Πέντε τύποι ενοχών που αισθάνονται τα παιδιά για τους γονείς τους

Πέντε τύποι ενοχών που αισθάνονται τα παιδιά για τους γονείς τους

Οι περισσότεροι άνθρωποι εκπαιδεύτηκαν κάποια στιγμή στη ζωή τους, στο πώς να νιώθουν ενοχές. Από μικρά παιδιά, τους επισημαίνεται η κακή συμπεριφορά είτε από τους γονείς είτε από τους δασκάλους, έτσι ώστε να επανορθώσουν τις πράξεις τους, για να κερδίσουν και πάλι την αποδοχή. Αυτό ως έναν βαθμό δεν είναι επικίνδυνο. Όταν όμως γίνεται κατ’ εξακολούθηση, το παιδί μαθαίνει να συνδέει την κακή συμπεριφορά με τον κακό εαυτό. «Είμαι κακός, αφού έκανα κάτι που στενοχώρησε τους δικούς μου». Εκφράσεις όπως «τι θα σκεφτούν οι άλλοι;» «αν μ ́αγαπούσες θα..», εθίζουν τα παιδιά σε έναν ηθικό κώδικα, που θεμελιώνεται στις ενοχές και συχνά δημιουργεί εσωτερικές συγκρούσεις. Όταν η εκπαίδευση είναι «εντατική», το παιδί μεγαλώνει αναπτύσσοντας μία προσωπικότητα εντεταλμένη στην ευχαρίστηση των άλλων, μη δυνάμενη να φέρει αντιρρήσεις, μία προσωπικότητα που σκιάζεται πάντα από το βάρος της προσπάθειας για αποδοχή. Η ανάπτυξη του ηθικού κώδικα δεν προϋποθέτει την καλλιέργεια ενοχών. Η κακή συμπεριφορά πρέπει να έχει συνέπειες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είσαι «κακός άνθρωπος». Τα παιδιά που έμαθαν την ηθική μέσω της καλλιέργειας των ενοχών, γίνονται συχνά ενήλικες που υποφέρουν.

Οι ψυχολόγοι έχουν απομονώσει 5 διαφορετικούς τύπους ενοχής που ανιχνεύονται σε παιδιά με γονείς στην τρίτη ηλικία.

Η ενοχή των πρέπει: «πρέπει να τους επισκέπτομαι πιο συχνά, αλλά έχω δουλειά και τα παιδιά έχουν εξωσχολικές δραστηριότητες».

Η ενοχή του αποχωρισμού: «μόνο εμένα έχουν, αλλά μένω σε άλλη πόλη».

Η ενοχή του συμβολικού χωρισμού: «δεν της μοιάζω καθόλου, δεν συμφωνούμε σε τίποτε».

Η ηθική ενοχή: «δεν θέλω να πάρω ξένη γυναίκα να φροντίζει τη μητέρα μου, αλλά δεν μπορώ να το κάνω εγώ».

Η ενοχή των μικτών συναισθημάτων: «δεν τον αντέχω, κάνει του κεφαλιού του, αλλά τον αγαπάω».

Αν λοιπόν αισθάνεσαι ενοχές, σκέψου τι θα συμβούλευες έναν φίλο σου αν βρισκόταν στην ίδια κατάσταση. Ίσως έτσι βρεις έναν τρόπο να συναντηθείς με τον πραγματικό σου εαυτό.

 

 

Πέντε τύποι ενοχών που αισθάνονται τα παιδιά για τους γονείς τους


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.