Όταν το “εμείς” γίνεται “εγώ”

Όταν το “εμείς” γίνεται “εγώ”

Όταν τα ζευγάρια αρχίζουν να απομακρύνονται η διάσταση αποτυπώνεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν. Η παραμικρή αλλαγή στο λεξιλόγιο μπορεί αποκαλύψει σημαντικές διαφορές εκφράζοντας τη θεώρηση της ζωής από μια νέα προοπτική. Και δεν υπάρχει πιο κραυγαλέα αλλαγή από το “εμείς” που γίνεται “εγώ”.

Η χρήση του “εμείς” υποδηλώνει έναν ομαδικό δεσμό: μια συνεργασία, μια ομάδα, μια οικογένεια, μια φυλή, μια κοινότητα. Όταν χρησιμοποιείται το “εμείς” ή το “μας”, από τα ζευγάρια  εκφράζεται η σύνδεση των στόχων των αξιών και των προθέσεων. Παράλληλα ενισχύεται η αίσθηση της κοινής ταυτότητας, του ανήκειν σε μία δυάδα με κοινές εμπειρίες και κοινά επιτεύγματα, με μοίρασμα των επιτυχιών και των αποτυχιών.

Σε μια νέα μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο Journal of Social and Personal Relationships, οι ερευνητές ανέλυσαν 30 μελέτες με σχεδόν 5.300 συμμετέχοντες και ανακάλυψαν ότι τα ζευγάρια που λένε συχνά “εμείς” και “μας” έχουν πιο επιτυχημένες σχέσεις και είναι συνολικά πιο ευτυχισμένα και υγιή. Συνολικά, οι ερευνητές εξέτασαν πέντε διαφορετικές μετρήσεις: τα αποτελέσματα της σχέσης (ικανοποίηση, διάρκεια της ένωσης), τις συμπεριφορές της σχέσης (θετικές έναντι αρνητικών αλληλεπιδράσεων που παρατηρήθηκαν), την ψυχική υγεία, τη σωματική υγεία και τις συμπεριφορές υγείας (πόσο καλά οι συμμετέχοντες φροντίζουν τον εαυτό τους). Σε κάθε μέτρηση, η χρήση του “εμείς” και του “μας” συσχετίστηκε με καλύτερα αποτελέσματα της σχέσης τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Όταν σκεφτόμαστε “εμείς”, το σώμα μας ανταποκρίνεται θέτοντας σε κίνηση ένα πρόγραμμα “συνδεσιμότητας” στον εγκέφαλο (και στο σώμα) και αυτό αποτυπώνεται με την ενεργοποίηση του κέντρου ανταμοιβής όταν είμαστε μαζί με τον/τη σύντροφό μας, τους φίλους μας ή άλλα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Ο τρόπος που μιλάνε οι σύντροφοι μεταξύ τους επηρεάζει τον τρόπο που σκέφτονται για τη σχέση και τον τρόπο που προσεγγίζουν τη δική τους ζωή. Πολύ συχνά, όταν το ζευγάρι απομακρύνεται το “εμείς” ακούγεται λιγότερο συχνά και το εγώ αρχίζει να κυριαρχεί. Το “εγώ” όταν αντικαθιστά το εμείς στη σχέση σηματοδοτεί τη διάθεση του ατόμου να αποστασιοποιηθεί από τη σχέση και να ασχοληθεί με τον εαυτό του.  Η αλλαγή της  χρήσης των αντωνυμιών είναι συχνή όταν προκύπτουν δυσκολίες ή καυγάδες και δεν περιορίζεται μόνο στο “εγώ” και στο “εμείς” αλλά επεκτείνεται και στα “η κόρη σου”, “ο γιος μου”, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερο χάσμα.

Οι καλύτερες σχέσεις βασίζονται σε μία συνεργατική προσπάθεια η οποία οδηγεί το ζευγάρι στην εκπλήρωση κοινών στόχων και στην επίλυση προβλημάτων. Στην κοινή διαδρομή για να υπερπηδηθούν τα εμπόδια δεν αρκούν μόνο τα συναισθήματα, χρειάζεται προσπάθεια σε όλους τους τομείς ακόμα και στο λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται.

 



Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.