όλα τα δεδομένα που ξέρεις εσύ, αλλά θα σου προσφέρουν μία άλλη οπτική, που μπορεί να είναι αποκαλυπτική.

  1. Μπορείς να είσαι ο εαυτός σου στη σχέση;

Σε κάθε σχέση, η αλληλεπίδραση και η συναισθηματική εγγύτητα οδηγεί σε αλλαγές στη συμπεριφορά και σε κάποιες απόψεις, καθώς είμαστε περισσότεροι δεκτικοί στην αλλαγή λόγω των συναισθημάτων μας. Πολλές φορές μάλιστα, αυτές οι αλλαγές είναι θετικές. Γινόμαστε πιο ανεκτικοί στη διαφορετική γνώμη, είμαστε περισσότερο πρόθυμοι να συγχωρήσουμε, προσπαθούμε να καταλάβουμε την οπτική ενός άλλου ανθρώπου. Κάποιες φορές όμως, στην προσπάθεια μας να διατηρήσουμε τη σχέση προσαρμοζόμαστε πλήρως στις ανάγκες του/της συντρόφου με αποτέλεσμα να χάνουμε κομμάτια του εαυτού μας. Είναι σκόπιμο να συνειδητοποιήσεις αν κάνεις απλά κάποιες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, (που είναι απαραίτητες σε κάθε σχέση) ή έχεις ξεχάσει ποια ήταν τα δικά σου όνειρα, έχεις απομακρυνθεί από τους φίλους σου ή δεν μένει χρόνος για να κάνεις πράγματα που σε ευχαριστούν.

  1. Μην κλείνεις τα μάτια

Το να είσαι μέλος μιας σχέσης σε γεμίζει ασφάλεια και σου χαρίζει ισορροπία. Κάποιες φορές όμως ακριβώς επειδή διστάζουμε να ανατρέψουμε το οικείο φοβούμενοι τι θα ακολουθήσει, πείθουμε τον εαυτό μας ότι είμαστε καλά, ακόμα και αν έχουμε σαφείς ενδείξεις ότι τα πράγματα δεν κυλούν όπως θα θέλαμε.

Ρώτα τον εαυτό σου: Πιέζω πολύ τον εαυτό μου να ανεχτεί συμπεριφορές που δεν μου αξίζουν; Κατηγορώ συχνά τον εαυτό μου; Υποβιβάζω τον εαυτό μου; Υπάρχουν ενδείξεις απομάκρυνσης του/της συντρόφου; π.χ. βγαίνει συχνά μόνος-η μέχρι αργά, κοιμάται εκτός σπιτιού; Μην αγνοείς τα προειδοποιητικά σημάδια, αντιθέτως αντιμετώπισέ τα με γενναιότητα είτε με στόχο να επαναφέρεις τη σχέση σε ένα υγιές επίπεδο είτε για να πάρεις την απόφαση να τη διακόψεις.

  1. Δες τον/τη σύντροφό σου σαν σύντροφο

Στις αρχές της σχέσης επιλέξαμε τον/τη σύντροφό μας βασισμένοι σε κάποια κριτήρια που έχουμε συνειδητά ή ασυνείδητα έχουμε θέσει και στηριγμένοι κυρίως στο ένστικτο και την ερωτική επιθυμία. Σε βάθος χρόνου τα κριτήρια μπορεί να τροποποιηθούν και η ερωτική επιθυμία να αμβλυνθεί ή να αλλάξει μορφή. Η συντροφικότητα όμως είναι μία διαρκής ανάγκη η οποία τροφοδοτεί τη σχέση και την εξελίσσει. Αναρωτήσου λοιπόν: είναι ο σύντροφός σου ο άνθρωπος με τον οποίο θέλεις να γεράσεις μαζί; Είναι αυτός,-ή που θέλεις να σε αγκαλιάζει στις δύσκολες στιγμές, όπως σε μία κηδεία; Είναι εκείνος στον οποίο θα στραφείς για να συζητήσεις μία βαθύτερη σου ανάγκη ή ένα σημαντικό πρόβλημα; Θα χαρεί με τις επιτυχίες σου; Θα σε στηρίξει στις επιλογές σου;

Κάθε σχέση διαγράφει τη μοναδική της πορεία στον χρόνο και κατά τη διάρκεια της πορείας αυτής, οι σύντροφοι μπορεί να απομακρυνθούν παροδικά, να ξαναβρεθούν και να προχωρήσουν μαζί ή να αποφασίσουν ότι η σχέση έφτασε στο τέλος της.Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.