Πώς επηρεάζει ο COVID-19 την ψυχολογία των ατόμων της τρίτης ηλικίας;

Πώς επηρεάζει ο COVID-19 την ψυχολογία των ατόμων της τρίτης ηλικίας;

Πώς επηρεάζει ο COVID-19 την ψυχολογία των ατόμων της τρίτης ηλικίας;

Για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας ανακοινώνονται ολοένα και αυστηρότερα μέτρα πρόληψης και προστασίας. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για την μετάδοση του COVID-19, τα ηλικιωμένα άτομα καθώς και τα άτομα οποιασδήποτε ηλικίας που πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα (χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, καταστάσεις ανοσοκαταστολής, καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη κ.ο.κ.) ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και επιπλοκών.

Παράλληλα με την ανησυχία για τη διάδοση του ιού στις ευπαθείς ομάδες, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας  επηρεάζονται έντονα και στην ψυχολογία τους. Πέρα από το ότι έρχονται καθημερινά αντιμέτωπα με τον κίνδυνο να νοσήσουν ή να έχουν εκτεθεί στον ιό, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις καταιγιστικές ενημερώσεις από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που εντείνουν τη συναισθηματική τους φόρτιση, καθώς αναπαράγουν καθημερινά την αρνητική διάσταση των γεγονότων.

Ένας παράγοντας που επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογική κατάσταση των ηλικιωμένων είναι ο φόβος για το άγνωστο. Παρόλο που σαν σκέψη αναστατώνει τους περισσότερους ανθρώπους, παρατηρείται πιο έντονα στις μεγαλύτερες ηλικίες. Τα άτομα με ισχυρό φόβο για το άγνωστο και το μη προβλέψιμο εμφανίζουν υψηλά επίπεδα συναισθηματικής δυσφορίας. Η εξάπλωση λοιπόν του ιού τους επηρεάζει άμεσα και τους φέρνει πιο κοντά σε καταστάσεις, όπως η κατάθλιψη. Οι άνθρωποι σε αυτές τις περιπτώσεις αναζητούν διαβεβαιώσεις με στόχο να μειώσουν το άγχος και την αμφιβολία. Για παράδειγμα μπορεί να επισκέπτονται συχνά τους γιατρούς για να βεβαιωθούν ότι δεν πάσχουν από τον ιό ή να αναζητούν επιβεβαιώσεις από την οικογένεια και οικείους ότι παραμένουν ασφαλείς.

Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας έχουν έντονη την ανησυχία και τον φόβο του θανάτου. Καταστάσεις κρίσης, όπως η τρέχουσα πανδημία, μπορεί να τους οδηγήσει σε αυξημένα ποσοστά ανησυχίας, δυσφορίας και άγχους, ακόμα και σε κρίσεις πανικού. Το αίσθημα της απώλειας κυριαρχεί και οι ίδιοι γίνονται πιο ευάλωτοι σε αρνητικές σκέψεις.

Η πιο σημαντική τους ανάγκη όμως είναι να μην αισθάνονται μόνοι. Η μοναξιά είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που προκαλεί έντονο άγχος και στρες, επιβαρύνοντας την κατάσταση της υγείας τους. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να σταθούμε δίπλα τους σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες είναι να προσπαθήσουμε να τους αφιερώσουμε λίγο περισσότερο από τον χρόνο μας. Πέρα από τη διευκόλυνση σε πρακτικά ζητήματα αυτήν την περίοδο, όπως τα ψώνια, μπορούμε με τη χρήση της τεχνολογίας ή με ένα απλό τηλέφωνο -για να αποφύγουμε να θέσουμε την υγεία τους σε κίνδυνο-  να τους δείξουμε ότι και εμείς, αλλά και η οικογένειά μας, είμαστε δίπλα τους και τους σκεφτόμαστε.

Οι άνθρωποι αυτοί δεν μας είναι άγνωστοι. Είναι οι γονείς μας, άτομα του συγγενικού μας περιβάλλοντος, άτομα που μας φρόντισαν και τώρα χρειάζονται τη δική μας φροντίδα, άτομα που μας αγαπούν και τα αγαπάμε.

 

pws epireazei o COVID-19 thn psychologia twn atomwn ths triths hlikias

 Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.