Πέντε βήματα πριν τις εξετάσεις

Πέντε βήματα πριν τις εξετάσεις

  1. Οργάνωσε τον χρόνο που θα αφιερώσεις στο διάβασμα

Μη θεωρείς ότι το να είσαι συνέχεια πάνω από ένα βιβλίο είναι η καλύτερη στρατηγική. Οργάνωσε δίωρα ή τρίωρα αφιερωμένα στις επαναλήψεις, καθημερινά, δύο βδομάδες πριν από τις τελικές εξετάσεις. Αφιέρωσε extra χρόνο για να βελτιώσεις τις αδυναμίες σου.

  1. Έλεγξε τις γνώσεις σου

Μία εξέταση απαιτεί να αποδώσεις αυτά που διάβασες με ακρίβεια και τάξη. Προετοιμάσου γι’ αυτό ακριβώς. Μη διαβάζεις και ξαναδιαβάζεις. Το διάβασμα είναι μία παθητική διαδικασία και δεν μπορεί να σε βοηθήσει να αξιολογήσεις τι πραγματικά έχεις μάθει. Ετοίμασε κάποια θέματα και προσπάθησε να καταλάβεις πώς συνδέονται. Μπορείς να ετοιμάσεις διαγράμματα,  γραφήματα ή ιδεοχάρτες. Ετοίμασε μία σύνοψη των βημάτων που ακολουθείς για να φτάσεις στη λύση κάποιου προβλήματος. Ολοκλήρωσε, προσπαθώντας να εξηγήσεις αυτό που έμαθες σε κάποιον άλλο. Οι στρατηγικές αυτές αποτελούν μία ενεργητική διαδικασία που οδηγεί στην κατάκτηση της γνώσης και όχι στην απλή απομνημόνευση πληροφοριών.

  1. Προγραμμάτισε την τελική επανάληψη

Την προηγούμενη των εξετάσεων μην προσπαθείς να μάθεις καινούργιες πληροφορίες. Συγκεντρώσου σε αυτά που ήδη ξέρεις, ξανακοίτα τα διαγράμματα ή τα γραφήματα που έχεις ετοιμάσει, έτσι ώστε να θυμηθείς τις λεπτομέρειες-κλειδιά που θα σε καθοδηγούν την ώρα της εξέτασης.

  1. Άφησε ελεύθερο χώρο στο μυαλό σου

Την ημέρα των εξετάσεων απόφυγε να διαβάζεις μέχρι το τελευταίο λεπτό. Άκουσε χαλαρωτική μουσική, φάε ένα καλό πρωινό, πήγαινε στο εξεταστικό κέντρο 15 λεπτά περίπου πριν την εξέταση και προσπάθησε να αποφύγεις τις αγχωτικές συζητήσεις με τους υπόλοιπους εξεταζόμενους.

  1. Πάρε τον έλεγχο της εξέτασης

Βρίσκεσαι στον χώρο των εξετάσεων κι έχεις μπροστά σου τα θέματα. Έχε στο πλάι το πρόχειρο και καθώς διαβάζεις τα θέματα αργά και προσεκτικά σημείωνε στο πρόχειρο τις ιδέες ή λέξεις-κλειδιά που σου έρχονται στο μυαλό για κάθε θέμα.

Στη συνέχεια αποφάσισε από πού θέλεις να ξεκινήσεις. Συνήθως είναι καλύτερο να ξεκινάς από ένα εύκολο θέμα, για ζέσταμα. Φυσικά μπορείς να ξεκινήσεις και από ένα δύσκολο θέμα, αν πιστεύεις ότι το ξέρεις καλά. Υπολόγισε πόσο χρόνο θα χρειαστείς για κάθε θέμα και προσπάθησε να απαντήσεις σε όλα τα θέματα. Άφησε λίγο χρόνο για να ελέγξεις για λάθη. Αν στον τελικό έλεγχο πιστεύεις ότι απάντησες λάθος μία ερώτηση, συμβουλέψου ξανά το πρόχειρο στο οποίο είχες γράψει τις λέξεις-κλειδιά. Αν έχεις χρόνο, διόρθωσε ό,τι μπορείς, αλλά μην πανικοβληθείς.

Αν κολλήσεις σε κάποιο σημείο, πάρε μία χαλαρωτική αναπνοή, υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι είναι απλά μία εξέταση, όπως τόσες στις οποίες έχεις συμμετέχει. Αυτό που χρειάζεται είναι να συγκεντρωθείς και να συνεχίσεις να γράφεις.

 

Καλή επιτυχία!

 

Προετοιμασία εξετάσεων


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.