Πώς επηρεάζει ο καιρός τη διάθεσή μας και τη συμπεριφορά μας;

Πώς επηρεάζει ο καιρός τη διάθεσή μας και τη συμπεριφορά μας;

Πώς επηρεάζει ο καιρός τη διάθεσή μας και τη συμπεριφορά μας;

Είναι πραγματικότητα ότι ο καιρός επηρεάζει την ψυχολογία μας τόσο  πολύ; Οι έρευνες που έχουν γίνει αναφέρουν μία έντονη σχέση της διάθεσης και των καιρικών φαινομένων, αλλά συχνά τα ευρήματά τους είναι αντικρουόμενα.

Από όλα τα καιρικά φαινόμενα αυτό που έχει συνδεθεί περισσότερο με τη διάθεση είναι ο ήλιος.

Ηλιοφάνεια

 • Ο ήλιος ανεβάζει τη διάθεση, προσδίδει ενέργεια και απομακρύνει τις δυσάρεστες σκέψεις. Σε ένα πείραμα του 2013 από τον Γάλλο ψυχολόγο Nicolas Guéguen, βρέθηκε ότι μία γυναίκα είναι περισσότερο πιθανό να δεχτεί μία πρόταση για καφέ μια ηλιόλουστη ημέρα, παρά μία συννεφιασμένη.
 • Μία άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Joseph Forgas κατέδειξε ότι η ηλιοφάνεια μπορεί να επηρεάσει τις γνωστικές μας λειτουργίες. Το πείραμα είχε ως εξής: Σε ένα κατάστημα με ρούχα τοποθετήθηκαν περίεργα αντικείμενα στο ταμείο όπως ένας ροζ κουμπαράς σε σχήμα γουρουνιού ή ένα παιδικό τρακτέρ. Στη συνέχεια οι ερευνητές ρωτούσαν τους πελάτες, κατά την έξοδό τους, αν είδαν κάποιο περίεργο αντικείμενο. Τις συννεφιασμένες ημέρες οι πελάτες ανακάλεσαν 7 φορές περισσότερα αντικείμενα από ότι τις ημέρες με λιακάδα. Άρα η ηλιοφάνεια επιδρά μάλλον αρνητικά στις γνωστικές μας λειτουργίες.
 • Οι έρευνες αποδεικνύουν ότι επιχειρηματικά ο ήλιος βοηθά την κατανάλωση. Τα εστιατόρια γεμίζουν και τα χρηματιστήρια ανεβαίνουν.

Βροχή

 • Η υγρασία κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται κουρασμένοι και ευερέθιστοι. Συχνά πάσχουν από σωματικά συμπτώματα όπως οι πονοκέφαλοι και η διάθεση πέφτει.
 • Οι έρευνες δείχνουν ότι τις βροχερές ημέρες οι άνθρωποι αναφέρουν μειωμένη ικανοποίηση, ακόμα και για πράγματα που τους αρέσουν πολύ.
 • Πρόσφατη έρευνα αναφέρει ότι αρνητικά σχόλια στο Facebook αυξάνονται όταν βρέχει.

Θερμοκρασία

 • Η θερμοκρασία μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διάθεση και τη συμπεριφορά μας ανεξαρτήτως της ηλιοφάνειας. Όσο περισσότερο απέχει από το ιδανικό των 20°C τόσο μεγαλύτερη ραθυμία νιώθουμε.
 • Όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να φερθούμε επιθετικά. Τις πολύ θερμές ημέρες αυξάνεται το βρίσιμο, η επιθετική οδήγηση και η εγκληματικότητα.

Φυσικά η επίδραση του καιρού στην ψυχολογία μας εξαρτάται κυρίως από την προσωπικότητά μας. Ο Klimstra το 2011 βρήκε, ότι στο δείγμα 415 εφήβων που μελέτησε, οι μισοί επηρεάζονταν από τον καιρό και οι άλλοι μισοί όχι. Συνεχίζοντας τις έρευνές του κατέληξε στις ακόλουθες προσωπικότητες καιρού:

 • Οι εραστές του καλοκαιριού (17%): περισσότερο ευτυχισμένοι, λιγότερο φοβικοί, λιγότερο θυμωμένοι, όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και έχει ηλιοφάνεια. Τις ημέρες χωρίς ηλιοφάνεια αναφέρουν πτώση της διάθεσης, περισσότερο άγχος και θυμό.
 • Οι εχθροί του καλοκαιριού (27%): λιγότερο ευτυχισμένοι, περισσότερο φοβικοί και θυμωμένοι, όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και έχει ηλιοφάνεια. Τις ημέρες χωρίς ηλιοφάνεια είναι πιο ευτυχισμένοι, δεν φοβούνται και είναι πιο ήρεμοι.
 • Οι εχθροί της βροχής (9%): λιγότερο ευτυχισμένοι και με περισσότερο άγχος και εκνευρισμό, όταν βρέχει. Δεν φαίνεται να επηρεάζονται από τη θερμοκρασία.
 • Οι ανεπηρέαστοι (48%): Η διάθεσή τους και τα συναισθήματά τους δεν επηρεάζονται από τον καιρό.

Πώς επηρεάζει ο καιρός τη διάθεσή μαςΤο psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.