Οι έφηβοι και το αλκοόλ

Οι έφηβοι και το αλκοόλ

Καθώς τα παιδιά περνούν από την εφηβεία στη νεαρή ενηλικίωση, αντιμετωπίζουν δραματικές σωματικές, συναισθηματικές και αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Για ορισμένους εφήβους, η αναζήτηση συγκινήσεων μπορεί να περιλαμβάνει τον πειραματισμό με το αλκοόλ.

Τον Δεκέμβριο του 2008, ψηφίστηκε ο νόμος ο οποίος αναφέρει: «Απαγορεύεται σε ανηλίκους η είσοδος και παραμονή, καθώς και η οποιασδήποτε μορφής απασχόληση σε κέντρα διασκεδάσεως και αμιγή μπαρ, καθώς και η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε όλα τα δημόσια κέντρα, εξαιρουμένων των περιπτώσεων ιδιωτικών εκδηλώσεων»

Παρόλο που ο νόμος απαγορεύει την πώληση αλκοολούχων ποτών σε ανήλικους, ο νόμος δεν εφαρμόζεται και η πώληση αλκοόλ σε ανήλικο τιμωρείται μόνο αν κάποιος έφηβος, ή έφηβη καταλήξει στο νοσοκομείο. Οποιονδήποτε έφηβο κι αν ρωτήσετε θα σας πει ότι είναι εύκολο να προμηθευτεί αλκοόλ, είτε από κάποιο περίπτερο ή ψιλικατζίδικο είτε σε bar και club.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πιο πρόσφατης ευρωπαϊκής έρευνας ESPAD σε εφήβους ηλικίας 16 ετών από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, το 94,1% των εφήβων έχει δοκιμάσει αλκοολούχο ποτό, ενώ δύο στους τρεις (66,2%) έχουν πιει τον προηγούμενο μήνα.

Η επίδραση του αλκοόλ στους εφήβους συνδέεται με επικίνδυνες συμπεριφορές:

 • Η χρήση αλκοόλ συνδέεται επίσης με θανάτους εφήβων από αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, πνιγμό, αυτοκτονία και ανθρωποκτονία.
 • Οι έφηβοι που κάνουν χρήση αλκοόλ έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι σεξουαλικά ενεργοί σε μικρότερες ηλικίες και να κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις σε σχέση με τους εφήβους που δεν πίνουν.
 • Οι νέοι που πίνουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να πέσουν θύματα βίαιων εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένων του βιασμού, ξυλοδαρμού και ληστείας.
 • Οι έφηβοι που πίνουν είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα στο σχολείο είτε όσον αφορά τις επιδόσεις είτε την συμπεριφορά.
 • Η πλειονότητα των αγοριών και των κοριτσιών που πίνουν, πίνουν περισσότερο απ΄όσο έχουν υπολογίσει και σπάνια είναι εγκρατείς.
 • Ένα άτομο που αρχίζει να πίνει ως νεαρός έφηβος έχει τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει εξάρτηση από το αλκοόλ σε σχέση με κάποιον που περιμένει μέχρι την ενηλικίωση για να κάνει χρήση αλκοόλ.

Για να προστατεύσετε τα παιδιά σας εκπαιδεύστε τα όσον αφορά τη χρήση αλκοόλ. Μην προσποιήστε ότι δεν τους αφορά επειδή είναι πολύ μικροί,  γιατί μπορεί να ξαφνιαστείτε. Να επαναλαμβάνετε συχνά τους βασικούς κανόνες χρήσης αλκοόλ ακόμα κι αν έχουν φτάσει στην ηλικία που επιτρέπεται ελεύθερα η κατανάλωσή του:

 • Δεν ανεβαίνουμε ποτέ σε αυτοκίνητο κάποιου που έχει πιει
 • Δεν οδηγούμε ποτέ αν έχουμε καταναλώσει αλκοόλ
 • Πίνουμε πάντα μαζί με φαγητό
 • Πίνουμε πάντα σε μαγαζιά τα οποία εμπιστευόμαστε για την ποιότητά τους
 • Συμφωνούμε με τους φίλους μας, ότι αν κάποιος έχει πιει παραπάνω δεν τον αφήνουμε μόνο του και δεν τον αφήνουμε να απομακρυνθεί με αγνώστους.
 • Αν η νύχτα προμηνύεται μακρά, πίνουμε με μέτρο ώστε να μην αναγκαστούμε να  πιούμε παραπάνω.
 • Αν αισθανόμαστε ότι έχουμε πιει παραπάνω καλούμε τους γονείς μας ή έχουμε ενημερώσει από πριν τους φίλους μας να καλέσουν τους γονείς μας σε ανάλογη περίπτωση.


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.