Πώς αντιμετωπίζουμε την αδελφική ζήλεια;

Πώς αντιμετωπίζουμε την αδελφική ζήλεια;

Είναι απόλυτα φυσιολογικό κάποιες φορές τα παιδιά να αισθάνονται ζήλεια για τα αδέλφια τους και αναπόφευκτα να επηρεάζεται όλη η οικογένεια. Σε κάποιες περιπτώσεις η ζήλεια ξεκινάει με τον ερχομό του νέου μέλους στην οικογένεια και άλλες φορές εμφανίζεται περιστασιακά με διάφορες κλιμακώσεις και χωρίς κάποιο εμφανή λόγο.

Μην κάνετε τον δικαστή. Σκεφτείτε τον τρόπο που αλληλεπιδράτε με τα παιδιά σας, όταν διαφωνούν. Μήπως χωρίς να το θέλετε ενισχύετε τη ζήλεια μεταξύ τους ή δίνετε την εντύπωση ότι κάποιος έχει περισσότερο την εύνοιά σας; Στους καβγάδες, ο καλύτερος τρόπος είναι να κρατάτε ουδέτερη στάση και να αφήνετε τα παιδιά να βρίσκουν μόνα τους μια λύση. Η δική σας παρέμβαση είναι καλύτερο να περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα, όπως στο να προτείνετε πιθανές λύσεις, να αναγνωρίσετε τον θυμό, την απογοήτευση ή όποια άλλα συναισθήματα υπάρχουν και να διευκολύνετε την επικοινωνία. Μην ξεχνάτε ότι το να βρουν μόνα τους  λύση στα προβλήματα και τις διαφωνίες τους, εφοδιάζει τα παιδιά με πολύ σημαντικές δεξιότητες για την ενήλικη ζωή τους, όπως το να αναγνωρίζουν την οπτική του άλλου, να συγχωρούν, να διεκδικούν, να ελέγχουν τις παρορμήσεις τους και να διαπραγματεύονται. Αποφύγετε να εμπλακείτε στα πώς και τα γιατί, ψάχνοντας ποιος έχει δίκιο ή να χρησιμοποιήσετε τιμωρίες για να σταματήσετε τον καβγά, καθώς το μόνο που θα καταφέρετε είναι να εντείνετε την ένταση και να ενισχύσετε το αίσθημα της ζήλειας.

Σταματήστε τις συγκρίσεις. Μην χρησιμοποιείτε επαίνους με βάση τα χαρακτηριστικά, π.χ. ο πρώτος- ο έξυπνος της οικογένειας ή φράσεις που υποδηλώνουν αδυναμία του ενός παιδιού έναντι του άλλου. Τα παιδιά επηρεάζονται από αυτά που τους λέμε, αλλά και από αυτά που μας ακούμε να λέμε για εκείνα σε άλλους.

Δώστε το παράδειγμα. Αντιμετωπίστε ήρεμα και εποικοδομητικά τα προβλήματα και τις εντάσεις που προκύπτουν καθημερινά σε προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο, ιδίως όταν τα παιδιά είναι μπροστά. Μην ξεχνάτε τα παιδιά πολύ συχνά λειτουργούν με τη μίμηση, τόσο στα αρνητικά όσο και στα θετικά που βλέπουν από εσάς.

Επιβραβεύστε τα παιδιά. Με κάθε ευκαιρία αναγνωρίστε και συζητήστε τις καλές συμπεριφορές των παιδιών που σχετίζονται με το μοίρασμα, την καλή επικοινωνία και την ήρεμη αλληλεπίδραση μεταξύ τους.

Εξηγήστε υποχρεώσεις και ευθύνες και βάλτε κοινούς κανόνες. Πολλές φορές η ζήλεια ξεκινά επειδή δεν υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες και όρια. Ξεκαθαρίζοντας περιστασιακά τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες που έχει κάθε μέλος της οικογένειας, βοηθάτε τα παιδιά στη διαδικασία της αυτορρύθμισης και μειώνετε τις εντάσεις. Επιπλέον, η τακτική της ανάρτησης «κανόνων του σπιτιού» είναι ένας εύκολος τρόπος για να αποφύγετε την εμπλοκή σε καβγάδες και να διδάξετε στα παιδιά ότι οι ανάρμοστες συμπεριφορές έχουν τις ίδιες συνέπειες για όλους.

Εξηγήστε γιατί διαφοροποιούνται τα όρια ανάμεσα στις ηλικίες και στις περιστάσεις. Κάθε ηλικία έχει διαφορετικά προνόμια και αυτό πρέπει να γίνεται κατανοητό. Πείτε για παράδειγμα «εσύ κοιμάσαι από τις 9 γιατί χρειάζεσαι περισσότερο ύπνο. Το ίδιο έκανε και η αδελφή σου, όταν ήταν στην ηλικία σου.». Επιπλέον, εξηγήστε ότι κάποιες φορές οι ανάγκες που έχει ο καθένας διαφέρουν και έτσι το κάθε μέλος της οικογένειας μπορεί να χρειαστεί να πάρει κάτι επιπλέον ή κάτι διαφορετικό από ένα άλλο μέλος, επειδή εκείνη τη στιγμή το χρειάζεται.

Σεβαστείτε τον προσωπικό χώρο του κάθε παιδιού. Μην επεμβαίνετε όταν κάποιο παιδί επιθυμεί να παραμείνει ο προσωπικός του χώρος προσωπικός ή δεν θέλει να μοιραστεί κάποια δικά του αντικείμενα. Είναι απολύτως φυσιολογικό ένα παιδί να θέλει να προστατέψει τον προσωπικό του χώρο. Έτσι μαθαίνει ότι το να υπερασπίζεται τα προσωπικά του όρια είναι σημαντικό και αποδεκτό από την οικογένεια.

Κοινές δραστηριότητες. Επιλέξτε κάποιες μέρες ή ώρες μέσα στην εβδομάδα όπου θα αφιερώνετε όλοι μαζί σε κοινές δραστηριότητες. Κάντε συχνές εναλλαγές σε ρόλους, όταν παίζετε παιχνίδια και δείξτε τον ενθουσιασμό σας για τον χρόνο που περνάτε όλοι μαζί.

Τακτική «οικογενειακού συμβουλίου». Καθορίστε μια σταθερή μέρα για να συζητάτε, να παίρνετε αποφάσεις και να προγραμματίζετε δραστηριότητες κάνοντας προσαρμογές ανάλογα με την ηλικία των παιδιών. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνετε στα παιδιά να συνεργάζονται προς το συμφέρον της οικογένειας και τα βοηθάτε να αναπτύξουν δεξιότητες επικοινωνίας και επίλυσης προβλημάτων.

Η σημασία του να έχεις αδέλφια. Υπενθυμίστε στα παιδιά όλα τα θετικά που προσφέρουν οι αδελφικές σχέσεις. Διαβάστε ιστορίες και μιλήστε για την αδελφική αγάπη και αλληλεγγύη. Αφηγηθείτε δικές σας ιστορίες ή δείτε φωτογραφίες και θυμηθείτε όμορφες και αστείες σκηνές/περιστατικά για τις αδελφικές σχέσεις που έχουν να κάνουν με άλλα πρόσωπα που αγαπούν.

Αδελφική ζήλειαΤο psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.