«Παρασκευή και 13». Γιατί συνδέεται με τη γρουσουζιά

«Παρασκευή και 13». Γιατί συνδέεται με τη γρουσουζιά

Πολλοί άνθρωποι, ακόμα και λιγότερο προληπτικοί πιστεύουν ότι η Παρασκευή και 13 φέρνει κακή τύχη. Αν και δεν είναι βέβαιο πότε ακριβώς ξεκίνησε η συγκεκριμένη παράδοση, οι αρνητικές προλήψεις σχετικά με τον αριθμό 13 υπάρχουν εδώ και αιώνες.

Ενώ οι δυτικοί πολιτισμοί έχουν ιστορικά συνδέσει τον αριθμό 12 με την πληρότητα (υπάρχουν 12 ημέρες των Χριστουγέννων, 12 μήνες και ζώδια, 12 άθλοι του Ηρακλή, 12 θεοί του Ολύμπου και 12 φυλές του Ισραήλ, για να αναφέρουμε μόνο μερικά παραδείγματα), ο διάδοχός του 13 έχει μακρά ιστορία ως σημάδι κακοτυχίας.

Ο αρχαίος κώδικας του Χαμουραμπί, για παράδειγμα, φέρεται να παρέλειψε έναν 13ο νόμο από τον κατάλογο των νομικών κανόνων του. Αν και αυτό ήταν πιθανώς ένα γραφειοκρατικό λάθος, οι προληπτικοί άνθρωποι μερικές φορές το επισημαίνουν ως απόδειξη των μακροχρόνιων αρνητικών συσχετισμών του 13.

Σύμφωνα με τη βιβλική παράδοση, 13 καλεσμένοι συμμετείχαν στον Μυστικό Δείπνο, που πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη, μεταξύ των οποίων ο Ιησούς και οι 12 απόστολοί του (ένας από τους οποίους, ο Ιούδας, τον πρόδωσε). Η επόμενη μέρα, φυσικά, ήταν η Μεγάλη Παρασκευή, η ημέρα της σταύρωσης του Ιησού.

Η διάταξη των καθισμάτων στο Μυστικό Δείπνο πιστεύεται ότι έδωσε αφορμή για μια μακροχρόνια χριστιανική δεισιδαιμονία, σύμφωνα με την οποία η παρουσία 13 καλεσμένων σε ένα τραπέζι ήταν κακός οιωνός.

Αν και οι αρνητικοί συσχετισμοί της Παρασκευής δεν είναι τόσο συχνοί,  έχουν επίσης ρίζες στη χριστιανική παράδοση: Ακριβώς όπως ο Ιησούς σταυρώθηκε Παρασκευή, την Παρασκευή λέγεται επίσης ότι ήταν η ημέρα που η Εύα έδωσε στον Αδάμ το μοιραίο μήλο από το δέντρο της γνώσης, καθώς και η ημέρα που ο Κάιν σκότωσε τον αδελφό του, τον Άβελ.

Στα τέλη του 19ου αιώνα, ένας Νεοϋορκέζος ονόματι Captain William Fowler (1827-1897) προσπάθησε να αφαιρέσει το διαχρονικό στίγμα που περιέβαλλε τον αριθμό 13 και ιδιαίτερα τον άγραφο κανόνα να μην υπάρχουν 13 καλεσμένοι σε ένα τραπέζι, ιδρύοντας μια αποκλειστική κοινωνία που ονομαζόταν Λέσχη των Δεκατριών.

Η ομάδα δειπνούσε τακτικά τη 13η ημέρα του μήνα στην αίθουσα 13 του Knickerbocker Cottage, ενός δημοφιλούς κλάμπ που ανήκε στον Φάουλερ από το 1863 έως το 1883. Πριν καθίσουν για ένα δείπνο 13 πιάτων, τα μέλη περνούσαν κάτω από μια σκάλα και ένα πανό που έγραφε “Morituri te Salutamus”, που σημαίνει στα λατινικά “Οι μελλοθάνατοι σας χαιρετούν”.

Τέσσερις πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ (Τσέστερ Α. Άρθουρ, Γκρόβερ Κλίβελαντ, Μπέντζαμιν Χάρισον και Θίοντορ Ρούσβελτ) θα εντάσσονταν κάποια στιγμή στις τάξεις της Λέσχης Δεκατριών.

Ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία του θρύλου της Παρασκευής της 13ης ειδικότερα (όχι μόνο του αριθμού 13) συνέβη το 1907, με τη δημοσίευση του μυθιστορήματος Παρασκευή, η δέκατη τρίτη που έγραψε ο Thomas William Lawson. Το βιβλίο αφηγούνταν την ιστορία ενός χρηματιστή της Νέας Υόρκης, ο οποίος παίζει με τις προλήψεις σχετικά με την ημερομηνία αυτή για να δημιουργήσει χάος στη Wall Street και να βγάλει λεφτά από την αγορά.

Η ταινία τρόμου Παρασκευή και 13η, που κυκλοφόρησε το 1980, σύστησε στον κόσμο έναν δολοφόνο με μάσκα χόκεϊ που ονομαζόταν Ιάσων και είναι ίσως το πιο γνωστό παράδειγμα της διάσημης δεισιδαιμονίας στην ιστορία της ποπ κουλτούρας. Η ταινία γέννησε πολλαπλές συνέχειες, καθώς και κόμικς, μυθιστορήματα, βιντεοπαιχνίδια, σχετικά εμπορεύματα και αμέτρητες τρομακτικές αποκριάτικες στολές.

Κάποια τραυματικά γεγονότα έχουν όντως συμβεί την Παρασκευή και 13, όπως ο γερμανικός βομβαρδισμός των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ (Σεπτέμβριος 1940)- η δολοφονία της Κίτι Τζενοβέζε στο Κουίνς της Νέας Υόρκης (Μάρτιος 1964)- ένας κυκλώνας που σκότωσε περισσότερους από 300.000 ανθρώπους στο Μπαγκλαντές (Νοέμβριος 1970), η εξαφάνιση αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας της Χιλής στις Άνδεις (Οκτώβριος 1972)- ο θάνατος του ράπερ Tupac Shakur (Σεπτέμβριος 1996)- και η συντριβή του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia στις ακτές της Ιταλίας, κατά την οποία σκοτώθηκαν 30 άνθρωποι (Ιανουάριος 2012).

Τις περισσότερες φορές όμως η ημερομηνία Παρασκευή και 13 είναι μία ημερομηνία όπως όλες οι άλλες.Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.