Ο κύκλος της συναισθηματικής διατροφής

Ο κύκλος της συναισθηματικής διατροφής

Ένα γεγονός ή μια κατάσταση που προκαλεί μια αγχώδη ή επώδυνη συναισθηματική αντίδραση, μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για την ενεργοποίηση του φαύλου κύκλου της συναισθηματικής διατροφής. Μπορεί να είναι οποιαδήποτε κατάσταση, γεγονός ή συζήτηση που προκαλεί μια σωματική αντίδραση. Η αναπνοή μας μπορεί να επιταχυνθεί ή μπορεί να αρχίσουμε να ιδρώνουμε. Συναισθηματικά, μπορεί να νιώσουμε θυμό, θλίψη ή ενόχληση. Το γιατί έχουμε ορισμένα ερεθίσματα σε αντίθεση με άλλα έχει να κάνει με το οικογενειακό μας ιστορικό, την προσωπικότητά μας και κυρίως με τις ανασφάλειές μας.

Στην προσπάθειά μας να σκεπάσουμε τα συναισθήματα που δεν θέλουμε να νιώθουμε,  ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους είναι να τρώμε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, υδατάνθρακες και λιπαρά, όπως παγωτά, κέικ και μπισκότα. Αυτές οι κλασικές παρηγορητικές τροφές δημιουργούν μια στιγμιαία αίσθηση ανακούφισης είναι όμως δύσπεπτες, οπότε απαιτούν περισσότερη ενέργεια. Οι βαριές τροφές τραβούν ενέργεια από το νευρικό σύστημα, μέσω του οποίου νιώθουμε τα συναισθήματά μας, και την κατευθύνουν προς την πέψη. Με αυτόν τον τρόπο καλύπτουν προσωρινά τα συναισθήματα που ξεκίνησαν εξαρχής τον κύκλο της συναισθηματικής διατροφής.

Αρχικά επέρχεται μία αίσθηση ανακούφισης, σύντομα όμως αυτή η αίσθηση αρχίζει να εξασθενεί. Συνήθως ακολουθεί η σωματική επιβάρυνση που σχετίζεται με τη δυσκολία πέψης και η ψυχική επιβάρυνση λόγω των ενοχών και της  ντροπής για την κατανάλωση ανθυγιεινού φαγητού. Η ενοχή και η ντροπή αποτελούν ως νέο έναυσμα που συντηρεί τον κύκλο της συναισθηματικής διατροφής. Μπορεί να θεωρούμε ότι μας λείπει η πειθαρχία, στην πραγματικότητα όμως είμαστε παγιδευμένοι σε έναν φαύλο κύκλο από τον οποίο πρέπει να δραπετεύσουμε για να αποκτήσουμε υγιεινούς τρόπους διατροφής.

Ο απλούστερος και πιο άμεσος τρόπος για να διακόψει κανείς τον κύκλο είναι να αντιμετωπίσει άμεσα το ζήτημα κάθε φορά που αισθάνεται ότι θέλει να καταφύγει στο φαγητό, χωρίς πραγματικά να πεινάει. Συχνά το μοτίβο της συναισθηματικής διατροφής μπορεί να σταματήσει εν τη γενέσει του, όταν αντιμετωπιστούν με ειλικρίνεια τα αρχικά ερεθίσματα. Η συνειδητοποίηση ότι αυτό που συμβαίνει προκαλεί συναισθήματα και η αποδοχή τους θα μειώσουν τη δύναμη του κύκλου.

Όταν κατανοούμε τη συναισθηματική κατανάλωση φαγητού σε βαθύ επίπεδο, μπορούμε να αρχίσουμε να διεκδικούμε τη δύναμη από τον κύκλο και να δημιουργήσουμε μία εργαλειοθήκη με υγιείς συνήθειες, που είναι το επόμενο βήμα. Με συνειδητή εξάσκηση, αυτή η εργαλειοθήκη θα αυτοματοποιηθεί και έτσι ο κύκλος θα σπάσει.

 Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.