Όταν δίνουμε, κερδίζουμε! Η ψυχολογία της κοινωνικής προσφοράς

Όταν δίνουμε, κερδίζουμε! Η ψυχολογία της κοινωνικής προσφοράς

Όταν δίνουμε, κερδίζουμε!

Η ψυχολογία της κοινωνικής προσφοράς

 

Η έντονη καθημερινότητα και οι ανάγκες της, μας απορροφούν χρόνο και  ενέργεια τόσο σε σωματικό, όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο, μέρα με τη μέρα περισσότερο. Οι γρήγοροι ρυθμοί, οι απαιτήσεις των οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων ρουφούν την προσοχή μας, χωρίς να μας μένει χρόνος να μεταβολίσουμε τις εμπειρίες μας, να φροντίσουμε τον εαυτό μας ή να σκύψουμε πάνω στον συνάνθρωπό μας.

Όχι επειδή δεν θέλουμε, αλλά επειδή δεν προλαβαίνουμε.

Νέα ερευνητικά δεδομένα έρχονται να επιβεβαιώσουν το ότι η κοινωνική προσφορά προς τον συνάνθρωπό μας είναι εξαιρετικά σημαντική και ωφέλιμη, όχι μόνο για αυτόν που προορίζεται αλλά και για αυτόν που την πραγματοποιεί. Έτσι η επιστήμη έρχεται να αναδείξει ένα αρκετά οξύμωρο αλλά αληθινό γεγονός: ότι όταν δίνουμε τελικά βγαίνουμε κερδισμένοι!

Προσφέροντας με κάθε μέσο και μορφή , είτε με υλικά αγαθά, είτε με υπηρεσίες, είτε με προσωπικό χρόνο, είτε με εθελοντική εργασία συμβάλλουμε στη βελτίωση της ψυχικής μας υγείας. Πιο συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί ότι ο εθελοντισμός και η προσφορά βοήθειας στον συνάνθρωπο, μειώνει το στρες, βελτιώνει τη διάθεσή μας, ενισχύει την αυτοεκτίμησή μας, νικά την κατάθλιψη, ενδυναμώνει την θετική σκέψη, προστατεύει από συναισθήματα απομόνωσης, αυξάνει τις δεξιότητές μας και το επίπεδο αυτοπεποίθησης, δίνει μία αίσθηση σκοπού και νοήματος στη ζωή μας, ενισχύει τις ορμόνες που συνδέονται με θετικά συναισθήματα κάνοντάς μας περισσότερο χαρούμενους.

Τέλος, πέρα από τα πολλαπλά οφέλη που αβίαστα απολαμβάνουμε κάθε φορά που αποφασίζουμε να προσφέρουμε κοινωνικά, το πιο σημαντικό και πολύτιμο πράγμα που κερδίσουμε, είναι ότι νιώθουμε καλύτερα ως άνθρωποι και μαθαίνουμε να εκτιμούμε τα απλά πράγματα της ζωής, που τελικά αυτά είναι και τα «μεγάλα»!

h-psychologia-tis-koinwnikis-prosforas


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.