Ο φόβος του κορονοϊού

Ο φόβος του κορονοϊού

Ο φόβος του κορονοϊού

Φοβάστε την εξάπλωση του κορονοϊού; Ίσως γι΄αυτό ευθύνονται τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ο τρόπος που μεταφέρουν  την πληροφορία. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι όταν ένα  θέμα καλύπτεται λεπτομερώς απ΄όλα τα μέσα, τότε θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό. Σχετικά με τον κορονοϊό μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το περιοδικό “Time”, αναφέρει ότι υπήρξαν 23 φορές περισσότερα άρθρα για τον κορονοϊό τον πρώτο μήνα εξάπλωσής του απ΄ότι υπήρξαν για την επιδημία του Ebola, το 2018.

Η καθηγήτρια δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Cardiff Karin  Wahl–Jorgensen αναφέρει ότι από τα  9.387 άρθρα τα οποία αναφέρθηκαν στον κορονοϊό παγκοσμίως, από τις 12 Φεβρουαρίου έως τις 13 Φεβρουαρίου, τα 1066 ανέφεραν τη λέξη φόβος ή κάποια άλλη σχετική έκφραση. 50 άρθρα χρησιμοποίησαν μάλιστα την έκφραση «φονικός ιός». Παράλληλα το οπτικό υλικό που συνδέεται με τον κορονοϊό θυμίζει σκηνές θρίλερ, με άδειους δρόμους, ανθρώπους να φορούν μάσκες και ειδικές στολές, και εικόνες από νοσοκομεία. Η κάλυψη του θέματος από τα τηλεοπτικά δίκτυα πάντα συνοδεύεται από αναφορά στους νεκρούς, φαινόμενο που είχε παρατηρηθεί και με την έξαρση των ιών SARS και Η1Ν1. Το παράδοξο είναι ότι οι ειδικοί συνιστούν ψυχραιμία και δεν φαίνεται να ανησυχούν περισσότερο απ΄ότι ανησυχούσαν για τους προαναφερθέντες ιούς. Ο πειρασμός όμως της αύξησης της τηλεθέασης ή της ακροαματικότητας είναι μεγάλος και ένας δοκιμασμένος τρόπος να τις επιτύχεις είναι να στοχεύεις στο συναίσθημα του κοινού.

Οι μεταδιδόμενες ασθένειες πάντα προκαλούν φόβο ιδίως όταν είναι άγνωστες. Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που όλοι έχουμε αισθανθεί. Πόσοι από εμάς συνειδητοποιούμε όμως ότι είναι ένα κοινωνικά μεταδιδόμενο συναίσθημα το οποίο επηρεάζει ομάδες, κοινότητες, ακόμα και χώρες και επηρεάζει τις αντιδράσεις μας και τη συμπεριφορά μας;

Ο φόβος των πολλών δημιουργεί πανικό, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάσταση, όπως να διασπείρουμε φήμες, να συγκεντρώνουμε ποσότητες φαγητού ή να αγοράζουμε μάσκες που ποτέ δεν θα χρησιμοποιήσουμε. Το αποτέλεσμα αυτών  των σπασμωδικών αντιδράσεων προκαλεί αλυσιδωτές συνέπειες όπως ελλείψεις στην αγορά και αστάθεια στην οικονομία. Το χειρότερο όμως είναι ότι πυροδοτεί στοχοποίηση πληθυσμών και διεγείρει ρατσιστικές συσχετίσεις.

Πριν λοιπόν αποφασίσετε να κλειστείτε στο σπίτι μέχρι να περάσει ο κίνδυνος, θυμηθείτε ότι η εποχική γρίπη σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προκαλεί τον θάνατο περίπου 400.000 ανθρώπων σε όλον τον κόσμο ετησίως. Το πιο πιθανό είναι ότι αν καταφέρνετε να επιβιώσετε από τη γρίπη θα καταφέρετε να επιβιώσετε και από τον κορονοϊό, τηρώντας τους κανόνες υγιεινής και απευθυνόμενος,-η στον γιατρό σας αν και εφόσον έχετε συμπτώματα.

 

 

Ο φόβος του κορονοϊού


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.