Τι μας μαθαίνει τελικά μια «συγγνώμη»;

Τι μας μαθαίνει τελικά μια «συγγνώμη»;

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να ζητήσουν συγγνώμη και άλλοι το κάνουν, χωρίς να το εννοούν. Σαν λέξη χάνει την αξία της πολύ εύκολα, αλλά  ταυτόχρονα, όταν είναι ειλικρινής, έχει μια τεράστια δύναμη που πηγάζει από την ωριμότητα και εμπεριέχει θάρρος, μεταμέλεια, αυτογνωσία και αυτοκριτική.

Τι μας μαθαίνει τελικά μια συγγνώμη;

  • «Έκανα λάθος, το αναγνωρίζω και το παραδέχομαι». Το πρώτο βήμα για μια ειλικρινή συγγνώμη είναι η αναγνώριση του λάθους που κάναμε. Μπορεί να κάναμε κάποιο λάθος, χωρίς να το θέλουμε ή να επιλέξαμε να φερθούμε με λάθος τρόπο, επειδή δεν το σκεφτήκαμε, επειδή φοβηθήκαμε ή για άλλους λόγους. Το σημαντικό είναι να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε ότι αυτό που κάναμε δεν έγινε με τον κατάλληλο τρόπο, ότι οι πράξεις ή τα λόγια μας προκάλεσαν κάτι αρνητικό και ότι την ευθύνη για τις επιλογές μας την έχουμε αποκλειστικά εμείς.

 

  • «Δεν χρειάζομαι δικαιολογίες». Σίγουρα είχαμε κάποιον λόγο ή κάποιο σκεπτικό που μας οδήγησε σε μια λάθος πράξη. Σε μια ειλικρινή συγγνώμη όμως, ο στόχος δεν είναι να βρούμε ελαφρυντικά και να αποποιηθούμε την ευθύνη, αλλά να παραδεχτούμε ότι παρότι συνέβη κάτι αρνητικό, έχουμε τη διάθεση να το διορθώσουμε και να μην το επαναλάβουμε. Το αποτέλεσμα μπορεί να μην αλλάζει, αλλά η πρόθεση μας να αλλάξουμε κάνει το όποιο αποτέλεσμα πιο ανεκτό.

 

  • «Εγώ θέλω να με συγχωρήσεις, αλλά εσύ μπορείς να πάρεις τον χρόνο σου και έχεις το δικαίωμα να μην το κάνεις». Όταν ζητάμε συγγνώμη, παίρνουμε ένα ακόμα ρίσκο, αυτό του να μην γίνει αποδεκτή. Η συγγνώμη δεν είναι μια λέξη που διορθώνει τα πάντα και δεν έχει μαγικές ιδιότητες, οπότε αναπόφευκτα μπορεί να μην λειτουργήσει, όπως θα θέλαμε. Κάποιες φορές χρειάζεται περισσότερος χρόνος, επανάληψη συζητήσεων ή και πολλές πράξεις μεταμέλειας, για να πιστέψει κάποιος ότι πραγματικά έχουμε μετανιώσει, ενώ άλλες η συγχώρεση μπορεί να μη έρθει ποτέ από την άλλη πλευρά. Συγγνώμη σημαίνει προσπαθώ.

 

  • «Με ενδιαφέρει το εμείς και κάνω πέρα το εγώ μου, γιατί ξέρω ότι έφταιξα κι εγώ». Μπορεί η αλήθεια να είναι στη μέση, αλλά σε μια ειλικρινή συγνώμη δεν χωράνε εγωισμοί.Ζητάμε συγγνώμη, γιατί θέλουμε να διορθώσουμε κάτι, να φτιάξουμε αυτό που χάλασε και για να το καταφέρουμε αυτό, πρέπει να μπορούμε να βάλουμε στην άκρη όλες τις δεύτερες σκέψεις.

 

  • «Δεν ξεχνάω ότι μου έμαθες κάτι πολύ σημαντικό». Η συγχώρεση είναι μια προσωπική και υποκειμενική δέσμευση και δεν έχει να κάνει πάντα με εμάς. Μπορεί για κάποιον να είναι πολύ δύσκολο να αποδεχτεί μια συγνώμη και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό. Η δική μας προσωπική δέσμευση είναι να μάθουμε από τα λάθη μας και να βελτιωθούμε, όχι μόνο για τον άλλον, αλλά και για τον ίδιο μας τον εαυτό. Κάθε φορά που χρειάζεται να ζητήσουμε συγνώμη έχουμε πάρει ένα μικρό μάθημα ζωής και αυτό είναι που κάνει αυτή τη λέξη ακόμα πιο σπουδαία.

 

 

Ο αυτοδιάλογος της συγγνώμης


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.