Μπύρα: η καλοκαιρινή απόλαυση

Μπύρα: η καλοκαιρινή απόλαυση

Η μπύρα είναι ένα από τα αγαπημένα αλκοολούχα ποτά παγκοσμίως με αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία μας, εφόσον καταναλώνεται με μέτρο. Τα συστατικά που  περιέχει (λυκίσκος, πυρίτιο, φυτικές ίνες, μαγιά)  έχουν συνδεθεί με βελτιωμένη λειτουργία των νεφρών, με βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία, με αυξημένη πυκνότητα των οστών κ.ά.

Η μπύρα στην Ελλάδα έκανε την εμφάνισή της το 1840 χάρη σ΄έναν έναν Βαυαρό ζυθοποιό, που λειτουργούσε ένα χειροκίνητο ζυθοποιείο και του οποίου το όνομα δεν έχει ταυτοποιηθεί με σιγουριά.  Στην πορεία και άλλοι Βαυαροί λειτουργούσαν ζυθοποιεία στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία έφτασαν τα 7 το 1885. Τα πρώτα αμιγώς ελληνικά ζυθοποιεία έκαναν σιγά σιγά την εμφάνισή τους σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, στην Πάτρα το 1876 με ιδιοκτήτη τον Ζακυνθινό Λορέντζο Μάμος,  στην Αθήνα με ιδιοκτήτες τους Κωστή και Δαμιανό και στον Πειραιά με ιδιοκτήτη τον Τσοκαρόπουλο. Ο πιο γνωστός ζυθοποιός ωστόσο υπήρξε ο Ιωάννης Φιξ  ο οποίος στέγασε το ζυθοποιείο του σε ένα κτίριο που αποτέλεσε αρχιτεκτονικό αξιοθέατο. Στις αρχές του 20ου αιώνα το εργοστάσιο ζύθου των αδελφών Κλωναρίδη (μία αμιγώς ελληνική εταιρία), ξεκίνησε τις εργασίες του, στα Πατήσια. Η μπύρα Κλωναρίδη ήταν τόσο δημοφιλής που έκανε και κατ’ οίκον διανομές. Οι δύο εταιρίες ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικές μεταξύ τους, μέχρι που εξαιτίας ενός οικονομικού σκανδάλου, η ζυθοποιία Κλωναρίδη κλυδωνίστηκε και τελικά εξαγοράστηκε από τον Φιξ, ο οποίος χάρισε και το όνομα της οικογένειάς του στο προϊόν.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζυθοποιών (The Brewers of Europe), υπάρχουν 46 ελληνικές ζυθοποιίες  οι οποίες καλύπτουν τη ζήτηση στην Ελλάδα, αλλά εξάγουν και τις ελληνικές μπύρες στο εξωτερικό.Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.