Οι υγιείς σχέσεις έχουν μεγαλύτερη σημασία από όσο πιστεύουμε.

Οι υγιείς σχέσεις έχουν μεγαλύτερη σημασία από όσο πιστεύουμε.

Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι, εκ φύσεως, είμαστε κοινωνικά όντα και η ποιότητα των σχέσεών μας επηρεάζει την ψυχική, συναισθηματική και σωματική μας υγεία. Επίσης, είναι γνωστό ότι οι καλές σχέσεις συμβάλλουν στην κατάκτηση της ευτυχίας μας, όμως δεν γνωρίζουμε πόσο ζωτικής σημασίας είναι για την υγεία και την ευημερία μας.

Οι έρευνες αποδεικνύουν, ότι οι υγιείς σχέσεις βοηθούν τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο, να αντιμετωπίζουν καλύτερα το άγχος, να έχουν πιο υγιεινές συνήθειες και να εμφανίζουν μεγαλύτερη αντοχή στα κρυολογήματα. Συγκεκριμένα, σε μια ανασκόπηση 148 μελετών, διαπιστώθηκε ότι οι κοινωνικές σχέσεις βελτιώνουν την ποιότητα και επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής.

Οι άντρες που βρίσκονται σε υγιείς μακροχρόνιες σχέσεις έχουν κατά 50% λιγότερο πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα σε σύγκριση με τους άντρες που είναι μόνοι . Όσον αφορά στο προσδόκιμο ζωής, η ζωή χωρίς σχέσεις είναι τόσο ανθυγιεινή όσο και το κάπνισμα!

“Η βαθιά αίσθηση της αγάπης και του «ανήκειν» είναι μια αναντικατάστατη ανάγκη όλων των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών. Είμαστε βιολογικά, γνωστικά, σωματικά και πνευματικά προγραμματισμένοι να αγαπάμε, να μας αγαπούν και να ανήκουμε κάπου.”, αναφέρει ο Brené Brown.

Μια καλή σχέση βοηθά και τους δύο ανθρώπους που συμμετέχουν σε αυτή. Το να γνωρίζουμε ότι κάποιος ενδιαφέρεται για εμάς, μας γεμίζει με δύναμη και μας κάνει να αισθανόμαστε ικανοί να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τις δυσκολίες της ζωής, παρότι έχουμε επίγνωση της ευαλωτότητάς μας.

Βιολογικά, οι υγιείς σχέσεις μας βοηθούν να έχουμε καλή ψυχική και σωματική υγεία, καθώς επιτρέπουν σε αρνητικά συναισθήματα (φόβο, άγχος κ.λπ.) να παραμένουν σε ένα διαχειρίσημο επίπεδο. Όταν κάποιος βιώνει ένα «απειλητικό» ή στρεσογόνο γεγονός, ενεργοποιείται στον οργανισμό το σύστημα συναγερμού (φυγής ή πάλης). Η μακροχρόνια έκθεση σε «ορμόνες του στρες», επιβραδύνει το ανοσοποιητικό σύστημα και την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε και να μαθαίνουμε – ειδικά κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Στις υγιείς σχέσεις λοιπόν, οι άνθρωποι μαθαίνουν ότι μπορούν να διαχειριστούν με ασφάλεια ανησυχίες, φόβους, ελπίδες και όνειρα. Αυτή η ικανότητα ενισχύει την οικειότητα, την εγγύτητα και την αίσθηση ασφάλειας, που έχει μεγάλη επίδραση και στις βιολογικές μας λειτουργίες.

Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι οι άνθρωποι με κακής ποιότητας σχέσεις είναι καταδικασμένοι σε δια βίου κακή υγεία; Όχι φυσικά. Γιατί δεν είναι ποτέ αργά να αρχίσουμε να έχουμε μια καλή σχέση στη ζωή μας.

Η ψυχοθεραπευτική σχέση που αναπτύσσεται στα πλαίσια των συνεδριών με έναν καλό θεραπευτή, αποτελεί μία πρότυπη και ασφαλή σχέση. Ο θεραπευτής ασχολείται με την οικοδόμηση αυτής της σχέσης και ενισχύει την αίσθηση της ασφάλειας. Σε μια καλή θεραπευτική σχέση, οι άνθρωποι μαθαίνουν ότι είναι σε θέση να οικοδομήσουν έναν υγιή τρόπο διασύνδεσης με τους άλλους, όπου έχουν «φωνή», και ότι η «φωνή» τους αυτή ακούγεται.

Το αισιόδοξο λοιπόν είναι ότι μπορούμε να μάθουμε να αγαπάμε και να διαμορφώνουμε υγιείς σχέσεις ως ενήλικες, ακόμα κι αν έχουμε ζήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς αυτές. Δεν είναι ποτέ αργά να ξεκινήσουμε! Ακόμα κι αν ο κόσμος δεν ήταν για εμάς ως παιδιά ένα ασφαλές μέρος, μπορούμε να τον αλλάξουμε σήμερα. Μπορούμε να επιτρέψουμε την προσθήκη ασφαλών σχέσεων στη ζωή σας και να ακολουθήσουμε το μονοπάτι μας προς την ψυχική μας υγεία.

Οι υγιείς δεσμοί μας επιτρέπουν να κατευνάσουμε το άγχος και τις αντιδράσεις φυγής- πάλης που μπορεί να απορρέουν από ένα παιδικό μας τραύμα. Όταν έχουμε μια σχέση που αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο, σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας μόνοι, αλλά μπορούμε να στραφούμε ο ένας στον άλλο για κοινή υποστήριξη, δύναμη και ενθάρρυνση.

 

 

 

i simasia tvn igiwn sxesewn1

 

 

 Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.