Οι τελευταίες έρευνες συνηγορούν υπέρ των video games

Οι τελευταίες έρευνες συνηγορούν υπέρ των video games

  • Τα video games βελτιώνουν τη ζωή των ατόμων με κινητικά προβλήματα και των ψυχικά ασθενών. Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε από την έρευνα που διεξήχθη στο Max Planck Institute και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του St. Hedwig στη Γερμανία. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η ενασχόληση με τα video games αυξάνει τη φαιά ουσία και βελτιώνει τη λειτουργία περιοχών του εγκεφάλου που συνδέονται με τη μνήμη, τη χωροταξική ικανότητα, και τη λεπτή κινητικότητα. Για να μελετήσουν πώς τα video games επιδρούν στον εγκέφαλο οι επιστήμονες επέλεξαν δύο ομάδες ενηλίκων. Η πρώτη ομάδα έπαιζε Super Mario 64 για 30 λεπτά την ημέρα, για δύο μήνες. Η δεύτερη ομάδα δεν έπαιξε καθόλου. Στη συνέχεια ελήφθησαν μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου των συμμετεχόντων και των δύο ομάδων πριν και μετά το πείραμα, καθώς και δύο μήνες μετά τη λήξη του πειράματος. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν προηγούμενες έρευνες που συμπέραναν ότι υπάρχουν διαφορές στη δομή του εγκεφάλου των gamers, συγκεκριμένα στον προμετωπιαίο φλοιό, στον δεξί ιππόκαμπο και στην παρεγκεφαλίδα.
  • Τα παιχνίδια δράσης προπονούν τους χρήστες στην ταχύτατη λήψη αποφάσεων, τους βοηθούν να αναπτύξουν μία καλύτερη αίσθηση του περιβάλλοντος χώρου και τους βοηθούν να κάνουν πολλά πράγματα συγχρόνως. Σύμφωνα με τις έρευνες, οι χειρουργοί που παίζουν τακτικά video games κάνουν 37% λιγότερα λάθη και ολοκληρώνουν το έργο σε λιγότερο χρόνο κατά 27% από τους συναδέλφους τους που δεν παίζουν.
  • Τα video games εικονικής πραγματικότητας λειτουργούν ως παυσίπονα! Ο καθηγητής David Patterson που εργάζεται στο τμήμα αποκατάστασης του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον ισχυρίζεται ότι αυτού του είδους τα παιχνίδια προσελκύουν την προσοχή τόσο πολύ που ο εγκέφαλος αδυνατεί να επεξεργαστεί τα ερεθίσματα του πόνου. Μάλιστα ένα τέτοιο παιχνίδι έχει σχεδιαστεί ειδικά για τους εγκαυματίες με εξαιρετικά αποτελέσματα. Οι ασθενείς που παίζουν το συγκεκριμένο παιχνίδι με τον τίτλο SnowWorld αναφέρουν μείωση του πόνου κατά 40-50%.
  • Επιπλέον τα video games επιδρούν θετικά στον εγκέφαλο των παιδιών προπονώντας τα στην επίλυση προβλημάτων και στην ανάπτυξη στρατηγικών. Για παράδειγμα, παιχνίδια όπως το Minecraft συμβάλλουν στην εκπαίδευση των παιδιών, καθώς μαθαίνουν στα παιδιά πώς να διαχειρίζονται εργαλεία για να εξερευνούν το περιβάλλον ή πώς να γράφουν εντολές coding, χωρίς καν να το συνειδητοποιούν.
  • Όσον αφορά τη λαϊκή πεποίθηση ότι τα βίαια video games αυξάνουν την επιθετικότητα των παιδιών, σε μία έρευνα που έγινε σε 1000 εφήβους από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πανεπιστήμιο του Cardiff, δεν βρέθηκε καμία απολύτως συσχέτιση που να επιβεβαιώνει τον πολύ διαδεδομένο αυτόν γρίφο.
  • Τα video games προωθούν την αυτονομία των παιδιών, τα βοηθούν να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες, να εκπαιδευτούν στη διαπραγμάτευση της σύγκρουσης και φυσικά επιτρέπουν την επικοινωνία με τους συνομηλίκους τους. Το πιο σημαντικό κέρδος όμως που έχουν τα παιδιά από τα παιχνίδια αυτά είναι η δυνατότητα να μάθουν πράγματα μόνα τους, χωρίς καθοδήγηση από κάποιον ενήλικα.
  • Μόνο το 3% των gamers είναι μοναχικά άτομα που απομονώνονται και δεν έχουν κοινωνική ζωή σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου Bond στην Αυστραλία. Πολλά παιχνίδια προσφέρουν τη δυνατότητα στους παίκτες να επικοινωνούν και να παίζουν μαζί είτε είναι στον ίδιο χώρο, είτε συνδεδεμένοι διαδικτυακά. Άλλωστε τα περισσότερα παιδιά θεωρούν το gaming ως κοινωνική δραστηριότητα. Και όπως αναφέρει ο Dr Lawrence Kutner, διευθυντής του κέντρου Ψυχικής Υγείας και Μέσων της Ιατρικής Σχολής του Harvard, το θέμα των video games είναι ένα πολύ συνηθισμένο θέμα συζήτησης μεταξύ συνομηλίκων, το οποίο επιτρέπει στα παιδιά να αναπτύξουν τις μεταξύ τους σχέσεις.
  • Τα video games μπορεί να προκαλέσουν εθισμό στο 3-4% των παικτών. Αυτό σημαίνει ότι δεν προκαλούν εθισμό στο υπόλοιπο 96-97%. Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγει κανείς τον εθισμό είναι να περιορίσει τις ώρες που καταναλώνει παίζοντας. Αυτό είναι εύκολο, όταν κάποιος είναι ενήλικος, αφού έτσι κι αλλιώς οι υποχρεώσεις της ζωής του περιορίζουν τον διαθέσιμο χρόνο για παιχνίδι. Στα παιδιά τα όρια πρέπει να τεθούν από τους γονείς, χωρίς όμως να παρουσιάζονται τα video games ως διαβολικά.

Η συσχέτιση των video games με την παχυσαρκία δεν έχει επιβεβαιωθεί ερευνητικά. Σαφώς, ένα άτομο που είναι εθισμένο έχει περισσότερες πιθανότητες να έχει αυξημένο βάρος. Αυτό όμως παρατηρείται μόνο στους παίκτες που πάσχουν από εθισμό. Επιπλέον υπάρχουν video games που προσφέρουν τη δυνατότητα για άσκηση και απώλεια βάρους και είναι πιο φιλικά προς τα παιδιά σε σχέση με τις κλασικές μεθόδους άσκησης και δίαιτας.

 

 Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.