Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων

Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων

Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων

Η τελευταία μέρα του Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την πρόσβαση στην έγκυρη πληροφόρηση.

Βάσει στατιστικών στοιχείων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σπανίων Παθήσεων, οι Σπάνιες Παθήσεις ανέρχονται σε 7.500 και αφορούν σε περίπου  30.000.000  ασθενείς στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα ο αριθμός των ασθενών φτάνει τους 800.000 με παθήσεις όπως η Κυστική ίνωση, η Οζώδης σκλήρυνση, η Αιμορροφιλία, η Θαλασσαιμία, η Νόσος του Crohn, η Ελκώδης Κολίτιδα, η Μυϊκή Δυστροφία Duchenne, η Νόσος του Hunter, η Νόσος Gaucher, η Πνευμονική Ινωση και πολλές άλλες.

Κάποιες χρήσιμες πληροφορίες με αφορμή την ημέρα :

  • Μία ασθένεια ορίζεται ως σπάνια όταν επηρεάζει 1 στους 2000 ανθρώπους και παρατηρείται ότι ενώ μπορεί να θεωρείται εξαιρετικά σπάνια σε μία γεωγραφική περιοχή, να είναι περισσότερο συνηθισμένη σε κάποια άλλη.
  • Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενειών είναι γενετικές, αλλά υπάρχουν και κάποιες που οφείλονται σε λοιμώξεις, σε αλλεργίες, ή σε περιβαλλοντικά αίτια, και αρκετές για τις οποίες η αιτία δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα.
  • Συνήθως το 70% των σπάνιων ασθενειών εμφανίζεται στην παιδική ηλικία.
  • Οι σπάνιες ασθένειες είναι γνωστές και ως ορφανές, καθώς δημιουργείται στους ασθενείς η αίσθηση ότι είναι «ορφανοί» σε σχέση με την ιατρική περίθαλψη που λαμβάνουν λόγω της έλλειψης εμπορικού και ερευνητικού ενδιαφέροντος.
  • Στην πλειοψηφία τους τα νοσήματα είναι χρόνια και σοβαρά, μπορούν όμως να αντιμετωπισθούν κατάλληλα με την έγκαιρη διάγνωσή τους.
Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων

 

 

 Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.