Οι ανώριμοι γονείς και η επίδρασή τους στα παιδιά

Οι ανώριμοι γονείς και η επίδρασή τους στα παιδιά

Αν μεγαλώσατε με έναν συναισθηματικά ανώριμο γονέα, μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι χαρακτηρίζεται από τα εξής:

  • Γίνεται αμυντικός,-ή όταν οι άλλοι δεν συμφωνούν με αυτά που ο ίδιος πιστεύει.
  • Έχει χαμηλή ανοχή στο άγχος και δυσκολεύεται να παραδεχτεί τα λάθη του/της, αποδίδοντάς τα πάντα σε εξωγενείς παράγοντες.
  • Επιλέγει αυτό που τον/την ευχαριστεί αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις.
  • Είναι εγωκεντρικός,-ή και ματαιόδοξος,-η.
  • Ανταγωνίζονται τα παιδιά του/της.
  • Έχει χαμηλή ενσυναίσθηση και είναι χειριστικός,-ή.
  • Δίνει έμφαση στις σωματικές αντί στις συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών του/της.
  • Αντιδρά στις ιδέες ή τον ενθουσιασμό των παιδιών του/της με απορριπτικό ή επιφυλακτικό τρόπο.
  • Έχει έντονα αλλά ρηχά συναισθήματα και δρα παρορμητικά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν 4 τύποι ανώριμων γονέων:

 ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΑΝΩΡΙΜΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

Ο συναισθηματικός γονέας συχνά κυριαρχείται από τα συναισθήματά του. Καταρρέει στις κρίσεις και επηρεάζεται από τους άλλους ανθρώπους σε σημαντικό βαθμό. Ο συναισθηματικός γονέας πιθανόν να ταλαντεύεται μεταξύ της υπερβολικής εμπλοκής στη ζωή του παιδιού του και της απότομης απόσυρσης. Είναι ασταθής και απρόβλεπτος καταφεύγοντας σε παιδιαρώδεις αντιδράσεις οι οποίες δημιουργούν ανασφάλεια στα παιδιά, καθώς αντιλαμβάνονται ότι ο κηδεμόνας τους έχει παρόμοιο επίπεδο ωριμότητας με το δικό τους.

ΑΝΩΡΙΜΟΙ ΑΛΛΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

Ο δυναμικός ανώριμος  γονέας τείνει να φαίνεται ο πιο φυσιολογικός από τους τέσσερις τύπους, εμφανιζόμενος μάλιστα να επενδύει πολύ στη ζωή των παιδιών του. Ωστόσο, αυτός ο τύπος γονέα είναι ιδιαίτερα ελεγκτικός και παρεμβατικός, σπάνια αφιερώνει  τον χρόνο για να έχει πραγματική ενσυναίσθηση και συναισθηματική σύνδεση με τα παιδιά του. Αντ’ αυτού, είναι συχνά πολυάσχολος και καταναγκαστικά προσανατολισμένος στους στόχους του. Συχνά περιμένει από όλους να θέλουν και να εκτιμούν τα ίδια πράγματα με αυτόν και εκδηλώνει έντονα την απογοήτευσή του όταν τα παιδιά του διαφέρουν.

ΠΑΘΗΤΙΚΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

Ο παθητικός γονέας συνήθως αποφεύγει να ασχοληθεί με οτιδήποτε τον/την αναστατώνει. Είναι συνήθως ο “αγαπημένος” γονέας, που φαίνεται να είναι πιο διαθέσιμος συναισθηματικά από τους άλλους τύπους, αλλά μόνο μέχρι ενός ορισμένου βαθμού. Ο παθητικός γονέας σπάνια προσφέρει στα παιδιά του πραγματικά όρια ή καθοδήγηση για να τα βοηθήσει να προσανατολιστούν στον κόσμο. Προτιμά να ακολουθεί έναν κυρίαρχο σύντροφο, «κάνοντας τα στραβά μάτια» ακόμη και στην κακοποίηση ή στην παραμέληση. Ο παθητικός γονέας αντιμετωπίζει τα προβλήματα ελαχιστοποιώντας τα και συναινώντας.

ΑΠΟΡΡΙΠΤΙΚOI ΓΟΝΕ

Ο απορριπτικός γονέας απωθείται στην πραγματικότητα από την οικογένεια. Συχνά έχει τον κυρίαρχο ρόλο στην οικογένεια και το σπίτι, όλα περιστρέφονται γύρω του και η οικογένεια προσπαθεί ενστικτωδώς να μην τον/την αναστατώσει. Αυτός ο γονέας δεν εκδηλώνει συναισθηματική εγγύτητα ή πραγματική δέσμευση με τα παιδιά  και οι αλληλεπιδράσεις τους συνίστανται στη διεκπεραίωση των γονεϊκών υποχρεώσεων. Όταν κάποιο από τα παιδιά τον παρασέρνει σε συναισθηματική αλληλεπίδραση ή ο απορριπτικός γονέας δυσφορεί και απομακρύνεται.

Οι περισσότεροι συναισθηματικά ανώριμοι γονείς δεν έχουν επίγνωση του πώς επηρεάζουν τα παιδιά τους. Οι επιπτώσεις των  συναισθηματικά ανώριμων γονέων συνήθως φαίνεται όταν τα παιδιά τους ενηλικιωθούν. Είναι πιθανό να βιώνουν ενοχές ή συναισθήματα θυμού, μοναξιάς, προδοσίας και εγκατάλειψης. Κάποιοι είναι πιθανό να παγιδευτούν στη συνεχή φροντίδα του συναισθηματικά ανώριμου γονέα, ο οποίος δεν καταφέρνει να διαχειριστεί τους βασικούς τομείς της ζωής του. Είναι πολύ πιθανό τα παιδιά να μεγαλώνουν με χαμηλή αυτοεκτίμηση, γιατί οι δικές τους συναισθηματικές ανάγκες δεν καλύπτονται με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται στη λάθος επιλογή συντρόφων.

Η παρουσία έστω ενός ώριμου γονέα θα βοηθήσει στη σωστή ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών και στη μείωση του αντίκτυπου της ανωριμότητας του άλλου γονέα στη μετέπειτα ζωή τους.

 Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.