Ο κόσμος των ονείρων

Ο κόσμος των ονείρων

Τα όνειρα είναι πολύ σημαντικά για την υγεία μας. Σε έρευνες που έχουν γίνει,  έχει καταδειχθεί ότι αν ξυπνήσουμε τους ανθρώπους στο στάδιο REM του ύπνου (το στάδιο των ονείρων), τότε αυξάνονται τα συμπτώματα άγχους και της κατάθλιψης, παρατηρείται αδυναμία συγκέντρωσης και συντονισμού των κινήσεων, καθώς και αύξηση του βάρους.

Παρόλο που για πολλά χρόνια οι επιστήμονες διαφωνούσαν μεταξύ τους για το αν τα όνειρα αντικατοπτρίζουν ή όχι υποσυνείδητες επιθυμίες, χωρίς να καταλήξουν σε ένα ασφαλές συμπέρασμα, οι τελευταίες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι τα όνειρα επηρεάζουν τους ανθρώπους σε σημαντικό βαθμό όσον αφορά τη γενικότερη στάση τους για τη ζωή και τις αποφάσεις τους. Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στο επιστημονικό περιοδικό  Journal of Personality and Social Psychology (Vol. 96, No. 2), σύμφωνα με τα οποία στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στη Νότια Κορέα και στην Ινδία σε ποσοστά που ξεπερνούν το 50% 9 (56%, 67% και 74% αντίστοιχα) οι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα όνειρα κρύβουν κάποιες αλήθειες.

Σε άλλα πειράματα σχετικά με τα όνειρα οι επιστήμονες βρήκαν ότι αν ένα άτομο ονειρευτεί μία πτώση αεροπλάνου στον ύπνο του, υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να ακυρώσει μία επικείμενη πτήση.

Σε άλλες έρευνες βρέθηκε ότι περίπου το 68% των ατόμων πιστεύουν ότι τα όνειρα μπορεί να προβλέψουν το μέλλον. Οι επιστήμονες όμως έχουν αποδείξει ότι όταν πραγματοποιείται κάτι που έχουμε δει στον ύπνο μας, αυτό οφείλεται είτε σε σύμπτωση, είτε σε επικαλυπτόμενες διεργασίες της μνήμης είτε σε αυθυποβολή. Ο Morewedge, ο κύριος ερευνητής σχολίασε ότι το κύριο συμπέρασμα που εξήχθη από την έρευνα του είναι ότι αν το περιεχόμενο του ονείρου αφορά ένα πολύ σημαντικό θέμα για το άτομο, τότε καταλήγει σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Παρόλο που υπάρχουν πολλά βιβλία με εξηγήσεις των ονείρων, συχνά σε μορφή λεξιλογίου ονείρων, οι επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με τον χώρο βεβαιώνουν ότι το νόημα του κάθε ονείρου μπορεί να δοθεί μόνο από αυτόν που το είδε, αφού συνδυάσει τα ερεθίσματα που είχε κατά τη διάρκεια της ημέρας, τη συναισθηματική του κατάσταση και τις επιθυμίες του.

Από την άλλη μεριά υπάρχουν όνειρα κοινά για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως του πολιτισμικού τους επιπέδου. Όλοι σε κάποια στιγμή της ζωής τους θα δουν ότι πέφτουν, ότι κάποιος τους κυνηγάει, ότι καθυστέρησαν να φτάσουν στον προορισμό τους ή ότι ξέχασαν να φορέσουν κάτι και εκτέθηκαν γυμνοί μπροστά σε κοινό.

Γιατί όμως δεν θυμόμαστε τα όνειρά μας; Ίσως γιατί αν θυμόμασταν όλα αυτά που βλέπουμε κατά τη διάρκεια του ύπνου μας, θα τα μπερδεύαμε τελικά με τις αληθινές αναμνήσεις μας.  Επιπλέον, αρκετές από τις λειτουργίες του εγκεφάλου, οι οποίες συνδέονται με τη μνήμη, αδρανούν κατά το REM στάδιο, με αποτέλεσμα να θυμόμαστε μόνο τα όνειρα που είδαμε ακριβώς πριν ξυπνήσουμε.

Αν θέλετε πάντως να μελετήσετε τα όνειρά σας, υπάρχουν κάποιες τεχνικές που μπορείτε να εφαρμόσετε για να τα θυμάστε καλύτερα:

α. Καταγράψτε τα. Ξεκινήστε να γράφετε τα όνειρά σας μόλις ξυπνήσετε. Σιγά σιγά θα δείτε ότι θυμάστε περισσότερα από πριν

β. Δώστε έναν τίτλο στο όνειρό σας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να επανέρχεστε στο όνειρο όποτε θέλετε και εκπαιδεύετε τον εγκέφαλό σας να ομαδοποιεί τις πληροφορίες που σχετίζονται με τον τίτλο αποθηκεύοντας περισσότερες λεπτομέρειες στη μνήμη.

γ. Πριν κοιμηθείτε θυμίστε στον εαυτό σας να θυμηθεί το όνειρο που θα δει. Αν το ορίσετε ως στόχο αυξάνονται οι πιθανότητες την επόμενη ημέρα να θυμάστε το όνειρό σας.

 

Ο κόσμος των ονείρων


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.