O ποιοτικός ύπνος των παιδιών

 O ποιοτικός ύπνος των παιδιών

Τα προβλήματα ύπνου είναι πολύ συνηθισμένα στα νήπια και στα παιδιά  και συχνά γονείς παιδιών του δημοτικού αναφέρουν ότι έχουν χρόνια να κοιμηθούν οχτώ ώρες συνεχόμενες. Από τι εξαρτάται όμως ο καλός ύπνος του παιδιού μας και πόσο μπορούμε να παρέμβουμε ώστε να τον βελτιώσουμε;

Πολλοί παράγοντες καθορίζουν την ποιότητα του ύπνου των παιδιών. Οι πιο βασικοί είναι η ρουτίνα ύπνου και ο βιορυθμός του παιδιού. Ακολουθούν απαντήσεις στα συνήθη ερωτήματα των γονέων σχετικά με τον ύπνο των παιδιών τους.

  1. Από τι εξαρτάται ο καλός ύπνος;

Ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη διατηρήση της ποιότητας του ύπνου είναι η καθημερινή ρουτίνα. Το παιδί πρέπει να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα το βοηθήσει να χαλαρώσει (ζεστό μπάνιο, πυτζάμες, παραμύθι κλπ). Η ώρα που πηγαίνουν για ύπνο πρέπει να διατηρείται όσο το δυνατόν περισσότερο σταθερή και το παιδί να τη γνωρίζει από νωρίς.

Καλό θα είναι το τελευταίο γεύμα του παιδιού να είναι τουλάχιστον μία ώρα πριν την κατάκλιση και να αποφεύγεται η τηλεόραση ή τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που διεγείρουν τον εγκέφαλο.

Βέβαια καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν συχνά αγαπούν αυτές ακριβώς τις συνήθειες πριν κοιμηθούν καθώς είναι και ο μόνος χρόνος που τους απομένει ελεύθερος μετά το διάβασμα και τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Αν δεν επηρεάζεται ο ύπνος τους, δεν χρειάζεται να ανησυχούν οι γονείς.

Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τον ύπνο των παιδιών είναι η ιδοσυγκρασία τους. Κάποια παιδιά είναι τόσο δραστήρια κατά της διάρκεια της ημέρας που όταν πέφτουν στο κρεβάτι είναι τόσο κουρασμένα που δεν χρειάζεται καμία προσπάθεια ή παρέμβαση από τους γονείς για να κοιμηθούν σαν πουλάκια. Κάποια άλλα παιδιά θέλουν να κερδίσουν κάθε λεπτό της ημέρας και βλέπουν τον ύπνο σαν εχθρό που θα τους στερήσει το παιχνίδι, γι αυτό κάνουν ότι μπορούν για να καθυστερήσουν την έλευσή του ή να περιορίσουν τη διάρκειά τους.

Ένας επίσης σημαντικός παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τη διατήρηση του ύπνου είναι το ανήσυχο μυαλό, όπως λέει ο παιδίατρος Christopher Green. Πολλά παιδιά έχουν ένα υπερδραστήριο μυαλό που δυσκολεύει τον ύπνο τους. Ξυπνάνε με τον παραμικρό θόρυβο, σηκώνονται, παραμιλούν, η φαντασία τους δημιουργεί κλέφτες που μπαίνουν στο δωμάτιο, φαντάσματα που κρύβονται πίσω από την πόρτα κλπ.

  1. Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεται το ένα παιδί;

Η προτεινόμενη ώρα από τους ειδικούς για να κοιμηθούν τα παιδιά της σχολικής ηλικίας είναι οι 20.30. Τα οφέλη από τον ύπνο είναι πολύ σημαντικά για τα παιδιά (και για τους ενήλικες βέβαια), καθώς κατά τη διάρκεια του ύπνου εκκρίνονται σημαντικές ορμόνες όπως η αυξητική ορμόνη και δημιουργούνται νέες συνάψεις στον εγκέφαλο.

Βέβαια πολλές φορές, άλλες μεταβλητές όπως οι συνήθειες της οικογένειας ή ακόμα και η αλλαγή των εποχών μπορεί να επηρεάσει την ώρα ύπνου των παιδιών. Για παράδειγμα όταν ένας ή και οι δύο γονείς έρχονται αργά από τη δουλειά χρειάζονται λίγο χρόνο με τα παιδιά τους, οπότε θυσιάζουν την εφαρμογή των συμβουλών των ειδικών για να ισχυροποιήσουν το δεσμό με τα παιδιά τους. Και όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι όταν έρχεται το καλοκαρίρι να βάλουμε τα παιδιά νωρίς για ύπνο.

Και ας μην ξεχνάμε ότι και τα παιδιά όπως και οι ενήλικες διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους ως προς τις συνήθεις του ύπνου. Κάποια μπορεί να κοιμούνται 12 ώρες συνεχόμενες και να νιώθουν ότι δεν κοιμήθηκαν αρκετά. Κάποια άλλα μετά από μόλις 7 ώρες ύπνου είναι φρέσκα και αεικίνητα. Και υπάρχουν και αυτά που είναι αδύνατον να κοιμηθούν αν δεν πάει 12 τα μεσάνυχτα.

  1. Είναι φυσιολογικό που παιδί μου ξυπνάει κι έρχεται στο κρεβάτι μας;

Τα περισσότερα παιδιά τρελαίνονται να σκαρφαλώνουν στο κρεβάτι των γονιών τους για να κοιμηθούν, και πολλοί γονείς απολαμβάνουν αυτή την συνήθεια των μικρών τους. Βέβαια τις περισσότερες φορές καταλήγει σε πρόβλημα γιατί το μέγεθος των παιδιών αυξάνεται καθώς μεγαλώνει και τα κρεβάτια των γονιών είναι διπλά και όχι τριπλά ή τετραπλά.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι αυτή η συνήθεια πρέπει να σταματήσει εν τω γενάσθαι. Αν το παιδί έρθει στο κρεβάτι ήπια και χωρίς ένταση πρέπει να το επιστρέψετε πίσω στο δικό του. Αυτό ίσως χρειαστεί να επαναληφθεί αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά έχει αποτελέσματα. Βέβαια είναι απόλυτα κατανοητό ότι ένας γονιός που γυρίζει στο σπίτι κατάκοπος μπορεί εύκολα να παραιτηθεί από την προσπάθεια, ιδίως όταν οι επισκέψεις γίνονται τις μεταμεσονύκτιες ώρες.

Δεν έχει αποδειχθεί πάντως ερευνητικά ότι το τρύπωμα των παιδιών στο κρεβάτι των γονέων επηρεάζει την αυτοεκτίμηση ή περιορίζει την ανεξαρτησία των παιδιών μακροπρόθεσμα.

  1. Για ποιους λόγους ξυπνάν τα παιδιά στη μέση της νύχτας;
  • Νυχτερινοί τρόμοι: πρόκειται για μία διαταραχή ύπνου που συνήθως παρατηρείται σε μικρότερες ηλικίες, όταν το παιδί ξυπνά έντρομο κατά τη διάρκεια της νύχτας χωρίς η παρέμβαση των γονέων να έχει καμία επίδραση πάνω του. Μετά από λίγο, συνήθως κάποια λεπτά, το παιδί συνεχίζει τον ύπνο του και δεν θυμάται τίποτε για το βραδινό του ξύπνημα.
  • Εφιάλτες: τρομακτικά όνειρα ποικίλου περιεχομένου προκαλούν τρόμο στα παιδιά τα οποία όμως καθησυχάζονται άμεσα με την εμφάνιση του γονέος συνειδητοποιώντας ότι ήταν όνειρο.  Συνήθως συνδέονται με το στρες και το άγχος του παιδιού. Αγκαλιάστε το και τρυφερά ξαναβάλτε το για ύπνο μιλώντας του ήρεμα, εξηγώντας του ότι ήταν απλά όνειρο.
  • Υπνοβασία: τα περισσότερα παιδιά σηκώνονται και περπατούν κάποια στιγμή στην παιδική τους ηλικία κατά τη διάρκεια του ύπνου. Είναι πολύ λιγότερα αυτά που έχουν συχνά επεισόδια υπνοβασίας. Αν έχετε παιδί που υπνοβατεί θα πρέπει να εξασφαλίσετε την ασφάλειά του (κλειδωμένες πόρτες, παράθυρα, αν έχετε κουκέτες να κοιμάται κάτω κλπ) και να φροντίζετε να επιστρέφει στο κρεβάτι του ήρεμα και αποφασιστικά. Τα επεισόδια υπνοβασίας σιγά σιγά υποχωρούν, ώσπου στο τέλος τις περισσότερες φορές εξαφανίζονται πλήρως.

 

 

 

 Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.