Οι τύποι της οικογένειας

Οι τύποι της οικογένειας

H οικογένεια αποτελούσε και αποτελεί τον θεμελιώδη κρίκο της κοινωνίας. Στους περισσότερους πολιτισμούς η αρχική οικογένεια αποδίδεται μέσω μύθων σε θεία παρέμβαση. Τα τελευταία 50 χρόνια η δομή της οικογένειας έχει αλλάξει θεαματικά στον δυτικό κόσμο. Σύμφωνα με τους κοινωνιολόγους, υπάρχουν 6 τύποι οικογένειας πλέον.

Η πυρηνική οικογένεια: ο πιο παραδοσιακός τύπος οικογένειας, ο οποίος αποτελείται από δύο ενήλικες γονείς, οι οποίοι φροντίζουν τα παιδιά. Για πάρα πολλά χρόνια η στερεοτυπική πυρηνική οικογένεια αποτελείτο από έναν άντρα (συνήθως μεγαλύτερο), μία γυναίκα και τα παιδιά τους. Πλέον οι πυρηνικές οικογένειες έχουν εξελιχθεί και μπορούν να συσταθούν από ζευγάρια στα οποία η ηλικία της γυναίκας είναι μεγαλύτερη από αυτήν του άντρα ή και από ομόφυλα ζευγάρια (σε ορισμένες χώρες μόνο αναγνωρίζονται από το νομικό σύστημα).

Η μονογονεϊκή οικογένεια: ένας ενήλικας γονέας μεγαλώνει τα παιδιά του μόνος του, είτε επειδή χήρεψε, είτε επειδή ο έτερος γονέας δεν συμμετέχει στην ανατροφή των παιδιών, μετά από χωρισμό ή διαζύγιο. Δεν είναι απαραίτητο ότι όλοι οι διαζευχθέντες γονείς μεγαλώνουν τα παιδιά μόνοι τους και συνιστούν μονογονεϊκές οικογένειες. Υπάρχουν πάρα πολλοί γονείς που παρόλο που χώρισαν συνεχίζουν να φροντίζουν τα παιδιά τους από κοινού, προσφέρουν σε αυτά τη σταθερότητα που χρειάζονται και μοιράζονται τις ευθύνες, ακόμα κι αν δεν ζουν κάτω από την ίδια στέγη.

Η ανασυσταμένη οικογένεια: προκύπτει από τη συνένωση δύο οικογενειών με διάφορους συνδυασμούς. Διαζευγμένοι γονείς δημιουργούν καινούργιες σχέσεις ή ξαναπαντρεύονται και μεγαλώνουν τα παιδιά με τους νέους συντρόφους, οι οποίοι μπορεί να έχουν και δικά τους παιδιά ή και όχι. Συχνά στις ανασυσταμένες οικογένειες (ή μεικτές) οι σύντροφοι αποκτούν και δικά τους βιολογικά παιδιά.

Η οικογένεια χωρίς παιδιά: δύο άνθρωποι  που αγαπιούνται τόσο ώστε να διαβιούν μαζί για χρόνια, συνιστούν οικογένεια, ακόμα κι αν δεν έχουν αποκτήσει παιδιά είτε από επιλογή είτε από κάποιο παθολογικό αίτιο.

Ευρύτερη οικογένεια: ο όρος αναφέρεται στα παρακλάδια της πυρηνικής οικογένειας, τους παππούδες και τις γιαγιάδες, τους θείους και τις θείες, τα ξαδέρφια κ.λπ. Σε κάποιους πολιτισμούς η ευρύτερη οικογένεια συμμετέχει στενά στην ανατροφή των παιδιών, σε άλλους οι σχέσεις είναι πιο απόμακρες.

Οικογένεια από επιλογή: ένας νέος όρος που δημιουργήθηκε για να καλύπτει τους ανθρώπους που πληρούν συναισθηματικά και ως προς την καθημερινότητα τα κριτήρια της σύστασης οικογένειας, αλλά δεν αναγνωρίζονται ως οικογένεια από το νομικό σύστημα.

 

Οι τύποι της οικογένειας


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.