Νόσος του θυρεοειδούς και διάθεση

Νόσος του θυρεοειδούς και διάθεση

Η νόσος του θυρεοειδούς μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και μάλιστα όσο πιο σοβαρή είναι η θυρεοειδοπάθεια τόσο πιο σοβαρές είναι οι αλλαγές στη διάθεση. Με υπερδραστήριο θυρεοειδή, μια κατάσταση που ονομάζεται υπερθυρεοειδισμός, τα συμπτώματα της διάθεσης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Άγχος
  • Νευρικότητα
  • Ευερεθιστότητα

Με υπολειτουργία του θυρεοειδούς, μια κατάσταση που ονομάζεται υποθυρεοειδισμός, τα συμπτώματα της διάθεσης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Κατάθλιψη
  • Ασυνήθιστη κούραση
  • Δυσκολίες με τη συγκέντρωση
  • Βραχυπρόθεσμα κενά μνήμης
  • Έλλειψη ενδιαφέροντος και πνευματικής εγρήγορσης

Η αιτία για τα ψυχολογικά συμπτώματα είναι μερικές φορές τα μη φυσιολογικά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών. Οι γρήγορες αλλαγές στα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών, ειδικότερα, μπορεί να διαταράξουν τα συναισθήματα. Ειδικά στον υπερθυρεοειδισμό, ο γρήγορος και αποτελεσματικός έλεγχος των επιπέδων του θυρεοειδούς είναι απαραίτητος για τη σταθεροποίηση της διάθεσης, και είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τα επίπεδα του θυρεοειδούς παραμένουν σταθερά.

Ορισμένες φορές τα ψυχολογικά συμπτώματα αποτελούν παρενέργεια της θεραπείας. Τα στεροειδή, για παράδειγμα, μπορεί να επιδεινώσουν την κατάθλιψη. Οι βήτα αναστολείς που συνταγογραφούνται για να επιβραδύνουν τον καρδιακό ρυθμό και να μειώσουν το άγχος μπορεί να κάνουν μερικούς ανθρώπους να αισθάνονται κουρασμένοι, καταθλιπτικοί και διανοητικά λιγότερο προσεκτικοί.

Μια διαταραχή του θυρεοειδούς μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλαγές στην εμφάνιση – για παράδειγμα, αλλαγές λόγω οφθαλμοπάθειας του θυρεοειδούς, απώλεια ή αύξηση βάρους ή απώλεια μαλλιών. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να συμβάλουν σε αισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης ή διάθεσης.

Δεν είναι βέβαιο αν τα στρεσογόνα γεγονότα της ζωής επισπεύδουν τη θυρεοειδική νόσο. Ωστόσο, το άγχος μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα που προκαλούνται από μια πάθηση του θυρεοειδούς και να επιδεινώσει.

Πολύ συχνά στην πορεία της νόσου είναι αρκετά συνηθισμένο τα άτομα να αμελούν την φαρμακευτική τους αγωγή. Ωστόσο, η ακανόνιστη λήψη δισκίων μπορεί να διαταράξει την ορμονική ισορροπία και να επιδεινώσει τα ψυχολογικά συμπτώματα.

Η θεραπεία για τη νόσο του θυρεοειδούς συχνά περιλαμβάνει είτε φάρμακα που μειώνουν την ποσότητα της θυρεοειδικής ορμόνης που παράγει ο οργανισμός είτε φάρμακα που αντικαθιστούν τη θυρεοειδική ορμόνη που λείπει. Η θεραπεία συχνά βελτιώνει τα συμπτώματα που προκαλούνται από τη νόσο του θυρεοειδούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επηρεάζουν τη διάθεση.



Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.