Παρορμητικότητα και διατροφή

Παρορμητικότητα και διατροφή

Πόσοι από εμάς δεν το έχουμε νιώσει. Πας στον κινηματογράφο το απόγευμα μετά το μεσημεριανό φαγητό. Παρόλο που δεν πεινάς με το που θα μυρίσεις τη μυρωδιά του ποπκόρν δεν μπορείς να αντισταθείς. Η παρορμητικότητα,το να ενεργείς δηλαδή χωρίς να σκέφτεσαι τις παρενέργειες, συνδέεται με τις διατροφικές διαταραχές και με την αύξηση του βάρους, όπως συνδέεται φυσικά και με τις εξαρτήσεις ή και άλλες ψυχιατρικές διαταραχές.

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Georgia κατάφεραν να συνδέσουν ένα κύκλωμα του εγκεφάλου με την παρορμητική κατανάλωση φαγητού, αφήνοντας ελπίδες ότι είμαστε κοντά στην ανακάλυψη θεραπευτικών τεχνικών για την αντιμετώπιση της υπερφαγίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν σε ποντικούς, η μελανοτρόπος ορμόνη η οποία εκκρίνεται στον υποθάλαμο, σχετίζεται με την ικανότητά μας να αντισταθούμε σε μία τροφή που μας αρέσει, να ελέγξουμε  δηλαδή την παρορμητική κατανάλωση τροφής. Η μελανοτρόπος ορμόνη είχε ερευνηθεί και παλαιότερα και είχε συνδεθεί με την αυξημένη πρόληψη τροφής, είναι η πρώτη φορά όμως που συσχετίζεται με την παρορμητικότητα.

Η ανακάλυψη αυτή στρέφει το ενδιαφέρον των ερευνητών και πάλι στον εγκέφαλο. Αν καταφέρουν  να ελέγξουν  τα επίπεδα αυτής της ορμόνης πιθανολογούν ότι θα είναι πιο εύκολο για όλους μας να μπορούμε να ελέγξουμε την παρορμητική κατανάλωση θερμίδων. Όπως όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε από τις προσωπικές μας εμπειρίες, η παρορμητικότητα στη διατροφή σπάνια αφορά υγιεινές τροφές, κυρίως συνδέεται με τροφές υψηλές σε λιπαρά ή υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.  Επομένως, η πιθανότητα να βρεθεί ένας τρόπος να αντισταθούμε στα ποπκόρν με την ευκολία που αντιστεκόμαστε στις μπάμιες,ίσως είναι η λύση για τη διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα.

 

 

Παρορμητικότητα και διατροφή


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.