Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Τον Οκτώβριο του 1980 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 16η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, προσβλέποντας στην κοινή προσπάθεια για τον περιορισμό της πείνας στον πλανήτη και την βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής εστιάζει στην ενθάρρυνση και στήριξη της γεωργικής παραγωγής τροφίμων και στην ενίσχυση των αρμόδιων φορέων παγκοσμίως  με στόχο την  οικονομοτεχνική συνεργασία για τον κοινό αυτό στόχο. Ένας παράλληλος στόχος αυτής της παγκόσμιας ημέρας είναι η παγίωση της συμμετοχής των αγροτών, ιδιαίτερα των γυναικών και των λιγότερο προνομιούχων ομάδων σε αποφάσεις και δραστηριότητες που επηρεάζουν τις συνθήκες ζωής τους και η ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με το πρόβλημα της πείνας στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, τονίζεται η προώθηση τη μεταφοράς τεχνογνωσίας προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο, η ενίσχυση των διεθνών προσπαθειών στην αγώνα κατά της ανέχειας, του υποσιτισμού και της υπανάπτυξης και ο τονισμός των επιτευγμάτων της επιστήμης στον τομέα της γεωργίας και της διατροφής.

Σήμερα η πείνα απειλεί περισσότερο από 800 εκατομμύρια ανθρώπων στον πλανήτη, πολύ λιγότερους ποσοστιαία από ότι παλαιότερα, αλλά το πρόβλημα δεν έχει πλήρως επιλυθεί. Ο υποσιτισμός, η διατροφική ανασφάλεια, οι άθλιες συνθήκες υγιεινής είναι κύρια χαρακτηριστικά πολλών υπανάπτυκτων χωρών. Αντίθετα, στις ανεπτυγμένες χώρες το πρόβλημα της παχυσαρκίας απειλεί την υγεία εκατομμυρίων πολιτών. Η εντατικοποίηση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής προϊόντων ζωικής και φυτικής προέλευσης, η ραγδαία ανάπτυξη τεχνολογιών μεταποίησης και συντήρησης τροφίμων και η υπερκατανάλωση «βιομηχανοποιημένων τροφίμων», δημιούργησαν καινούργια πρότυπα διατροφής και διαφοροποίησαν σημαντικά τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων.

Η διάδοση και η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών είναι καθοριστικοί παράγοντες προάσπισης της ατομικής υγείας, καθώς και βασικοί συντελεστές προαγωγής της Δημόσιας Υγείας. H δραστική αλλαγή του σύγχρονου τρόπου ζωής, η μείωση του διαθέσιμου, ελεύθερου χρόνου, η μετεξέλιξη της οικογενειακής δομής και η συνεπακόλουθη υιοθέτηση νέων διατροφικών συνηθειών προωθούν την κατανάλωση προετοιμασμένων και  τυποποιημένων γευμάτων η οποία αποτελεί μια από τις πιο σοβαρές προκλήσεις για τη Δημόσια Υγεία στη σημερινή εποχή. Πολλά από τα σοβαρότερα νοσήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος συνδέοντα με διατροφικούς παράγοντες: η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία, η στεφανιαία νόσος, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, οι παθήσεις της χοληδόχου κύστης και του ήπατος (λιπώδες ήπαρ), η ουρική αρθρίτιδα, η οστεοπόρωση, οι αγγειακές παθήσεις του εγκεφάλου, είναι μόνο μερικά από αυτά.

Την ίδια στιγμή, η συστηματική καλλιέργεια αισθητικών προτύπων που αποκλίνουν από μια υγιή στάση ζωής, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, αυξάνουν τη συχνότητα νοσημάτων που συνδέονται με την εικόνα σώματος και τις διατροφικές διαταραχές, όπως η ψυχογενής ανορεξία, η ψυχογενής βουλιμία και η ψυχαναγκαστική υπερφαγία ή η ορθορεξία. Εξίσου σημαντικό είναι και το κοινωνικό κόστος που απορρέει από τις διαταραχές που σχετίζονται με τη διατροφή,  οδηγώντας σε στίγμα ή κοινωνική απομόνωση.

Συνεπώς η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, είναι μία ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε τα διατροφικά πρότυπα ιδίως όπως αυτά μετεξελίσσονται μετά τη πανδημία.



Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.