Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

Κάθε χρόνο την 29η Σεπτεμβρίου γιορτάζεται η «Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς». Οι καρδιακές παθήσεις ανήκουν στην κατηγορία των μη μεταδοτικών νόσων. Μεταξύ των πολυάριθμων αιτιών θανάτου, οι καρδιοπάθειες βρίσκονται στην πρώτη θέση, είναι συνεπώς πολύ σημαντική μια παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης αποκλειστικά για την υγεία της καρδιάς.

Εκατομμύρια ζωές χάνονται κάθε χρόνο λόγω καρδιακών παθήσεων. Είναι εντυπωσιακό, ότι τουλάχιστον 80% των πρόωρων θανάτων από καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά επεισόδια θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν είχαν επαρκώς ελεγχθεί οι κύριοι παράγοντες κινδύνου: το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή και η φυσική αδράνεια.

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1999. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιολογίας σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ξεκίνησε μια ετήσια εκδήλωση για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την υγεία της καρδιάς. Αρχικά, η ημέρα ορίσθηκε την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου. Έτσι, η πρώτη γιορτή έγινε στις 24 Σεπτεμβρίου του 1999 και το θέμα της ήταν η «Φυσική Δραστηριότητα», εστιασμένη στο γεγονός ότι η καθιστική ζωή είναι σημαντικότατη αιτία καρδιακών παθήσεων.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιολογίας παίζει καθοριστικό ρόλο στη διεξαγωγή της διοργάνωσης κάθε χρόνο. Πρόκειται για μία μη κυβερνητική οργάνωση που αναλαμβάνει τον προγραμματισμό, την υλοποίηση, τον συντονισμό των εθελοντών, την ανεύρεση πόρων και τη θέσπιση ενός σχετικού και μοναδικού θέματος κάθε χρόνο. Αυτό το θέμα στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε οικογένειες, άτομα, επαγγελματίες υγείας, γιατρούς και ιατρικές ομάδες. Η εμπέδωση πληροφοριών στο ευρύ κοινό για την πρόληψη και τις προφυλάξεις που πρέπει να ληφθούν για την διασφάλιση της υγείας του καρδιοαγγειακού συστήματος είναι το βασικό συστατικό των εργασιών της ημέρας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς γιορτάζεται με τη διεξαγωγή ιατρικών σεμιναρίων και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης για τις καρδιακές παθήσεις σε όλα τα έθνη. Με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, καρδιολόγοι και καρδιοχειρουργοί χρησιμοποιούν διάφορες πλατφόρμες για να εκπαιδεύσουν το κοινό, όπως συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζωντανές ψηφιακές συνεδρίες, webinars και podcasts. Επιπλέον, οι εκδηλώσεις της ημέρας εμπλουτίζονται με αφίσες, ενημερωτικά φυλλάδια, ομιλίες και συναντήσεις. Καθοριστικές για τις δραστηριότητες της ημέρας είναι οι συζητήσεις ομάδων εμπειρογνωμόνων, οι συνεντεύξεις ειδικών επιστημόνων και η συμμετοχή επίσημων ιατρικών συλλόγων και εταιρειών.

Η πρόληψη είναι προτιμότερη από τη θεραπεία. Ένας καλός τρόπος ζωής, η υγιεινή διατροφή, η άσκηση, η ενυδάτωση και η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών είναι κρίσιμοι παράγοντες για τη διατήρηση μιας καλής καρδιάς. Πρέπει να κάνουμε μικρές αλλαγές στη ζωή μας για να απαλλαγούμε από έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής κάνοντας σωστές επιλογές. Η προσπάθεια αυτή ενισχύεται από μαζικές εκστρατείες ευαισθητοποίησης σε μια μεγάλη μέρα όπως η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς. Το κάπνισμα είναι μια σημαντική αιτία των θανατηφόρων ασθενειών των πνευμόνων, του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων.

Στην προσπάθειά της να μειώσει την παγκόσμια επίπτωση των καρδιακών παθήσεων, η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία συμβάλλει επίσης στην ευαισθητοποίηση και στην εκπαίδευση για την υγεία της καρδιάς. Σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι έντονο το αποτύπωμα όλων αυτών των ενεργειών στη μείωση των ποσοστών της υπέρτασης, στη διατήρηση υγιούς σακχάρου αίματος και στη διασφάλιση της φυσιολογικής καρδιακής λειτουργίας, η οποία συνδέεται και με την καλή υγεία του εγκεφάλου. Όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι αλληλένδετοι, διότι η λειτουργία του ενός συστήματος έχει αντίκτυπο στο άλλο. Όλοι πρέπει να συμβάλλουμε στον σκοπό της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς για τη μείωση της επίπτωσης των καρδιακών παθήσεων και την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

 

 Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.